Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ολόκληρη η ομιλία του υπ. δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νεάπολης Συκεών Μπάμπη Βέλλη στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου και των θέσεων της παράταξης. (9/4/2014)



Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές
Φίλες και φίλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στις εκλογές που έρχονται η παράταξή μας κατεβαίνει έχοντας ψηλά το κεφάλι
Και έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε αυτό γιατί όλα αυτά τα 3,5 περίπου χρόνια, σταθήκαμε δίπλα στα οξυμμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, παλεύοντας για την αντιμετώπιση τους.
► Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του συνδυασμού πρωτοστάτησαν στη δημιουργία των λαϊκών επιτροπών και την πάλη ενάντια στα χαράτσια και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά.
► Συνέβαλαν στην οργάνωση και κινητοποίηση των ανέργων για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
► Αντιστάθηκαν στις βάρβαρες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων (που η διοίκηση του Δήμου τις καλούσε “πρόοδο”!!) παλεύοντας μαζί με το γονεϊκό κίνημα για τη δημιουργία νέων σύγχρονων σχολικών αιθουσών.
► Απαίτησαν την δωρεάν παροχή ενός πρωινού γεύματος σε όλους τους μαθητές και την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ασιτίας παιδιών άπορων λαϊκών οικογενειών.
► Αγωνίστηκαν για δωρεάν παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε δημότες και ετεροδημότες.
► Πρωτοστάτησαν στην λαϊκή κινητοποίηση του κόσμου ενάντια στο κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, όπως και στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ταυτόχρονα καταγγείλαμε την προσπάθεια της διοίκηση του Δήμου, που παρουσίασε σαν … “πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας” τα μικρά δωματιάκια που έκανε μέσα στα ΚΑΠΗ.
► Στεκόμαστε αντίθετοι στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών, καταδικάζοντας την κυβέρνηση που – με την συμβολή της διοίκησης του Δήμου – έδωσε την άδεια στο ΤΙΤΑΝ να καίει απορρίμματα
► Στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου αντιπαλεύοντας στην πράξη πιέσεις και εκβιασμούς της διοίκησης.
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα που η  παράταξη μας να μην ασχολήθηκε είτε με προτάσεις για τη λύση του είτε με αγωνιστικές δράσεις.
Όμως η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την καθημερινή πάλη για την αντιμετώπιση των άμεσων λαϊκών προβλημάτων αναδείκνυε ταυτόχρονα και τις αιτίες που γενούν τα προβλήματα αυτά και που δεν είναι άλλες από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Το σφιχταγκάλιασμα και η κοινή πολιτική Ε.Ε.- Κυβέρνησης – Τοπικής Διοίκησης, έγινε ακόμη πιο έντονο και φανερό αμέσως μετά την «Καλλικρατική» μεταρρύθμιση.
► Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και όργανα υλοποίησης της βάρβαρης πολιτικής της.
► Απλές διαδικασίες – ακόμη και η σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού – δεν προχωράνε αν δεν βρίσκονται μέσα στα στενά κυβερνητικά και ευρωενωσιακά πλαίσια, και φυσικά δεν εγκρίνονται από τα παραπάνω ελεγκτικά όργανα.
► Ευρωπαϊκά προγράμματα επέβαλαν την συμμετοχή μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών στα δημοτικά έργα (ΣΔΙΤ) εκτοξεύοντας το κόστος σε πολλαπλάσια επίπεδα.
► Με αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία, ενώ περπατάν ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα των απορριμμάτων όπως και σε κοινωνικές δομές.
► Οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την επιβολή της «ευέλικτης εργασίας» και των άθλιων ολιγόμηνων συμβάσεων με την ταυτόχρονη ξεθεμελίωση κάθε εργατικού δικαιώματος και την εξαθλίωση μισθού και μεροκάματου, ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν πρώτα και κύρια από τους Δήμους – με την αμέριστη βέβαια στήριξη των φιλοκυβερνητικών δημάρχων του ευρωμονόδρομου.
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο αναλυτικά για το πώς λειτούργησαν αυτά τα προγράμματα.
Ας πάρουμε τα τελευταία που γνωρίσαμε – γιατί αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη – τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Αυτά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα διαχειρίζονταν ΜΚΟ, με κατεύθυνση βέβαια της ΕΕ.
Τι μισθό δίνανε για τους άνεργους;
625 ευρώ, όταν ο βασικός μισθός ήταν στα 751.
Δηλαδή έδιναν κάτω ακόμα και από τα ψίχουλα του βασικού μισθού.
Πώς λειτούργησε αυτό; Σήμερα ο βασικός μισθός είναι στα 586.
Τα καινούρια προγράμματα που υπάρχουν δίνουν τώρα 490 ευρώ, και ταυτόχρονα τι κάνουν;
Αφαιρούν οποιοδήποτε δικαίωμα υπήρχε στους χώρους όπου απασχολήθηκαν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Για πάρτε, για παράδειγμα, τους δημόσιους υπαλλήλους που υποτίθεται ότι είναι υπεράριθμοι, υποτίθεται κάθονται, είναι ο ένας πάνω στον άλλον κ.τ.λ.
Εκεί που απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, στις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι με πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, χωρίς όμως δικαιώματα και με άθλιους μισθούς.
Το ίδιο συμβαίνει και σε διάφορους τομείς εργασίας (καθαριότητα, πράσινο, κλπ) των Δήμων.
Αυτά τα προγράμματα αξιοποίησε και η διοίκηση του δήμου μας για να ξεριζώσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην σταθερή και μόνιμη εργασία. Σήμερα έχει πια ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου χρησιμοποιώντας στη θέση τους, εργαζόμενους με 5μηνες συμβάσεις, με εξαθλιωμένους μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Το σωματείο των εργαζομένων μάλιστα, έχει καταγγείλει την διοίκηση του δήμου πως χρησιμοποιεί παράνομα αυτούς τους εργαζόμενους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. 
Το ίδιο συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί που υπήρχαν εργαζόμενοι που αμείβονταν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σήμερα απασχολούνται εργαζόμενοι που παίρνουν πολύ πιο κάτω ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα των 586 ευρώ.
Με άλλα λόγια αυτά τα προγράμματα λειτούργησαν σαν «Δούρειος Ίππος» για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για την κατάργηση των ωραρίων, για την ανατροπή συνολικά των εργασιακών σχέσεων.

