Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Με υποκριτικό ενδιαφέρον η παράταξη του κ. Ωραιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) από κοινού με τη διοικούσα παράταξη του κ. Δανιηλίδη (ΠΑΣΟΚ) έφεραν ψήφισμα με τον τίτλο «Για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Τους πήρε ο πόνος γιατί, «καταμεσής της πανδημίας του κορονοϊού και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης το κράτος δεν δείχνει την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία για την προστασία της πρώτης κατοικίας»!
Και για να “αντιπαρατεθούν” σ’ αυτή τη «μη ευαισθησία» του κράτους, πρότειναν:
-        Να συσταθεί διακομματική επιτροπή στη βουλή για να συζητήσει το θέμα, και
-        Να παραταθεί η προστασία τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου!
Η δική τους «κοινωνική ευαισθησία» ξεπερνά δηλαδή αυτήν του κράτους κατά οχτώ μήνες!
Και μετά τι;

Απαντώντας στην υποκρισία των δύο παρατάξεων, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξε την πολιτική και τις αιτίες που οδήγησαν στα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς.
«Ζητάτε να συσταθεί διακομματική επιτροπή στη βουλή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ποιους καλείται να το αντιμετωπίσουν; Αυτούς που το δημιούργησαν;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δια στόματος του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα δηλώνει πως οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να σταματήσουν από τη στιγμή που πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει τέτοιου είδους προστασία, αλλά και ακόμη πιο καθαρά ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ξετσίπωτα δηλώνει πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία» και ότι απαιτείται για την επανεκκίνησή της να προχωρήσει η χιονοστιβάδα των πλειστηριασμών που έρχεται.

Υπόλογοι για το ξεσπίτωμα του λαού δεν είναι όμως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τα αντιλαϊκά μνημόνια και τα χρέη που του φόρτωσαν;
Είναι αυτοί που θωράκισαν το τραπεζικό σύστημα με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στο όνομα των «κόκκινων» δανείων αφήνοντας απροστάτευτο το λαό, που και τις κεφαλοποιήσεις του τις φόρτωσαν στην πλάτη και τα σπίτια τους τα παίρνουν τώρα.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, προσπαθώντας να εμφανιστεί σήμερα ως «προστάτης» τάχα των λαϊκών στρωμάτων που χρωστούν στις τράπεζες.
Επί των ημερών του ήταν που προχώρησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η ψήφιση της άθλιας κατασταλτικής νομοθετικής πράξης που ανήγαγε σε «ιδιώνυμο αδίκημα» τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας , οδηγώντας σε αυτεπάγγελτη δίωξη των κινητοποιήσεων.
Η ΝΔ στα δικά του αντιδραστικά νομοθετήματα πατάει σήμερα για να επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη».

Το ΚΚΕ έκανε πρόταση στη βουλή, για προστασία της λαϊκής περιουσίας, όχι μία αλλά τρεις φορές.
Η πρόταση του ΚΚΕ θεωρήθηκε από όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) ως «μη ρεαλιστική», ως «ανεδαφική».
Και ξέρετε γιατί;
Γιατί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Προϋπόθεση αυτής της πρότασης είναι να επωμιστούν τα βάρη των χρεών οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτή τη θέση του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.
Μιλάνε υποκριτικά για λύσεις που να ευνοούν και τις δύο πλευρές!
Αυτό είναι μια κατάφωρη κοροϊδία και ένα τεράστιο ψέμα.

ΔΕΝ υπάρχει λύση που να ευνοεί ταυτόχρονα και τους τραπεζικούς-επιχειρηματικούς ομίλους και τα χρεωμένα νοικοκυριά.
Ή με τα συμφέροντα της μιας πλευράς θα βαδίσεις ή με τα συμφέροντα της άλλης.

Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς.
Παρόλα αυτά, τα εισοδήματα από την εργασία τους – που ήταν πολύ υψηλότερα από τα σημερινά – δεν μπορούσαν ούτε τότε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Γι αυτό κατέφευγαν στα δάνεια.
Για την υγεία τους, για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή για να μπορέσουν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια της οικογένειάς τους.
Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι – που τους φόρτωσαν με μια άγρια φοροληστεία, που έχασαν τις δουλειές τους, που μειώθηκαν τα μεροκάματα, οι συντάξεις και οι όποιες παροχές – αδυνατούν να εξοφλήσουν αυτές τις υποχρεώσεις.
Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.
Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες οδηγούνται στα νύχια των κορακιών, στα διάφορα FUNDS, που είναι έτοιμα να τις κατασπαράξουν.
Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.
Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, που βλέπουν μέρα με τη μέρα να φθίνουν οι δουλειές τους, γιατί τους τις αρπάζουν πολυεθνικές και επιχειρηματικοί όμιλοι, οδηγούνται κυριολεκτικά σε απόγνωση, κινδυνεύοντας να χάσουν όλο το βιος τους σε πλειστηριασμούς.

Αυτή είναι η κατάσταση και την βλέπετε όλοι σας.

Τι κάνετε όμως; Αρνείστε να έρθετε σε σύγκρουση με τις πολιτικές των κομμάτων σας. Με τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Αρκετές φορές μάλιστα – κάποιοι από εσάς – χρησιμοποιείται και τα άθλια και βρώμικα “επιχειρήματα” αυτών των κομμάτων ότι λίγο ή πολύ τα δάνεια αυτά σπαταλήθηκαν για «πολυτελή ζωή των εργαζομένων» με βίλες και «Καγιέν». 
Προσπαθούν να υπονομεύσουν την αλληλεγγύη στα λαϊκά στρώματα που απειλούνται με ξεσπίτωμα, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην «μπαταχτσήδες» όσους δεν «τακτοποιούν» τα χρέη τους, επειδή δεν έχουν και δεν μπορούν!

Τι σας προτείνουμε λοιπόν.
Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση τα παρακάτω:
·        Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.
·        Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επέκταση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
·        Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους, την ένταξή τους - όσων έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ - στα μέτρα στήριξης, απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος
·        Από κάθε μορφής τραπεζικό δάνειο να διαγράφεται το σύνολο των τόκων και ανατοκισμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. (π.χ. με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
·        Να διαγράφεται το 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
·        Από τις οφειλές που απομένουν, να «παγώσουν» κάθε είδους τόκοι για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
·        Αναστολή των οφειλών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
·        Οι οφειλές των μικρών επαγγελματιών-βιοτεχνών προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, να μειωθούν σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους, και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων έως 300.000 ευρώ.

Η πρόταση που σας καταθέτουμε είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας και γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της.

Αν δεν υπάρξει "κούρεμα" και μακροχρόνια διευθέτηση αυτών των δανείων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, τα επόμενα χρόνια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα πιάσουν πάτο, θα κυλήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση, θα χάσουν κι αυτά που τους έχουν απομείνει.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου



Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Απρίλη, ένας 35χρονος εργάτης (ξυλουργός) που έμενε σε περιοχή του δήμου μας, άφησε την τελευταία του πνοή λόγω του κορονοϊού.

Το τραγικό αυτό περιστατικό συγκλόνισε όπως ήταν φυσικό όλους μας, παίρνοντας ιδιαίτερη προβολή στα ΜΜΕ λόγω ακριβώς του νεαρού της ηλικίας του αλλά και του γεγονότος ότι δεν παρουσίαζε κανένα άλλο πρόβλημα υγείας.

Ήταν αυτό όμως κάτι πρωτόγνωρο για τα επιστημονικά δεδομένα;
Δυστυχώς όχι. Η εξέλιξη της επιδημίας σε όλο τον κόσμο κατέγραψε θανάτους και μεταξύ εφήβων, μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών, χωρίς κανένα από τα θύματα να υποφέρει από κάποιο άλλο «υποκείμενο νόσημα».

