Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με τα προβλήματα σχολικής στέγης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Αν και τα συσσωρευμένα προβλήματα στην εκπαίδευση λόγω της υποχρηματοδότησής της, από όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις, παραμένουν και οξύνονται, παρά ταύτα, η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους έντονους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί δήθεν "επιστροφής της κανονικότητας στην εκπαίδευση".
Ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, όμως, συμβαίνουν δυο χαρακτηριστικά περιστατικά σε σχολεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης, τα οποία διαψεύδουν αυτούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και αποκαλύπτουν τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τοπικής Διοίκησης.
Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών (Δήμος Νεάπολης - Συκεών) πέφτουν οι σοβάδες από τα ταβάνια των αιθουσών διδασκαλίας. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό αν συνέβαινε στην ώρα των μαθημάτων.
Λίγες μέρες αργότερα, σε ώρα διδασκαλίας, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ανεμιστήρας οροφής αποκολλάται και πέφτοντας τραυματίζει δυο μαθητές του σχολείου.
Με αφορμή αυτό το επικίνδυνο περιστατικό, στη συνέχεια αποκαλύπτονται και τα υπόλοιπα σοβαρά κτιριακά προβλήματα αυτού του σχολείου. Στην τεχνική έκθεση, της από 26.3.2014, τελευταίας αυτοψίας των πολιτικών μηχανικών του Τμήματος Μελετών Δημοτικών και Κοινόχρηστων Χώρων της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται: "...ότι δεν λήφθηκε μέχρι σήμερα κανένα μέτρο για την άρση των κινδύνων που αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 18/13-11-1995 Πρωτόκολλο Επιτροπής Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Οικοδομών… υπάρχει άμεση ανάγκη άρσης της επικινδυνότητας που αναφέρεται στο εν λόγω πρωτόκολλο, διότι αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ".
Δεν είναι όμως και τα μόνα παραδείγματα σχολείων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης με κτιριολογικά προβλήματα. Κανόνας είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα τα γηρασμένα σχολικά κτίρια καθώς και τα υποσυντηρημένα και η λύση στο ζήτημα της σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης είναι πια επιτακτική.
Η κατάσταση, όμως, αυτή ξεπερνά κάθε όριο στο Νηπιαγωγείο του συνοικισμού Αγίας Σοφίας Διαβατών (Δήμος Δέλτα) όπου φοιτούν νήπια οικογενειών Ρομά. Η λειτουργία του αποτελεί ντροπή και είναι απαγορευτική ως σχολικού κτιρίου, καθώς καταστρατηγούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας και στον εσωτερικό, αλλά και στον εξωτερικό χώρο.
Ενώ για μια ακόμη σχολική χρονιά παραμένουν τα χρόνια και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη (Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη). Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Ιούλη το υπόγειο πλημμύρισε ξανά με το ύψος του νερού να φτάνει τα 30 εκατοστά (!) και να χρειάζεται η συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Επιπλέον, κανένα συνολικό πλάνο αντισεισμικής θωράκισης όλων των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων δεν υπάρχει.
Επειδή οι ευθύνες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκεκριμένων σχολείων, αλλά και γενικότερα της σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες, αφού εδώ και χρόνια απουσιάζει εντελώς ακόμα και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων σχολικών αιθουσών και ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
- Να προχωρήσει άμεσα η επισκευή - συντήρηση στις παραπάνω σχολικές μονάδες για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία τους, για εκπαιδευτικούς και μαθητές;
- Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει το σοβαρό κτιριολογικό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;
- Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων;».