Κανένας άλλος συνδυασμός εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν καταγγέλλει και δεν αντιμάχεται αυτή την κατάσταση, αλλά αντίθετα εξωραΐζουν και λιβανίζουν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρουσιάζοντας τα σαν πανάκια στα μάτια των εργαζομένων.
Τον κύριο ρόλο για αυτό τον εξωραϊσμό τον έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει.
Με τηλεοπτικές κοκορομαχίες Κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθούν να δείξουν πως έχουν τάχα πολιτικές διαφορές - προτείνοντας ο καθένας  το δικό τους «μίγμα πολιτικής» - όταν και οι δύο ευλογούν την ίδια βάρβαρη Ευρωενωσιακή πολιτική.

Πως εκφράζεται αυτή η γενικότερη πολιτική στο δικό μας Δήμο;

Την ίδια περίοδο λοιπόν που οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, με χιλιάδες από αυτές να είναι άνεργες, χιλιάδες επίσης να τρέφονται από τα συσσίτια και να ζουν σε κρύα σπίτια – αρκετές από αυτές χωρίς ρεύμα και νερό – η διοικούσα παράταξη, όχι μόνο έβαζε πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, αλλά πρωτοστατούσε και στην υλοποίησή της.
Η λαϊκή οικογένεια του δήμου μας δεν πρέπει να ξεχνάει πως ο κ. Δανιηλίδης, εκτός από δήμαρχος είναι και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνυπεύθυνος και συνδιαμορφωτής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που τσάκισε τη ζωή τους.
► Πρωτοστάτησε στην κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας επιβάλλοντας ελαστικές σχέσεις απασχόλησης με εξαθλιωμένους μισθούς και μεροκάματα.
► Βάζει πλάτη στη συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και θεωρεί «κατάκτηση» και «επιτυχία» την εξτρά φορολόγηση των δημοτών!!!
► Αρνείται να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη ακόμα και αυτές τις οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα
Απερίφραστα δηλώνουν την υποστήριξη τους στο «ΤΙΤΑΝ» για την καρκινογόνο καύση των σκουπιδιών.
Στρώνουν τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση τομέων της Τοπικής Διοίκησης.

