Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.




Με αυτοθυσία αλλά και με τεράστια εξάντληση δυνάμεων δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τον Δήμο σε μια ανεκτή κατάσταση.

Ο κύριος λόγος γι αυτό, είναι η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Η διοίκηση του κ. Δανιηλίδη έβαλε πλάτη στην πολιτική της «αποψίλωσης» του μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ, και φυσικά τα εκλεγμένα στελέχη αυτών των κομμάτων στους ΟΤΑ.

Σήμερα, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πιέζουν και εντατικοποιούν την δουλειά με τους λίγους μόνιμους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στις υπηρεσίες.

Ενώ πριν ένα χρόνο έστειλε στην ανεργία 22 εργαζόμενους καθαριότητας (παρόλο που με απόφαση πρωτοδικείου, είχαν κερδίσει την μονιμοποίηση τους), τώρα με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, δίνει σε ιδιώτη εργολάβο τον καθαρισμό των κάδων, και την ίδια στιγμή ζητάει να προσλάβει – με οχτάμηνες συμβάσεις – 35 νέους εργαζόμενους στην καθαριότητα!!!

Την ίδια τακτική ακολουθεί σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου.
Τρανταχτό παράδειγμα η υπηρεσία πρασίνου που ενώ την απογύμνωσε από μόνιμους εργαζόμενους, τώρα προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους για να κόβουν τα χόρτα και να περιποιούνται τους χώρους πρασίνου.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες εργασίας όσων εργαζομένων έχουν απομείνει, έχουν χειροτερέψει κατά πολύ.
Εργαζόμενοι λάστιχο, που τραβιούνται να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα, πολλές φορές χωρίς καν τα αναγκαία εργαλεία και με ελάχιστα μέσα προστασίας που όταν δίνονται είναι με το σταγονόμετρο.
Καταμεσής της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν να απασχολούν έναν μονάχα γιατρό εργασίας με μια τυπική παρουσία και με ελάχιστες ώρες για 327 εργαζόμενους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να αναφέρουμε πως ο χρόνος “παρακολούθησης” του γιατρού, που δικαιολογείται για κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα, είναι 36 λεπτά τον χρόνο!!!
Σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως η σημερινή, με το δίκιο τους οι εργαζόμενοι μιλάνε για έναν εξαφανισμένο γιατρό εργασίας που ποτέ δεν τον βλέπουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης-Συκεών ζητάει εδώ και τώρα:
·        Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Να σταματήσει η άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας».
·        Να μπει φρένο στην παράδοση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους.
·        Ειδικά για την καθαριότητα, η διοίκηση του Δήμου να αποσύρει την έφεση που έχει κάνει και να προσλάβει τους 22 εργαζόμενους που έχουν πρωτόδικα δικαιωθεί. Όλα τα υπόλοιπα κενά να συμπληρωθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
·        Ήρθε η ώρα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται σήμερα η ανάγκη καθαριότητας των σχολείων εν ώρα λειτουργίας του.
·        Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι" και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποστολή του και τις νέες ανάγκες.
·        Να μην υπάρχει εργαζόμενος που στερείται από τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.
·        Άμεση πρόσληψη και άλλων γιατρών εργασίας. Να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση (θερμομέτρηση, κλπ) όλων των εργαζομένων, ειδικά όσων βρίσκονται σε θέσεις αυξημένης επικινδυνότητας. Η παρακολούθηση των εργαζομένων από τους γιατρούς να γίνεται στους χώρους εργασίας τους κατά το ξεκίνημα του ωραρίου. Να συμπληρώνεται καθημερινά έκθεση των γιατρών για την υγεία των εργαζομένων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένει στη γενναία κρατική χρηματοδότηση των Δήμων.
Να διπλασιαστεί η χρηματοδότησή τους τώρα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να στηρίξουν λαϊκές ανάγκες, χωρίς να τις εμπορεύονται.
Μόνο έτσι μπορούν να έχουν κάποιο περιεχόμενο τα «ευχολόγια» και τα «καυχήματα» κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Δημάρχων για το “σημαντικό τους έργο”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.