Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων - Σχετικά με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων.



Όταν το 2006, αντί να προχωρήσει ο Ο.Σ.Κ. ως ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός ανέγερσης σχολείων, στις διαδικασίες ανέγερσης του Λυκείου Πεύκων, το ενέταξε στο πρόγραμμα κατασκευής με Σ.Δ.Ι.Τ. (σύμπραξη με ιδιώτες εργολάβους), υπήρχε καθολική αντίδραση από την Ένωση και τους Συλλόγους γονέων των Πεύκων.
Ένας από τους κύριους λόγους ήταν η βεβαιότητα, πως η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερσή του.
Μαζί με το Λύκειο εντάχθηκε και η κατασκευή του 4ου Δημοτικού ως 12/θέσιο και του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκων.
Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και πιέσεις η Ένωση μαζί με τους Συλλόγους Γονέων κατάφερε να πείσει τον πρώην δήμαρχο κ. Συμεωνίδη ότι μόνο με την απένταξή του από τα Σ.Δ.Ι.Τ. και μόνο με τον Ο.Σ.Κ. θα είχαμε το κτίριο του Λυκείου, όπως και έγινε….5 χρόνια μετά (τον Σεπτέμβριο του 2011)!
Από τότε έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερση για τα 16 συνολικά σχολεία της Θεσσαλονίκης μέσα στα οποία είναι και τα δικά μας, αλλά το πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. έχει ….καταρρεύσει με την αποχώρηση όλων των ανάδοχων κατασκευαστών!
Δυστυχώς αντί να διερευνηθούν από την Δημοτική Αρχή τρόποι απένταξης από τα Σ.Δ.Ι.Τ. (υπάρχει ….το προηγούμενο), φθάσαμε λίγο πρίν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην γνωρίζουμε που και πως θα στεγαστούν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου Δημοτικού ( 9/θέσιου) μιας και διαφαίνεται αύξηση τμημάτων!
Το 4ο Δημοτικό εκτός του ότι συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό που είναι 15/θέσιο, στεγάζει δύο τμήματά  του στο …ανακαινισμένο… κτίριο των καλογραιών!
Όμως οι μαθητές μας χρειάζονται εκτός από μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας  και  βοηθητικές καθώς και μεγάλους  αύλειους χώρους…..
Η ασφάλεια τους απαιτεί συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, στατικότητα κτιρίων,  πυρασφάλεια, εξόδους κινδύνου   και άλλες προϋποθέσεις που δεν εξασφαλίζονται βέβαια από τη δημοσίευση μιας απόφασης σε ένα  ΦΕΚ….
Οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια δεν λύνονται στα χαρτιά με την τυπική-οργανική μεταβολή του σχολείου σε 12θέσιο από 9/θέσιο αλλά με την ΑΝΕΓΕΡΣΗ του ΣΧΟΛΕΙΟΥ .
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν επιτέλους οι υπεύθυνοι, ότι ή έλλειψη νέων σχολείων στα Πεύκα θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα όχι μόνο σε βάρος της εκπαίδευσης αλλά και της ασφάλειας των μαθητών μας;
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το αίτημα της Ένωσης Γονέων Πεύκων για την μετατροπή του πρώην Δημαρχείου σε  σχολείο, είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 


Μοιράζει ευθύνες για να κρύψει την πολιτική που υπηρετεί

Για το ίδιο θέμα – της μη κατασκευής των 16 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ – ο κ. δήμαρχος με “αγανακτισμένες” δηλώσεις του στον τύπο μοίραζε κατηγορίες δεξιά και αριστερά, φορτώνοντας ευθύνες σε συναρμόδια υπουργεία» και «διοικήσεις ΟΣΚ», χωρίς να λέει όμως κουβέντα για την «ταμπακιέρα».¨
Μα ο κ. Δήμαρχος ήταν και συνεχίζει να είναι εκφραστής αυτής της πολιτικής που παραδίδει τα πάντα (ακόμη και την παιδεία) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Όταν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι έδιναν την κατασκευή των σχολείων στους μεγάλους εργολάβους – μέσω ΣΔΙΤ – τότε ήταν προπαγανδιστής αυτής της πολιτικής.
Σήμερα που οι μεγαλοεργολάβοι αυτοί αποφάσισαν πως μπορούν να επενδύσουν σε πιο κερδοφόρους τομείς τα κεφάλαιά τους – αφήνοντας μαθητές και γονείς στα «κρύα του λουτρού» – το παίζει τώρα αγανακτισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.