Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Να βάλουν φρένο στην ανευθυνότητα!



Μπρος ο Δήμαρχος (σε σπίτια και εκκλησίες) και από πίσω ένα τσούρμο δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.
Ø  Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε καταμεσής της μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού (17/3/20), δεν είχαν ούτε καν σκεφτεί να συζητήσουν για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών. Το θέμα μπήκε σαν έκτακτο, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ø  Τις πρώτες ημέρες έξαρσης του κορωνοϊού είχαν αφήσει εργαζόμενους και πολίτες έρμαιο της τύχης τους. Αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, ακόμη και απλά καθαριστικά (χλωρίνες) έλειπαν από όλους τους χώρους εργασίας και συνάθροισης των πολιτών. Οι εργαζόμενοι από μόνοι τους έτρεχαν να τα βρουν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.
Ø  Όταν η κατάσταση έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη, αντί να φροντίσουν την καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση όλων των χώρων εργασίας και συγκέντρωσης εργαζομένων και πολιτών, αυτοί προχώρησαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, περιφέροντας ένα συνεργείο απολύμανσης από χώρο σε χώρο – μία και μοναδική φορά – με την παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για να αποθανατίζονται και να τα στέλνουν στα ΜΜΕ.

Ο λόγος βέβαια για την διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπορεί παρά να καταγγείλει αυτή την ανεύθυνη στάση.
Τους καλούμε να σταματήσουν επιτέλους τις κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής τους και να σκύψουν στο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα.
Και επειδή καμώνονται σήμερα πως μας καλούν να συμφωνήσουμε με την “πρόταση” της επιτροπής, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Επιτροπή Διαχείρισης Επιδημιολογικής Κρίσης», θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε πως πολύ έγκαιρα η «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε το πρόβλημα προτείνοντας τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για πολίτες και εργαζόμενους.

Όσο αφορά το κείμενο που μας έστειλαν, επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμη:

1.      Για την «Λαϊκή Συσπείρωση», τακτική απολύμανση κτηρίων, σημαίνει:
-  Σε χώρους όπου συχνάζουν πολίτες να υπάρχει ένας συνεχής καθαρισμός επιφανειών (τραπέζια, πόμολα, τοίχοι, κλπ) με τα κατάλληλα καθαριστικά-απολυμαντικά υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος του κτηρίου, να υπάρχει συνεχόμενα και για όλη τη διάρκεια λειτουργίας, ένας ή περισσότεροι καθαριστές-ριες, με τα απαιτούμενα ατομικά μέσα προστασίας τους.
-  Σε χώρους συνάθροισης εργαζομένων, πριν και μετά την εργασία τους (πράσινο, ηλεκτρολόγοι, καθαριότητα, μικροέργα, κλπ) σε καθημερινή βάση να γίνεται ο ίδιος καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.
-  Εκτός των παραπάνω απαιτούνται γενικές απολυμάνσεις (με ειδικά συνεργεία) ανά τακτικά διαστήματα (π.χ. ανά δύο ημέρες ή και συχνότερα) σε δημοτικά κτίρια, αμαξοστάσια, απορριμματοφόρα, αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού, κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

2.      Για την πραγματική προστασία των εργαζομένων έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Θέλουμε όμως να τονίσουμε πως για τον έλεγχο της υγείας τους είναι εγκληματικό να συνεχίζουν μια τυπική λειτουργία ενός γιατρού Εργασίας για πολλές εκατοντάδες εργαζομένων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:
·     Την άμεση πρόσληψη περισσοτέρων Γιατρών Εργασίας, που να μπορούν ουσιαστικά – και όχι τυπικά – να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας όλων των εργαζομένων, σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως και τη συνεχή και συνεπή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
·     Καθημερινή παρουσία των Γιατρών Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς των εργαζομένων.
·     Δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε να διευκολύνεται το έργο των γιατρών.

