Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΠΛΑΙΣΙΟ διεκδίκησης ενάντια στην προωθούμενη ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ από το ΤΙΤΑΝ




Εν μέσω πανδημίας η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, κινούν τις τελευταίες μέρες ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη, εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Η ΝΔ αξιοποιεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που την άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει απρόσκοπτα τους παραπάνω σχεδιασμούς.

Ως εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εκφράζουμε την βαθιά εναντίωση μας στους σχεδιασμούς που φέρνουν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών RDFSRF έξω από τα σπίτια του λαού της περιοχής.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, εμείς οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και φορέων, για να μπουν σε «καραντίνα» οι «πράσινες μπίζνες» του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Επίσης, θέλουμε να καλέσουμε τον λαό να μείνει δυνατός σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα πιο δυσχερείς εξαιτίας των διαχρονικών κρατικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν αφήσει «ανοχύρωτο» το ΕΣΥ και «άοπλο» το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο λαός να πάει κόντρα στην παραπάνω πραγματικότητα, να εναντιωθεί σε κάθε μέτρο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Καταθέτουμε στο λαό της περιοχής ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να σταματήσει τώρα η διαδικασία αδειοδότησης καύσης RDFSRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ».
·        Να εξαιρεθεί από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) συνολικά, η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε.
·        Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων.
·        Να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.
·        Να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων.
·        Να λειτουργούν σωστά όλοι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της περιοχής.

Καλούμε το κάθε κοινοτικό συμβούλιο του Δήμου μας όπως και το δημοτικό συμβούλιο να πάρει τώρα «καθαρή» θέση εναντίωσης στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και μετά την άρση των μέτρων να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στις συνεδριάσεις των συμβουλίων με παρουσία φορέων και κατοίκων.


Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νεάπολης Συκεών
Χαράλαμπος Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος 
Χρήστος Σταματίου, δημοτικός σύμβουλος 
Μαρία Λίβα, κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Παύλου
Γιώργος Κατσάνης, κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Νεάπολης
Κική Τσαλακανίδου, κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Πεύκων
Μαρία Μαραγκού, κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Συκεών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.