Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση της ΚΟ Πεύκων του ΚΚΕ για το κλείσιμο του πρακτορείου των ΕΛΤΑ


 

Το κλείσιμο του πρακτορείου των ΕΛΤΑ, το οποίο και λειτουργούσε στη δημοτική ενότητα των Πεύκων, έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τη διανομή της αλληλογραφίας στην περιοχή και αποτελεί μια αντιστρόφως ανάλογα ενέργεια, η οποία δεν συνάδει με την πληθυσμιακή αύξηση της εν λόγω περιοχής και των αναλόγως αυξανόμενων αναγκών των κατοίκων της.

Η εξέλιξη αυτή είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση της αγοράς», δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους,  η οποία ζημιώνει πολλαπλά τόσο το κοινό αυτών των υπηρεσιών όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο τα ΕΛΤΑ απαξιώθηκαν συστηματικά για να μπορέσουν να αποκτήσουν μερίδιο και άλλες εταιρίες, λειτουργώντας, παράλληλα, με κριτήριο το κέρδος και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών για να μεγαλώσουν το μερίδιο τους στην αγορά. Έτσι, τα προηγούμενα χρόνια οδηγήθηκαν στο να κλείσουν ταχυδρομικά καταστήματα, που «δεν ήταν κερδοφόρα», σε όλη τη χώρα όπως συνέβη τώρα και στα Πεύκα. 

Η εξέλιξη της τραγικής κατάστασης που έχουν επέλθει τα ΕΛΤΑ δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα με τις παρεμβάσεις του έχει καταγγείλει και προειδοποιούσε για την πολιτική σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο «Υπερταμείο»ανοίγοντας το δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ.


Αυτή η πολιτική έχει κάνει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό ενώ η κερδοφορία των ομίλων έχει εκτοξευτεί, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση και το σταδιακό «ξήλωμα» των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η καθολική υποχρέωση να φτάνουν τα ΕΛΤΑ σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι, θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων, ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση. Αυτό ονοματίζεται από την κυβέρνηση ως «εξυγίανση» και «εκσυγχρονισμός» κρύβοντας ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες του λαού.

Απαιτούμε άμεσα την επαναλειτουργία και την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα του Ταχυδρομικού καταστήματος !

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός είναι σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Με σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν την φτηνή και ποιοτική πρόσβαση του λαού σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό απαλλαγμένη από το «βραχνά» του κέρδους και του ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.