Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Σχόλιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την «τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης Συκεών»



Η διοίκηση του Δήμου αντί να επιδίδεται σε ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού για «τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης», θα ήταν καλύτερα να φροντίσει να πάρει μέτρα προστασίας εργαζομένων και κοινού στον Δήμο.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εργαζόμενους και πολίτες, κάλεσε σήμερα στο «δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο» να εγκριθεί η παρακάτω απόφαση:

«Με αφορμή την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού COVID-19, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις και θεωρούμε ότι θα έπρεπε έγκαιρα να είχαν παρθεί από τη διοίκηση του Δήμου, σοβαρά μέτρα πρόληψης και προστασίας εργαζομένων και κοινού που έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, βασική υποχρέωση της διοίκησης του Δήμου είναι η λήψη κάθε μέτρου που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι, που τυχόν παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους.
Μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι και η διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για το σκοπό αυτό.

Η Διοίκηση του Δήμου θα πρέπει:
• Να παρέχει τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών (σαπούνι και χαρτοπετσέτες μιας χρήσης) στις τουαλέτες κοινού και προσωπικού όπως και μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και αλκοολούχα αντισηπτικά σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι αίθουσες αναμονής, διάδρομοι, χώροι ανάπαυσης των εργαζομένων κλπ
• Να υπάρχει διαχωριστικό τζάμι ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους πολίτες που εξυπηρετούνται στις υπηρεσίες που δέχονται μεγάλο αριθμό πολιτών όπως: ΚΕΠ – ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ – ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΤΑΜΕΙΑ και να παίρνει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού.
• Να μεριμνά για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κλπ), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό.
• Να φροντίζει για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.
• Να υπάρχει καθημερινή παρουσία και φροντίδα του Ιατρού Εργασίας που να ενημερώνει τη διοίκηση για την εξέλιξη της υγείας των εργαζομένων όπως και για τη συνεχή και συνεπή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
• Σε όλους τους Δημοτικούς χώρους εργασίας και εξυπηρέτησης κοινού να γίνεται σε τακτική βάση η γενική απολύμανση αυτών των χώρων.

Υποχρέωση της διοίκησης είναι, να ενημερώνει λεπτομερώς, όλες τις παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους για τα μέτρα που παίρνει.

Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση
·        Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας,  νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό.
·        Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
·        Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
·        Να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
·        Να παρθούν μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
·        Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.

Υπάρχει ακόμα χρόνος να κλείσουμε την πόρτα για τη διασπορά του ιού για την προστασία εργαζομένων και πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.