Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόσφυγες-Μετανάστες: Θύματα του Ιμπεριαλισμού και της «Ευρώπης-φρούριο»

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές χιλιάδες σύροι πρόσφυγες μεταφέρονταν ακτοπλοϊκώς από τα νησιά του ανατολικού αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ καραβάνια μεταναστών προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα βουλευτές της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής επισκέπτονταν την Κω με σκοπό να αποκομίσουν πολιτικό όφελος παίζοντας ψηφοθηρικό παιχνίδι ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων γνωστή: Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, που φεύγουν για να γλιτώσουν το μακελειό σε βάρος τους, προσπαθώντας να περάσουν σε χώρες της ΕΕ φτάνοντας στα ελληνικά νησιά. Όσους δεν πνίγονται στα κύματα προσπαθώντας να περάσουν στην “άλλη όχθη” με τα σαπιοκάραβα των λαθρέμπορων, τους κυνηγάνε στην στεριά. Μητέρες, παιδιά, ηλικιωμένοι, εξαθλιωμένοι άνθρωποι στιβαγμένοι σε λίγα μέτρα γης, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και πολλές φορές τη βία οργάνων της τάξης. Ποιοί ευθύνονται γι' αυτό το ανθρώπινο δράμα; Ποιές είναι οι αιτίες που οδηγούν καραβάνια απελπισμένων στην προσφυγιά;

1.         Τα καραβάνια των προσφύγων δεν δημιουργούνται από παρθενογέννεση. Οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που τα τελευταία χρόνια έχουν αιματοκυλήσει τη Μέση Ανατολή (Ιράκ 1990-91, Αφγανιστάν 2001, Ιράκ 2003, Λιβύη 2011, Συρία, Παλαιστίνη κλπ). Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  το 2014 ο αριθμός των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, λόγω πολέμων, εμφυλίων συρράξεων και διώξεων ανήλθε στα 60 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη προσφυγικού κύματος απ' το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αναζωπύρωση πολεμικών εστιών όπως στην Συρία, με τις στρατιωτικές επιδρομές Τουρκίας-ΗΠΑ και από την άλλη η εγκληματική δράση των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” (ISIS), έρχεται να επιδεινώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση σε μια ευαίσθητη περιοχή. Με πρόσχημα τον κίνδυνο του ISIS η τουρκική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό ενάντια στους Κούρδους και τις αντάρτικες οργανώσεις του PKK. Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, η δράση των τζιχαντιστών στην Συρία ενδεχομένως να αποδειχθεί η χρυσή ευκαιρία των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί με τους Ταλιμπάν (παλιοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια στην ΕΣΣΔ) στο Αφγανιστάν και τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Οι ένοπλες συρράξεις που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπιστούν απ' τα σπίτια τους έχουν τις ρίζες τους στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται ένα κουβάρι πολύπλοκων και περίεργων σχέσεων μεταξύ των τζιχαντιστών (ISIS, Αλ Κάϊντα), οικονομικά ισχυρών κρατών της περιοχής όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και δυτικών μυστικών υπηρεσιών (π.χ. η παραδοχή ιορδανών αξιωματικών ότι το 2012 στελέχη του ISIS έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και την CIA).

2.         Η “ευαισθησία” της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της για το δράμα των προσφύγων αποτελεί μνημείο υποκρισίας. Να θυμίσουμε ότι είναι η πολιτική της ΕΕ που με τους κανονισμούς Δουβλίνο 2 και 3 εγκλωβίζει ουσιαστικά μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα υποδοχής. Ενώ, λοιπόν, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν προορισμό χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, εντούτοις παραμένουν στην χώρα υποδοχής (Ελλάδα) χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και με το φόβο της άμεσης απέλασης. Την ίδια στιγμή που η ΕΕ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους στη Μεσόγειο, αποφασίζει την ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών θαλάσσιων επιχειρήσεων και την επέκταση όλων των μηχανισμών δίωξης, όπως η Σένγκεν, η FRONTEX, η EUROPOL, το ΕUROJUST, παγίωση των κανονισμών Δουβλίνο 2 και 3, που μετατρέπουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε «αποθήκες ψυχών». Παρά την έκταση του προβλήματος, η «πρόνοια» της ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές μέσω της χώρας μας περιορίζεται σε δεσμεύσεις για την παροχή 470 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2020 στην Ελλάδα, από τα οποία προβλέπεται να εκταμιευθούν άμεσα περίπου 30 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν αλλάζει καθόλου την αντιμεταναστευτική ουσία της ευρωενωσιακής πολιτικής.

3.         Μέσα σε αυτό το φόντο, απ' τη μια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή που προκαλούν τις ένοπλες συγκρούσεις και απ' την άλλη των αντιμεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ, οφείλουμε να δούμε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), συνεχίζει και εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση απέφυγε να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών και για τη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Αντιθέτως υποκαθιστά τις ευθύνες του κράτους με την συγκινητική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και αρκείται στα ψίχουλα των κοινοτικών κονδυλίων, που στη πλειοψηφία τους κατευθύνονται σε διάφορες ΜΚΟ.

    Να θυμίσουμε επίσης πως είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μέσω της συμμετοχή της στα σχέδια του ΝΑΤΟ (βλέπε η πρόθεση να γίνει νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο, δηλώσεις για στήριξη των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές ασκήσεις) επιχείρησε να βάλει την Ελλάδα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ακολούθησε δηλαδή κατά γράμμα την πολιτική των προκατόχων της, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις κάλπικες "αντι-ιμπεριαλιστικές" κορώνες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της "αριστερής πλατφόρμας"...

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λοιπόν, έχει τεράστιες ευθύνες για το δράμα χιλιάδων συρίων προσφύγων που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε πάρκα της Αθήνας και στα ακριτικά νησιά. Όχι μόνο δεν προωθεί λύσεις αλλά αντιθέτως στηρίζει της ευρωενωσιακές πολιτικές που διογκώνουν το πρόβλημα, χαιρετίζοντας την ψευδεπίγραφη... «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Έτσι, συμβάλει τόσο στην επιδείνωση της οδύσσειας των ταλαιπωρημένων προσφύγων αλλά και ενισχύει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά που συστηματικά καλλιεργούν σε κομμάτι του λαού δυνάμεις όπως η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Ν.Μόττας























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.