Όμως θα ήθελα να σταθώ εδώ σε ένα από τα “μεγαλύτερα κατορθώματα” της σημερινής διοίκησης που φουσκώνουν σαν το παγώνι όταν αναφέρονται σε αυτό.
Το ονομάζουν μάλιστα με περισσή κομπορρημοσύνη σαν «οικονομικό θαύμα»
Αφορά το τεράστιο κομπόδεμα κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ – όπως ισχυρίζονται – που κρατάνε φυλαγμένο στα θησαυροφυλάκια κάποιων τραπεζιτών.

Ισχυρίζεται μάλιστα πως αυτό το «οικονομικό θαύμα» προέρχεται από την σωστή διαχείριση και την αξιοποίηση «ευρωπαϊκών και διεθνών πηγών».
Η πραγματικότητα βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τους ισχυρισμούς της διοίκησης και του δημάρχου.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του «αποθέματος» προέρχεται από τα «Τακτικά Έσοδα» που σημαίνει ότι είναι λεφτά που προέρχονται από την Κρατική επιχορήγηση και τα έσοδα από δημοτικούς φόρους, τέλη, πρόστιμα, κλπ.
Μέσα σε αυτά τα «Τακτικά Έσοδα» δεν υπάρχουν ούτε «ευρωπαϊκές» ούτε «διεθνείς» πηγές, όπως εντελώς παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος.

Αυτό το τεράστιο αποθεματικό – αν συμφωνήσουμε με αυτά που λέει – προέρχεται από τα τεράστια ανταποδοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις «έκτακτες εισφορές» που είχε επιβάλει η διοίκησή του σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό του δήμου.
Προέρχεται ταυτόχρονα από το ελάχιστο ποσοστό υλοποίησης των εξαγγελθέντων τεχνικών έργων αφού το 2011 υλοποίησε μόλις το 15,9% των έργων, το 2012 υλοποίησε το 15% ενώ το 2013 μόλις το 8,4% και αυτά είναι στοιχεία που προέρχονται από τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Όμως εμείς θα θέλαμε να βάλουμε ένα ακόμη ερώτημα σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, σε κάθε μεροκαματιάρη.
Αυτό το «κομπόδεμα» – που φυλάει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών η διοίκηση του δήμου – σε τι άραγε βοήθησε τη λαϊκή οικογένεια και μάλιστα καταμεσής μιας σφοδρής ανθρωπιστικής κρίσης;
► Πως γίνεται να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι οικογένειες που ζουν από συσσίτια και η διοίκηση του δήμου να χαίρεται γιατί χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει το «κομπόδεμα»;
► Γιατί την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά, η διοίκηση του «Οικονομικού Θαύματος» αρνείται να απαλλάξει τα νοικοκυριά αυτά από τα δημοτικά τέλη;
► Γιατί την ίδια στιγμή που μαθητές λιποθυμάνε από την ασιτία, η διοίκηση με τα 30 εκατομμύρια ταμείου, αρνείται την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να χορηγήσει ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές;
Αυτά τα «γιατί» είναι ατέλειωτα για τη διοίκηση και μόνο μια απάντηση είναι αληθινή.
Η διοίκηση του δήμου αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Είναι συνυπεύθυνοι για την εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών και με αυτά τα χρήματα που μάζεψαν από τις τσέπες των δημοτών τόσα χρόνια, δεν ντρέπονται να τα χρησιμοποιούν σήμερα για την αυτοπροβολή τους, παρουσιαζόμενοι σαν “ικανοί”, “καπάτσοι” και “νοικοκυραίοι”.



