Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Με υποκριτικό ενδιαφέρον η παράταξη του κ. Ωραιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) από κοινού με τη διοικούσα παράταξη του κ. Δανιηλίδη (ΠΑΣΟΚ) έφεραν ψήφισμα με τον τίτλο «Για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Τους πήρε ο πόνος γιατί, «καταμεσής της πανδημίας του κορονοϊού και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης το κράτος δεν δείχνει την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία για την προστασία της πρώτης κατοικίας»!
Και για να “αντιπαρατεθούν” σ’ αυτή τη «μη ευαισθησία» του κράτους, πρότειναν:
-        Να συσταθεί διακομματική επιτροπή στη βουλή για να συζητήσει το θέμα, και
-        Να παραταθεί η προστασία τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου!
Η δική τους «κοινωνική ευαισθησία» ξεπερνά δηλαδή αυτήν του κράτους κατά οχτώ μήνες!
Και μετά τι;

Απαντώντας στην υποκρισία των δύο παρατάξεων, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξε την πολιτική και τις αιτίες που οδήγησαν στα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς.
«Ζητάτε να συσταθεί διακομματική επιτροπή στη βουλή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ποιους καλείται να το αντιμετωπίσουν; Αυτούς που το δημιούργησαν;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δια στόματος του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα δηλώνει πως οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να σταματήσουν από τη στιγμή που πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει τέτοιου είδους προστασία, αλλά και ακόμη πιο καθαρά ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ξετσίπωτα δηλώνει πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία» και ότι απαιτείται για την επανεκκίνησή της να προχωρήσει η χιονοστιβάδα των πλειστηριασμών που έρχεται.

Υπόλογοι για το ξεσπίτωμα του λαού δεν είναι όμως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τα αντιλαϊκά μνημόνια και τα χρέη που του φόρτωσαν;
Είναι αυτοί που θωράκισαν το τραπεζικό σύστημα με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στο όνομα των «κόκκινων» δανείων αφήνοντας απροστάτευτο το λαό, που και τις κεφαλοποιήσεις του τις φόρτωσαν στην πλάτη και τα σπίτια τους τα παίρνουν τώρα.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, προσπαθώντας να εμφανιστεί σήμερα ως «προστάτης» τάχα των λαϊκών στρωμάτων που χρωστούν στις τράπεζες.
Επί των ημερών του ήταν που προχώρησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η ψήφιση της άθλιας κατασταλτικής νομοθετικής πράξης που ανήγαγε σε «ιδιώνυμο αδίκημα» τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας , οδηγώντας σε αυτεπάγγελτη δίωξη των κινητοποιήσεων.
Η ΝΔ στα δικά του αντιδραστικά νομοθετήματα πατάει σήμερα για να επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη».

Το ΚΚΕ έκανε πρόταση στη βουλή, για προστασία της λαϊκής περιουσίας, όχι μία αλλά τρεις φορές.
Η πρόταση του ΚΚΕ θεωρήθηκε από όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) ως «μη ρεαλιστική», ως «ανεδαφική».
Και ξέρετε γιατί;
Γιατί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Προϋπόθεση αυτής της πρότασης είναι να επωμιστούν τα βάρη των χρεών οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτή τη θέση του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.
Μιλάνε υποκριτικά για λύσεις που να ευνοούν και τις δύο πλευρές!
Αυτό είναι μια κατάφωρη κοροϊδία και ένα τεράστιο ψέμα.

ΔΕΝ υπάρχει λύση που να ευνοεί ταυτόχρονα και τους τραπεζικούς-επιχειρηματικούς ομίλους και τα χρεωμένα νοικοκυριά.
Ή με τα συμφέροντα της μιας πλευράς θα βαδίσεις ή με τα συμφέροντα της άλλης.

Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς.
Παρόλα αυτά, τα εισοδήματα από την εργασία τους – που ήταν πολύ υψηλότερα από τα σημερινά – δεν μπορούσαν ούτε τότε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Γι αυτό κατέφευγαν στα δάνεια.
Για την υγεία τους, για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή για να μπορέσουν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια της οικογένειάς τους.
Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι – που τους φόρτωσαν με μια άγρια φοροληστεία, που έχασαν τις δουλειές τους, που μειώθηκαν τα μεροκάματα, οι συντάξεις και οι όποιες παροχές – αδυνατούν να εξοφλήσουν αυτές τις υποχρεώσεις.
Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.
Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες οδηγούνται στα νύχια των κορακιών, στα διάφορα FUNDS, που είναι έτοιμα να τις κατασπαράξουν.
Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.
Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, που βλέπουν μέρα με τη μέρα να φθίνουν οι δουλειές τους, γιατί τους τις αρπάζουν πολυεθνικές και επιχειρηματικοί όμιλοι, οδηγούνται κυριολεκτικά σε απόγνωση, κινδυνεύοντας να χάσουν όλο το βιος τους σε πλειστηριασμούς.

Αυτή είναι η κατάσταση και την βλέπετε όλοι σας.

Τι κάνετε όμως; Αρνείστε να έρθετε σε σύγκρουση με τις πολιτικές των κομμάτων σας. Με τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Αρκετές φορές μάλιστα – κάποιοι από εσάς – χρησιμοποιείται και τα άθλια και βρώμικα “επιχειρήματα” αυτών των κομμάτων ότι λίγο ή πολύ τα δάνεια αυτά σπαταλήθηκαν για «πολυτελή ζωή των εργαζομένων» με βίλες και «Καγιέν». 
Προσπαθούν να υπονομεύσουν την αλληλεγγύη στα λαϊκά στρώματα που απειλούνται με ξεσπίτωμα, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην «μπαταχτσήδες» όσους δεν «τακτοποιούν» τα χρέη τους, επειδή δεν έχουν και δεν μπορούν!

Τι σας προτείνουμε λοιπόν.
Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση τα παρακάτω:
·        Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.
·        Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επέκταση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
·        Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους, την ένταξή τους - όσων έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ - στα μέτρα στήριξης, απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος
·        Από κάθε μορφής τραπεζικό δάνειο να διαγράφεται το σύνολο των τόκων και ανατοκισμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. (π.χ. με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
·        Να διαγράφεται το 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
·        Από τις οφειλές που απομένουν, να «παγώσουν» κάθε είδους τόκοι για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
·        Αναστολή των οφειλών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
·        Οι οφειλές των μικρών επαγγελματιών-βιοτεχνών προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, να μειωθούν σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους, και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων έως 300.000 ευρώ.

Η πρόταση που σας καταθέτουμε είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας και γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της.

Αν δεν υπάρξει "κούρεμα" και μακροχρόνια διευθέτηση αυτών των δανείων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, τα επόμενα χρόνια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα πιάσουν πάτο, θα κυλήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση, θα χάσουν κι αυτά που τους έχουν απομείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.