Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Αρνήθηκαν να καταδικάσουν την καύση απορριμμάτων από το «ΤΙΤΑΝ»!




Στη χθεσινή (15/4/20) συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να καταδικαστεί η προωθούμενη καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Είναι γνωστό ότι η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία προσπαθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, να αδειοδοτηθεί για την καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/RDF, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Και όπως ο λαός μας λέει ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», έτσι και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, με τη στήριξη του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού – κινούν τα νήματα για την απόκτηση της πολυπόθητης αδείας.

Το γεγονός δεν αποτελεί βέβαια «κεραυνό εν αιθρία».
Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ), προσπαθούν να “καθαγιάσουν” την χρήση των αποβλήτων ντύνοντας τα με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα. Με διάφορα νομοθετήματα και υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε., βάπτισαν τα αστικά απόβλητα ως «εναλλακτικά καύσιμα» προωθώντας σταδιακά την καύση τους.

Από το 2015 η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, δημιούργησε την θυγατρική της NORDECO Α.Ε. - μονάδα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF η οποία, το 2019, ζήτησε άδεια αύξησης της παραγωγής της από 21.000 σε 40.000 τόνους ετησίωςΤόσο για την ίδρυση της NORDECO Α.Ε. όσο και για την αύξηση της παραγωγής της, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» τοποθετήθηκε αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις.

Σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς προφανώς βρίσκεται και η προωθούμενη κατασκευή των τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που σε βάρος της πρωτογενούς ανακύκλωσης, θα παράγουν τεράστιες ποσότητες απορριμματογενούς καυσίμου RDF.

«ΟΧΙ στην αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων (SRF/RDF) από το ΤΙΤΑΝ»

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα αρνήθηκαν να ψηφίσουν τόσο η παράταξη του Δημάρχου κ. Δανιηλίδη (ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι θιασώτης της καύσης των απορριμμάτων) όσο και η παράταξη του κ. Ζάχαρη (ΝΔ) και του κ. Ωραιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ).
Και οι τρεις τους κρύφτηκαν πίσω από το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), το οποίο όμως δεν καταδικάζει ούτε την καύση των απορριμμάτων ούτε καν την αδειοδότηση  άδειας στο ΤΙΤΑΝ. Αυτό που ζητάει είναι απλώς η αναβολή της συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.