Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ για τη συνέχιση της στέγασης των χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας που βρίσκονται


Με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα ενάντια στο απάνθρωπο ξεσπίτωμα χιλιάδων προσφύγων, μεταξύ αυτών και οικογενειών με μικρά παιδιά.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με πλειοψηφία.
Θλιβερή εξαίρεση η παράταξη του κ. Ζάχαρη (ΝΔ), που δεν χάνει ευκαιρία να δείξει το ξενοφοβικό και ρατσιστικό της πρόσωπο.

Να συνεχιστεί η στέγαση των χιλιάδων προσφύγων
στις δομές φιλοξενίας που βρίσκονται.

H κυβέρνηση της NΔ, εφαρμόζοντας την προηγούμενη νομοθεσία και μάλιστα αυστηροποιώντας την, προχωρά στην απαράδεκτη εκδίωξη χιλιάδων –11.000 έως 15.000– προσφύγων, μεταξύ αυτών οικογενειών και παιδιών, από δομές φιλοξενίας αλλά και από διαμερίσματα σχετικών προγραμμάτων.

Στη λογική της αποσυμφόρησης των νησιών, που απαιτείται να συντελεστεί με σοβαρότητα και σχεδιασμό, η κυβερνητική πολιτική προσθέτει ένα νέο πρόβλημα, και μάλιστα βαθιά κοινωνικό, καταδικάζοντας τους αιτούντες άσυλο σε ένα καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού. Δημιουργεί επιπρόσθετα εικόνες εξαθλίωσης, ανέχειας και αστεγίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, διακόπτεται ακόμα και αυτό το ελάχιστο χρηματικό μηνιαίο βοήθημα των 90 ευρώ.

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην εργασία κ.λπ., προδιαγράφοντας τραγικές συνέπειες στη ζωή τους.

Υπογραμμίζεται ότι η “έξωση” των προσφύγων λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου παραμένουν οι κίνδυνοι της πανδημίας και ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.

Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένο η κυβέρνηση να υψώσει τη φωνή της στα ευρωπαϊκά όργανα, επιμένοντας στην υλοποίηση του αναλογικού επιμερισμού των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών ζητά:
- Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης αλλά και να διευρυνθεί σε κτίρια και δομές που είναι σε αδράνεια,
- Να διευκολύνονται άμεσα όσοι παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους όπως και για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξη τους στην χώρα μας – με ευθύνη του κράτους και όχι των διάφορων ΜΚΟ – για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους,
- Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών,
- Να επανέλθει η περίοδος χάριτος στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών -και πλέον του εξαμήνου όταν αυτό απαιτείται- αντί για τον ένα μήνα που ισχύει σήμερα, προκειμένου οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να μεταβούν από την παροχή οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.