3.      Για τα μέτρα ανακούφισης, βοήθειας και προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών εκτός των μέτρων που ήδη έχουμε προτείνει, τονίζουμε την ανάγκη για:
·        Άμεση και πλατιά ενημέρωση του κόσμου (δημοσιεύσεις στο site του Δήμου, στα ΜΜΕ, ηλεκτρονική ενημέρωση μαζικών φορέων, ηχητικά μηνύματα από μετακινούμενα οχήματα, κλπ) για να ενημερωθούν και να δηλώσουν  όσοι χρειάζονται βοήθεια.
·        Να γίνει η απαιτούμενη καταγραφή και να γνωρίζουμε το μέγεθος του αριθμού των συμπολιτών μας
·        Να εκταμιευτεί το αναγκαίο ποσό χρημάτων και να γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών (τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης) για όλα τα οικονομικά αδύνατα και φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Επίσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπου μια σειρά εργαζόμενοι έχουν απολυθεί – προσωρινά ή μόνιμα – από τις δουλειές τους, μια σειρά αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες είτε έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους είτε έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδά τους, για μια φορά ακόμη τονίζουμε πως απαιτείται:
-  Αναστολή πληρωμών πάσης φύσεως οφειλών των πολιτών προς τον Δήμο (φόροι, τέλη, πρόστιμα. κλπ) για όσο διάστημα συνεχίζει η κρίση της πανδημίας.
-  Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
-  Απαλλαγή τροφείων σε όσους γονείς έχουν παιδιά σε παιδικούς - βρεφικούς σταθμούς του Δήμου, με πληρωμή. Επιστροφή χρημάτων σε όσους έχουν ήδη πληρώσει.
-  Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
-  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
-  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.) για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.
-  Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
-  Να δοθεί οικονομικό βοήθημα σε όλους τους σχολικούς τροχονόμους.
-  Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την οικονομική βοήθεια άπορων και φτωχών οικογενειών και πλάτεμα σε περισσότερες οικογένειες.

Όσο αφορά το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» που μας έστειλαν, είναι φανερό πως “άλλους δρόμους βαδίζουμε” εμείς και άλλους η Διοίκηση του Δήμου.
·        Αυτοί που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την Ε.Ε., αυτή την ιμπεριαλιστική Ένωση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, τώρα που αναδεικνύεται – με όλο το «θλιβερό του μεγαλείο» – η αθλιότητα αυτού του συστήματος που ξεχαρβάλωσε, σε κάθε χώρα και χωρίς εξαίρεση, το δημόσιο σύστημα υγείας, εμπορευματοποιώντας κάθε δομή του (Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιατρικά αναλώσιμα, φάρμακα, εργαστήρια, κλπ)
Τώρα κάνουν πως γκρινιάζουν και δυσανασχετούν γιατί δεν είναι … η «Ευρώπη των Λαών» που οραματίστηκαν !!!
Ποτέ η Ε.Ε. δεν σχηματίστηκε για να είναι «Ευρώπη των Λαών».
Εχθρός των λαών ήταν (και συνεχίζει να είναι) από γεννησιμιού της και υπηρέτης των επιχειρηματικών συμφερόντων.
·        Στην πρότασή μας για «άμεση επίταξη» όλων των ιδιωτικών δομών υγείας (χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα), μαζί με τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά (μάσκες, γάντια, ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, κλπ) που απαιτούνται για τον εφοδιασμό νοσοκομείων και υγειονομικών,
Αυτοί προτείνουν «ένταξη του Ιδιωτικού τομέα στον Εθνικό σχεδιασμό».
Μα αυτό ζητάνε και οι μεγαλοκλινικάρχες!
Να τους φέρουν δηλαδή «έτοιμη πελατεία» που θα πληρώσουν βαριά τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την διαφορά;
·        Απαιτούν υποκριτικά «μηδενικά πλεονάσματα για όσο χρειαστεί για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία».
Κρύβουν πως: Είτε με μηδενικά είτε με μεγαλύτερα πλεονάσματα, είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη της καπιταλιστικής τους οικονομίας, η θέση του εργαζόμενου όχι μονάχα δεν πρόκειται να ανακάμψει αλλά συνεχώς θα χειροτερεύει.
Τέτοιου είδους αντεργατικά μέτρα παίρνει σήμερα η κυβέρνηση, ενόψει της κρίσης του κορωνοϊού.
Κρύβουν όμως πολύ περισσότερο πως αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα που καλείται να πληρώνει ο λαός για μια ζωή (και τώρα ζητάνε την αναστολή τους – όχι την κατάργηση), είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ) που οι ίδιοι στήριξαν – και συνεχίζουν να το κάνουν – με νύχια και με δόντια.

Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε την ανεύθυνη στάση της διοίκησης του Δήμου, καλώντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που επικρατεί, πολύ περισσότερο κάτω από αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.