Απέναντι σ αυτές τις πολιτικές οι άλλες παρατάξεις, έμμεσα ή άμεσα, έβαλαν πλάτες και η αντιπαράθεση τους με τη διοίκηση στάθηκε είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επιμέρους διαχειριστικά ζητήματα.
Δεν θα περιμέναμε να δράσουν και διαφορετικά αφού όλοι τους δέχονται και υποτάσσονται στις αντιλαϊκές Ευρωενωσιακές πολιτικές που υλοποιούνται μέσα από την Τοπική Διοίκηση.
Αυτή η κοινή τους αντίληψη φαίνεται και από τη μεγάλη ευκολία που έχουν για να εναλλάσσουν τα στελέχη τους, δημιουργώντας “νέα” – δήθεν – σχήματα (με τη μυρωδιά όμως της μούχλας και της ναφθαλίνης), σε μια προσπάθεια εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
«Ξεθάβουν» παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (τέως δήμαρχο πριν μια δεκαετία), τον «παντρεύουν» με ακροδεξιό σύμβουλο της “αντιπολίτευσης” και μαζί με συμβούλους της διοίκησης δημιουργούν μια “νέα” παράταξη της «αλληλεγγύης»!!!
Ένα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τώρα σύμβουλος της διοίκησης (που επί τρία χρόνια δεν διαφώνησε μαζί τους ούτε μισή φορά), στηρίζεται τώρα από τη Ν.Δ. και μαζί με τον προηγούμενο υποψήφιο δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, φτιάχνουν μια άλλη … “φρέσκια” παράταξη, γεμάτη «Ανανέωση».
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να μη συνέβηκε τίποτα μας παρουσιάζει ένα νέο πάλι σχηματισμό και πάλι «αυτόνομο» και «ριζοσπαστικό», που μας έρχεται με το αεράκι της ΑΥΡΑ.
Έχουν κάποια αγάπη με τα αεράκια αν θυμηθούμε και το τι λέγανε πριν ένα χρόνο περίπου για τον άνεμο της αλλαγής που έπνεε στην Ευρώπη με την εκλογή του Γάλου σοσιαλιστή προέδρου Ολάντ.
Όλα αυτά τελικά βέβαια αποδείχτηκαν αέρας κοπανιστός και τίποτα παραπάνω.

Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν το λαό.
Μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αυτή που δε μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος, δεν δίνεται προίκα σε γάμους και παζάρια για να υπάρξουν δήμαρχοι και διοικήσεις «μία από τα ίδια».

Εμείς καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να δώσουν εμπιστοσύνη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ ακόμη και όταν δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί μας.
Οι κομμουνιστές δεν έκρυψαν ποτέ την αλήθεια για το αντιλαϊκό πρόσωπο της Ε.Ε. και του Καλλικράτη όπως και την βαρβαρότητα και εξαθλίωση που έφερναν μαζί τους.
Ποτέ δεν ξεγελάσαμε τον κόσμο πως εμείς από μόνοι μας θα τους λύσουμε τα προβλήματα τους – χωρίς και τη δική τους αγωνιστική συμμετοχή.
Οι “σωτήρες” που εμφανίζονται λίγο πριν από τις εκλογές παρουσιαζόμενοι ως “ανεξάρτητοι”, “αυτοδιοικητικοί”, “ακομμάτιστοι”, “άχρωμοι” και “αμόλυντοι”, προσπαθούν για μια ακόμη φορά να ξεγελάσουν την λαϊκή αγανάκτηση ψαρεύοντας ψήφους στα θολά νερά των δήθεν “απολίτικων” και “αυτοδιοικητικών” συνδυασμών τους.
Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας.
Παρουσιάζονται δήθεν σαν κάτι νέο, με παλιά όμως και σκουριασμένα υλικά.
Θεοποιούσαν και στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια – και συνεχίζουν να το κάνουν – την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και τώρα καμώνονται πως αντιδρούν τάχα στην εξαθλίωση που έχει φέρει η πολιτική τους.
Τίποτα δεν έχει να κερδίσει η λαϊκή οικογένεια από τέτοια σχήματα και συνδυασμούς.

Τώρα είναι η στιγμή για όσους θέλουν να τιμωρήσουν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου και της υποταγής, να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ και την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.