Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΒ Συκεών του ΚΚΕ: Να δυναμώσει η λαϊκή πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και αντιπλημμυρικών έργων




Την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πρωτοβουλία σε κάθε γειτονιά, καθώς επίσης Σωματεία, Σύλλογοι, Επιτροπές Κατοίκων να απαιτήσουν από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων επισημαίνει η ΚΟΒ Συκεών του ΚΚΕ, με αφορμή τη χθεσινή νεροποντή που για άλλη μία φορά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. 

Σημειώνεται πως σε οδούς όπως στην Καραβαγγέλη και την Τσακάλωφ οι κάτοικοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές σε σπίτια και υπόγεια, καθώς έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα και μηχανές παρασύρθηκαν. Επίσης, κατέρρευσε τοιχίο με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να σαρώσουν πέτρες και υλικά στη γύρω περιοχή, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα στατικότητας του κτιρίου. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στην οδό Ρ. Φεραίου, κυρίως σε καταστήματα της περιοχής, με εμπορεύματα και εξοπλισμό να καταστρέφονται εντελώς.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Συκεών σημειώνει: «Όλα τα παραπάνω συνέβησαν τρεις μόλις μέρες μετά τις εικόνες που παρακολουθήσαμε με τον διανομέα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή μας. Ωστόσο, κανένα μέτρο προετοιμασίας δεν είχε παρθεί από κράτος και δημοτική αρχή. Ενώ ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν μεγάλη νεροποντή, για παράδειγμα, δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα φρεάτια στην οδό Καραβαγγέλη, η οποία μάλιστα έχει πλημμυρίσει 5 φορές τα τελευταία χρόνια.

Η στάση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της πολιτείας είναι εξοργιστική, καθώς από τις 2 τα ξημερώματα που ξεκίνησαν οι καταστροφές μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν είχε εμφανιστεί κανείς υπεύθυνος στα σημεία, ενώ προκλητικά δεν απαντούσαν σε κανένα τηλεφώνημα των πολιτών! Οι κάτοικοι προσπαθούσαν για ώρες μόνο με τα χέρια τους και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής η οποία προφανώς άργησε πολύ να φτάσει, αφού είχε να αντιμετωπίσει κλήσεις για πάνω από 500 αντλήσεις υδάτων στην πόλη, ενώ αναγκάστηκαν ακόμα και να πληρώσουν συνεργείο από την τσέπη τους για να απομακρύνουν τα νερά!

Ως εδώ! Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε μονίμως στο ίδιο έργο θεατές, να πνιγόμαστε με την πρώτη νεροποντή! Έχει τεράστιες εγκληματικές ευθύνες τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τοπική Διοίκηση, καθώς, ενώ η κατάσταση είναι γνωστή, δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.

Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα "κοράκια" της "πράσινης ανάπτυξης", στέλνοντας το λογαριασμό στον λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς από χρονιά σε χρονιά... Διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας, από τη μια καλλιεργούν τον εφησυχασμό και από την άλλη δηλώνουν πως "κάνουν ό,τι μπορούν", ομολογώντας ταυτόχρονα πως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι "επιλέξιμη".

Δεν θα τους περάσει!

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πρωτοβουλία σε κάθε γειτονιά! Σωματεία, Σύλλογοι, Επιτροπές Κατοίκων να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή:

  • Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η άμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων!

  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Να προχωρήσουν άμεσα μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.

  • Να ενισχυθεί το προσωπικό, τα μέσα και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.