Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Θέσεις των υποψηφίων για το πρόβλημα της αύξησης της εγκληματικότητας

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών κλήθηκαν από την «Karfitsa» να τοποθετηθούν σ΄ αυτό το σοβαρό ζήτημα που αφορά στην περιοχή τους.

«Τα ζητήματα αστυνόμευσης απασχολούν τους κατοίκους του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Ποιος είναι ο ρόλος μιας δημοτικής αρχής και πώς μπορεί να παρέμβει για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών;»

Χαράλαμπος Βέλλης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται  μόνο με μέτρα αστυνόμευσης ή καταστολής. Είναι κοινωνικό φαινόμενο σύμφυτο με το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε: ναρκωτικά, πορνεία, πώληση όπλων, κάθε τι που μπορεί να φέρει εύκολο και γρήγορο κέρδος. Από την άλλη, η μεγάλη φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, περιθωριοποίηση τεράστιων ανθρώπινων μαζών, δημιουργούν εύκολα «θύματα» και «θύτες» εγκληματικών ενεργειών.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν υπονοούμε «όπου φτωχός εκεί και εγκληματίας». Τα «μεγάλα κεφάλια» που θησαυρίζουν δεν βρίσκονται στις φτωχές λαϊκές συνοικίες. Έχουν διασυνδέσεις με τα κέντρα αποφάσεων, είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους, προκαλούν την αύξηση της εγκληματικότητας.
Ποιοι ευθύνονται για τα αδιέξοδα  που δημιουργούνται σε πλατιά στρώματα της νεολαίας, με την ανεργία, τους μισθούς ψίχουλα, την ανασφάλεια; Ποιοι προβάλουν το χασίς σαν «μοντέρνα στάση ζωής»; ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δέχονται την ναρκοεξάρτηση της νεολαίας, αρκεί να είναι «εποπτευόμενη».
Αν οι δήμοι αντισταθούν στην ναρκω-κουλτούρα, βοηθήσουν σε προγράμματα απεξάρτησης, αγωνιστούν ενάντια στην ανεργία και την φτώχεια, για την μαζική και δωρεάν λειτουργία πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων, απαιτήσουν τον προσανατολισμό της αστυνομίας στο ποινικό έγκλημα και όχι στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, τότε μόνο μπορούν να ισχυριστούν πως βάζουν τις βάσεις για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών.

Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»:
Το θέμα της αστυνόμευσης και της προστασίας των πολιτών, της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας είναι αποκλειστικά ευθύνη της Πολιτείας μέσω του αρμόδιου υπουργείου και των αστυνομικών υπηρεσιών. Οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα της αστυνόμευσης.
Στο πλαίσιο, όμως, των αρμοδιοτήτων μας, φροντίζουμε ώστε να υπάρχει ο καλύτερος φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλους τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους. Κι αυτό το επιτυγχάνουμε με την επένδυση εκατομμυρίων ευρώ για έργα ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις δημοτικές ενότητες, αντικαθιστώντας και ενισχύοντας το δίκτυο με νέα σύγχρονα φωτιστικά LED.
Σε έναν δήμο σαν τον δικό μας, με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, που πλήττεται από την εγκληματικότητα, όπως πιστοποιείται από τα αναρίθμητα καταγεγραμμένα περιστατικά, είναι απαράδεκτο η Πολιτεία αντί να εξασφαλίζει επαρκείς υποδομές, αντί να ενισχύει τα αστυνομικά τμήματα με στελέχη και εξοπλισμό, να τα υποστελεχώνει και να τα αποδυναμώνει.
Η αστυνόμευση, η καταστολή και το αίσθημα ασφάλειας επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μόνο όταν υπάρχουν πλήρως στελεχωμένα αστυνομικά τμήματα και κυκλοφορούν στους δρόμους καθημερινά και σε 24ωρη βάση πεζές περιπολίες, μοτοσυκλετιστές και περιπολικά.

Ηλίας Ζάχαρης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Συνεργασία»:
Στον δήμο μας τους τελευταίους μήνες είχαμε δύο απόλυτα καταδικαστέα περιστατικά βίας. Τις παραμονές των Χριστουγέννων, κάποιοι λήστεψαν έναν συμπολίτη μας στο κατάστημα του. Στα μέσα Φεβρουαρίου, κάποιοι πέταξαν μία μολότοφ σε σπίτι μεταναστών. Όμως στο πρώτο από τα δύο, πήγαμε μόνο εμείς να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στο θύμα.
Δυστυχώς η βία αντιμετωπίζεται ala carte ενώ οι δεκάδες διαρρήξεις απλώς υποβαθμίζονται και πολλές φορές ούτε καν καταγγέλλονται. Στη δικιά μας φιλοσοφία, κάθε είδους βία απειλεί τη δημοκρατία, γιατί οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς και φοβισμένοι. Αυτό δεν αποκαθίσταται με εταιρείες security.
Χρειαζόμαστε ενισχυμένη προστασία του δικαιώματος του πολίτη στην ασφάλεια αλλά η διοίκηση δεν βρήκε καν έναν χώρο για τη μονάδα άμεσης επέμβασης που προσφέρθηκε να ιδρύσει η ΕΛΑΣ στη Νεάπολη.
Εμείς δεσμευόμαστε για: επανίδρυση στη Νεάπολη του αστυνομικού τμήματος που κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παροχή δημοτικού χώρου για στέγαση μονάδας άμεσης επέμβασης στα Πεύκα και φως, περισσότερο φως σε κάθε μα κάθε δρόμο του δήμου μας!

Λάζαρος Ωραιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον»:
Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις πόλεις είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί συνεργασία δήμων και Πολιτείας. Το Κράτος πρέπει να ενσωματώσει στους σχεδιασμούς του την τεκμηριωμένη άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για παράδειγμα, το θέμα της χωροθέτησης των αστυνομικών τμημάτων είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα και θέλει καλό σχεδιασμό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη στο δήμο μας, καθώς ο κ. Δανιηλίδης επέλεξε να προτείνει μια μη εφαρμόσιμη λύση, που δεν εξυπηρετεί κανέναν και τώρα την αρνείται κι ο ίδιος.
Και όμως, μια δημοτική αρχή μπορεί να επιτύχει πολλά: Να οργανώσει την παρουσία δημοτικών φυλάκων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, να προωθήσει εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία για τη μείωση της παραβατικότητας, να μοιράσει φυλλάδια σε κατοίκους και επαγγελματίες με απλές πρακτικές συμβουλές, να διευκολύνει τις αρχές με ηλεκτροφωτισμό «σκοτεινών» περιοχών και με παραχώρηση δημοτικών χώρων για τη δημιουργία ευέλικτων  αστυνομικών σταθμών.
Ιδέες υπάρχουν και μπορούν να γίνουν πράξη με το «Άλμα στο Μέλλον» στη διοίκηση του δήμου.

ΠΗΓΗ: www.karfitsa.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.