Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.



Οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα

Οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών αλλά και φιλοκυβερνητικών δημάρχων για την "εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ" δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πραγματικότητα δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών.
Οι 91.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αφορούν 111.000 παιδιά όταν οι θέσεις στις δομές είναι μόλις 89.000 μετά το οριζόντιο κούρεμα κατά 30% στις πιστοποιημένες θέσεις, το οποίο για πρώτη φορά επιβλήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ο αριθμός βέβαια των παιδιών που θέλουν να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των οικογενειών που έμειναν εκτός επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.
Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (για να δικαιούται επιδότηση) πριν δύο χρόνια ήταν 40.000 ευρώ, πέρσι μειώθηκε στις 30.000 και φέτος στις 27.000 ευρώ.
Επειδή μάλιστα αναγκάζονται να προσκομίσουν εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν το εισόδημα του 2012, υπήρξαν πολλές οικογένειες που έμειναν εκτός με φετινό εισόδημα πολύ μικρότερο ακόμα και από αυτές τις 27.000 ευρώ
Από την άλλη εκτός μένουν χιλιάδες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων ανεξάρτητα από το εισόδημα που έχουν, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες οικογένειες που δεν έκαναν καθόλου αίτηση
Αντί λοιπόν να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική που περικόπτει ακόμη και αυτό το δικαίωμα της συμμετοχής σε παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς παιδιών λαϊκών οικογενειών, αυτοί με δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες προσπαθούν να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα μιλώντας για «κάλυψη 100% όλων των αναγκών».
Να πως διαφήμιζε την κατάσταση στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς ο κ. Δανιηλίδης μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ:
«Θρίαμβος για την Αυτοδιοίκηση
Την κάλυψη κατά 100% όλων των προσφερόμενων πιστοποιημένων θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ  Παιδιών με Αναπηρία πέτυχε η Αυτοδιοίκηση …».

«Δικαιωθήκαμε απόλυτα στους υπολογισμούς, τις αναλύσεις … από τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος»

«Πρόκειται για έναν θρίαμβο της Αυτοδιοίκησης που επιτεύχθηκε μετά από την επίμονη προσπάθειά μας, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις διάφορες Κασσάνδρες και όσους θεωρούσαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά δημοσίως τον καθοριστικό ρόλο των συναρμόδιων υφυπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και να τους ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία μας, η οποία απέδωσε τους πιο γλυκούς καρπούς»,

Ο ίδιος και η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ – που δεν φείδονται «κομπλιμέντων» και «ευχαριστιών» προς τους «συναρμόδιους υπουργούς» – είναι οι ίδιοι που δε διεκδίκησαν, δεν αγωνίστηκαν, δεν πάλεψαν για να καλυφθούν όλες οι θέσεις.
Αντίθετα, «παζάρεψαν» χρήματα από την κυβέρνηση, προτείνοντας ποσά μικρότερα από τα περσινά, που οι ίδιοι ομολογούσαν πως δεν έφταναν για όλες τις αιτήσεις και για όλα τα βρέφη.
Ειδικότερα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο αριθμός των πριμοδοτούμενων θέσεων σε παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς μειώθηκε από το 2012 κατά 30% (997 θέσεις το 2012 έναντι 696 θέσεων το 2014), ενώ το ποσό της χρηματοδότησης μειώθηκε περίπου κατά 40% (2.918.000 ευρώ το 2012 έναντι 1.831.800 ευρώ το 2014).
Αυτούς τους «γλυκούς καρπούς» απέδωσε η «άψογη συνεργασία» της διοίκησης του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης τους.

Σήμερα που η ζωή της λαϊκής οικογένειας εξαθλιώνεται μέρα με την ημέρα απαιτείται χωρίς καθυστέρηση:
-       Κανένα παιδί να μη μείνει έξω από παιδικό σταθμό. Κατάργηση των τροφείων για τις λαϊκές οικογένειες. Καμιά οικονομική επιβάρυνση για παιδιά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμΕΑ. Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
-       Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων
-       Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.