Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

“Περιβαλλοντικά” χαράτσια και η … «σιωπή των αμνών»

 



Το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον Ν.4042/2012 (κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ.).

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικατέστησε το χαράτσι αυτό με ένα νέο (Ν.4609/2019) που το ονόμασε «περιβαλλοντική εισφορά».

Το 2021 η ΝΔ επανήλθε (Ν.4819/2021), επιβάλλοντας τελικά και το «τέλος ταφή» αλλά και το τέλος της «περιβαλλοντικής εισφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας ως ημερομηνία έναρξης της επιβολής των χαρατσιών την 1/1/2022.

Τα χαράτσια αυτά κατευθύνονται – μέσω του «Πράσινου Ταμείου» και του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ. – να ενισχύσουν τα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.

Όλα αυτά συμπληρώνονται με γενναίες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ως ένα ακόμη “κίνητρο” υπέρ της δήθεν“ πρόληψης” και της “ανακύκλωσης”.

 

Και ενώ όλα αυτά ήταν απόλυτα γνωστά στη διοίκηση του δήμου, αποφασίζει μιάμιση ώρα πριν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021 (29/12/21), να φέρει σαν «έκτακτο και επείγον θέμα» ένα ψήφισμα “εναντίωσης” δήθεν του «τέλους ταφής».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη πολιτική δύναμη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που χαρακτήρισε υποκριτική και σκόπιμη την απόφαση της διοίκησης να φέρει με τέτοιες εξπρές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η διοίκηση στην πραγματικότητα ήθελε να αποφύγει μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη συζήτηση ακριβώς γιατί:

·         Προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης», που οδήγησε και στα «πράσινα τέλη» όπως το συγκεκριμένο (εξάλλου είναι ενδεικτική και η στάση της με την ουσιαστική συμφωνία στο ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων).

·         Να δείξει τάχα πως αντιδρά στο «τέλος ταφής» και τέλος

·         Να το χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία για την επερχόμενη αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να μη συζητηθεί το θέμα με εξπρές διαδικασίες αλλά να έρθει σαν τακτικό στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Και τότε παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα!

Όλες οι άλλες παρατάξεις της “αντιπολίτευσης”, «Κοινωνική Συνεργασία – Ηλ. Ζάχαρης», «Άλμα στο μέλλον – Λ. Ωραιόπουλος» και η «Πόλη Αλλιώς» να συνηγορούν με την διοίκηση στο να συζητηθεί το θέμα, με αυτές τις αστείες περί του επείγοντος διαδικασίες, και όταν έρχεται το θέμα για συζήτηση … να μην βγάζουν άχνα!!!

Η μόνη πολιτική δύναμη που πήρε το λόγο (και στις πρωτομιλίες και στις δευτερομιλίες), καταγγέλλοντας την φιλομονοπωλιακή πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και τις ευθύνες των αστικών πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση, ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση».

(Όλη η συζήτηση του θέματος στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=RSVT9_fhvqM&t=1673s, από 5’ έως 56’)

Γιατί άραγε οι άλλες παρατάξεις:

·         Συμφώνησαν στο να συζητηθεί το θέμα αφού δεν είχαν τίποτα να πουν;

·         Τι θα εξυπηρετούσε μια “συζήτηση” που (αν δεν ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση) θα μίλαγε μόνο ο δήμαρχος;

·         Δεν κατάλαβαν την υποκρισία και την σκοπιμότητα της διοίκησης; (Δεν τους έχουμε για χαζούς).

Για την παράταξη του κ. Ζάχαρη (ΝΔ) και του κ. Ωραιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τους λόγους. Ήθελαν και αυτοί να αποφύγουν μία ουσιαστική συζήτηση με την ελπίδα να κρύψουν τις ευθύνες των πολιτικών τους φορέων.

Για την «Πόλη αλλιώς» οφείλει να το εξηγήσει στους ψηφοφόρους της.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» λέει:

-          ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις,

-          ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

 

Ζητάμε:

-          Να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

-          Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.