Όσο και αν θέλουμε να ακούμε τις διαπιστώσεις των επιστημόνων περί «σπάνιων περιπτώσεων» - που τις εναποθέτουν στα γονίδια ή στην προδιάθεση του ασθενή – δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων που συγκλίνουν όλες στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά των συστημάτων Υγείας:
-        Συστάσεις για «παραμονή κατ' οίκον» σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια συμπτώματα,
-        Συμβουλές για επικοινωνία με τον «προσωπικό γιατρό», κλπ.
-         
Και με τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι, προχωράει μήπως και καμιά “αυτοθεραπεία”;
Εκτός από τις συστάσεις για «επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό», εξετάσανε μήπως και σε τι κατάσταση βρίσκεται το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας;

Ο άτυχος 35χρονος αρρώστησε από το βράδυ της Παρασκευής (10 Απρίλη). Το Σάββατο το πέρασε σπίτι του με πυρετό. Την Κυριακή τηλεφώνησαν στον ΕΟΔΥ που τους συστήνει να καθίσουν άλλες τρεις μέρες στο σπίτι για να δουν πως θα εξελιχθεί η αρρώστια, λέγοντας τους ότι μπορεί να είναι μια απλή ίωση (χωρίς καμιά επίσκεψη γιατρού, χωρίς κανένα τεστ για τον κορονοϊό).
Στο νοσοκομείο τελικά πήγε την Μεγάλη Τετάρτη (15/4). Εκεί του έγιναν τα τεστ, για να βρεθεί τελικά θετικός στον κορονοϊό.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Την Πέμπτη το απόγευμα τον έβαλαν σε οξυγόνο, την Παρασκευή στην ΜΕΘ, για να καταλήξει τελικά στις 21/4.

Φυσικά, αρμόδιοι για να αξιολογήσουν την σοβαρότητα κάθε περίπτωσης είναι οι γιατροί.
·        Αμφιβάλει όμως κανείς ότι τα «πρωτόκολλα» διαχείρισης της νόσου – που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν οι γιατροί – δεν διαμορφώνονται με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, αλλά με βάση τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του ξεχαρβαλωμένου συστήματος Υγείας;
·        Ποιος αμφισβητεί ότι η εξέλιξη αυτών των ασθενών θα ήταν άλλη, αν βρίσκονταν υπό την εποπτεία ενός πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος ΠΦΥ, αν γινόντουσαν έγκαιρα τα απαιτούμενα τεστ και οι ιατρικές εξετάσεις;
·        Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα πως το ζήτημα της υγείας του λαού δεν μπορεί να εναποτεθεί στην «προσωπική ευθύνη των πολιτών» αλλά σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν για όλους τους πολίτες που θα έχει στην ευθύνη του την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τα Νοσοκομεία και κάθε άλλη δομή Υγείας, την παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων και των αναλώσιμων υλικών;
·        Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι για να καταλάβουμε πως το σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και λογική κόστους-οφέλους, όπου μόνο όποιος μπορεί να πληρώσει μπορεί και να γιατρευτεί. Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, χάνονται άδικα, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να δοθεί με υψηλά ποσοστά επιτυχίας η μάχη της πρόληψης και της ίασης για τον καθένα.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος και σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ζητήσουμε την στήριξη της οικογένειας από Κυβέρνηση και Δήμο.


Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης-Συκεών
Βέλλης Χαράλαμπος
Σταματίου Χρήστος

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Αρνήθηκαν να καταδικάσουν την καύση απορριμμάτων από το «ΤΙΤΑΝ»!




Στη χθεσινή (15/4/20) συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να καταδικαστεί η προωθούμενη καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Είναι γνωστό ότι η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία προσπαθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, να αδειοδοτηθεί για την καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/RDF, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Και όπως ο λαός μας λέει ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», έτσι και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, με τη στήριξη του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού – κινούν τα νήματα για την απόκτηση της πολυπόθητης αδείας.

Το γεγονός δεν αποτελεί βέβαια «κεραυνό εν αιθρία».
Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ), προσπαθούν να “καθαγιάσουν” την χρήση των αποβλήτων ντύνοντας τα με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα. Με διάφορα νομοθετήματα και υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε., βάπτισαν τα αστικά απόβλητα ως «εναλλακτικά καύσιμα» προωθώντας σταδιακά την καύση τους.

Από το 2015 η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, δημιούργησε την θυγατρική της NORDECO Α.Ε. - μονάδα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF η οποία, το 2019, ζήτησε άδεια αύξησης της παραγωγής της από 21.000 σε 40.000 τόνους ετησίωςΤόσο για την ίδρυση της NORDECO Α.Ε. όσο και για την αύξηση της παραγωγής της, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» τοποθετήθηκε αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις.

Σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς προφανώς βρίσκεται και η προωθούμενη κατασκευή των τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που σε βάρος της πρωτογενούς ανακύκλωσης, θα παράγουν τεράστιες ποσότητες απορριμματογενούς καυσίμου RDF.

«ΟΧΙ στην αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων (SRF/RDF) από το ΤΙΤΑΝ»

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα αρνήθηκαν να ψηφίσουν τόσο η παράταξη του Δημάρχου κ. Δανιηλίδη (ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι θιασώτης της καύσης των απορριμμάτων) όσο και η παράταξη του κ. Ζάχαρη (ΝΔ) και του κ. Ωραιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ).
Και οι τρεις τους κρύφτηκαν πίσω από το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), το οποίο όμως δεν καταδικάζει ούτε την καύση των απορριμμάτων ούτε καν την αδειοδότηση  άδειας στο ΤΙΤΑΝ. Αυτό που ζητάει είναι απλώς η αναβολή της συζήτησης.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΔΕΝ δίνουν την οικονομική βοήθεια σε καρκινοπαθή λόγω … έλλειψης προσωπικού!



Την άμεση αντίδραση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προκάλεσε η καταγγελία καρκινοπαθούς και άπορου πολίτη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ότι δεν του δίνουν την οικονομική βοήθεια των 500 ευρώ, που του έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καλώντας τον να λύσει άμεσα το πρόβλημα:
«Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο συνάνθρωποί μας που έχουν τεράστιες ανάγκες επιβίωσης, ειδικά αυτή την περίοδο.
Η διοίκηση του Δήμου όφειλε εδώ και πολύ καιρό να πάρει μέτρα στελέχωσης των υπηρεσιών της για να εξυπηρετεί επείγουσες καταστάσεις, όπως η συγκεκριμένη.
Είχαμε καλέσει τη διοίκηση να δώσει αναβολή σε όλες τις οφειλές πολιτών προς τον Δήμο έως ότου λήξει το πρόβλημα της πανδημίας.
Αν το είχε κάνει, θα μπορούσε να μεταφέρει προσωπικό από το τμήμα εσόδων ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες περιπτώσεις.
Όπως και να έχει, είναι επιτακτικό στην ιεράρχηση των πράξεων πληρωμών που κάνουν, οι ανάγκες αυτών των συμπολιτών μας να μπουν στην πρώτη θέση, ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα».


Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία - Παρέμβαση φορέων στο Νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος




Παρέμβαση στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης έκαναν σύλλογοι γυναικών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (μέλη της ΟΓΕ), σωματεία συνταξιούχων, εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου και στελέχη των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ Συκεών και Αγ. Παύλου, όπως και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον Δημοτικό Σύμβουλο Μπάμπη Βέλλη.

Στην είσοδο του Νοσοκομείου αναρτήθηκε πανό με αίτημα «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».


Αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφτηκε τη διοίκηση του Νοσοκομείου (Βασιλική Τραούδα, υποδιοικήτρια) και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.
Παρά τις μεταφορές προσωπικού από άλλες κλινικές που ανέστειλαν την λειτουργία τους και από πρωτοβάθμιες δομές υγείας, τα μεγάλα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζουν να υπάρχουν (από τις 33 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 5).

Ανησυχητική είναι η κατάσταση όσο αφορά και στους διαθέσιμους αναπνευστήρες, που ενώ προς το παρόν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες, σε μια ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να μην επαρκούν.

Μεγάλες ελλείψεις αναφέρθηκαν και από τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα είδη, όπως κατάλληλες προστατευτικές στολές για τους τραυματιοφορείς, κλπ.

Η ανάγκη της άμεσης επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας φάνηκε – εκτός των άλλων – και από το γεγονός ότι ακόμη και τα δείγματα που λαμβάνονται από ασθενείς ή πιθανά κρούσματα, στέλνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (Βιοανάλυση) γιατί οι δημόσιες δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Εκφράζοντας τη θέση των εργαζομένων και των μαζικών φορέων, ο Μπάμπης Βέλλης ζήτησε:
-        Την άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας που μαζί με το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους να ενταχτούν στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας.
-        Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύψουν τα 30.000 περίπου κενά σε θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
-        Στελέχωση και λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας  Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
-        Κατάλληλα μέσα προστασίας για κάθε εργαζόμενο
-        Να δοθούν λεφτά για την Υγεία και ΟΧΙ για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.


Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.




Με αυτοθυσία αλλά και με τεράστια εξάντληση δυνάμεων δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τον Δήμο σε μια ανεκτή κατάσταση.

Ο κύριος λόγος γι αυτό, είναι η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Η διοίκηση του κ. Δανιηλίδη έβαλε πλάτη στην πολιτική της «αποψίλωσης» του μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ, και φυσικά τα εκλεγμένα στελέχη αυτών των κομμάτων στους ΟΤΑ.

Σήμερα, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πιέζουν και εντατικοποιούν την δουλειά με τους λίγους μόνιμους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στις υπηρεσίες.

Ενώ πριν ένα χρόνο έστειλε στην ανεργία 22 εργαζόμενους καθαριότητας (παρόλο που με απόφαση πρωτοδικείου, είχαν κερδίσει την μονιμοποίηση τους), τώρα με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, δίνει σε ιδιώτη εργολάβο τον καθαρισμό των κάδων, και την ίδια στιγμή ζητάει να προσλάβει – με οχτάμηνες συμβάσεις – 35 νέους εργαζόμενους στην καθαριότητα!!!

Την ίδια τακτική ακολουθεί σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου.
Τρανταχτό παράδειγμα η υπηρεσία πρασίνου που ενώ την απογύμνωσε από μόνιμους εργαζόμενους, τώρα προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους για να κόβουν τα χόρτα και να περιποιούνται τους χώρους πρασίνου.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες εργασίας όσων εργαζομένων έχουν απομείνει, έχουν χειροτερέψει κατά πολύ.
Εργαζόμενοι λάστιχο, που τραβιούνται να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα, πολλές φορές χωρίς καν τα αναγκαία εργαλεία και με ελάχιστα μέσα προστασίας που όταν δίνονται είναι με το σταγονόμετρο.
Καταμεσής της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν να απασχολούν έναν μονάχα γιατρό εργασίας με μια τυπική παρουσία και με ελάχιστες ώρες για 327 εργαζόμενους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να αναφέρουμε πως ο χρόνος “παρακολούθησης” του γιατρού, που δικαιολογείται για κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα, είναι 36 λεπτά τον χρόνο!!!
Σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως η σημερινή, με το δίκιο τους οι εργαζόμενοι μιλάνε για έναν εξαφανισμένο γιατρό εργασίας που ποτέ δεν τον βλέπουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης-Συκεών ζητάει εδώ και τώρα:
·        Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Να σταματήσει η άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας».
·        Να μπει φρένο στην παράδοση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους.
·        Ειδικά για την καθαριότητα, η διοίκηση του Δήμου να αποσύρει την έφεση που έχει κάνει και να προσλάβει τους 22 εργαζόμενους που έχουν πρωτόδικα δικαιωθεί. Όλα τα υπόλοιπα κενά να συμπληρωθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
·        Ήρθε η ώρα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται σήμερα η ανάγκη καθαριότητας των σχολείων εν ώρα λειτουργίας του.
·        Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι" και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποστολή του και τις νέες ανάγκες.
·        Να μην υπάρχει εργαζόμενος που στερείται από τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.
·        Άμεση πρόσληψη και άλλων γιατρών εργασίας. Να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση (θερμομέτρηση, κλπ) όλων των εργαζομένων, ειδικά όσων βρίσκονται σε θέσεις αυξημένης επικινδυνότητας. Η παρακολούθηση των εργαζομένων από τους γιατρούς να γίνεται στους χώρους εργασίας τους κατά το ξεκίνημα του ωραρίου. Να συμπληρώνεται καθημερινά έκθεση των γιατρών για την υγεία των εργαζομένων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένει στη γενναία κρατική χρηματοδότηση των Δήμων.
Να διπλασιαστεί η χρηματοδότησή τους τώρα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να στηρίξουν λαϊκές ανάγκες, χωρίς να τις εμπορεύονται.
Μόνο έτσι μπορούν να έχουν κάποιο περιεχόμενο τα «ευχολόγια» και τα «καυχήματα» κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Δημάρχων για το “σημαντικό τους έργο”.