Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός με το «πατρόν» ΕΕ, Κυβέρνησης και επιχειρηματιών!Ένας τέτοιος προϋπολογισμός ψηφίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση (17/12/18) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, από την διοικούσα παράταξη.

Κομμένος και ραμμένος με το «πατρόν» της αντιλαϊκής κατεύθυνσης των ελάχιστων έως μηδενικών κονδυλίων για:
-        Έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμική προστασίας
-        Νέων σχολικών και προσχολικών υποδομών
-        Υλικής βοήθειας σε φτωχές και άπορες λαϊκές οικογένειες

Την ίδια στιγμή που οι κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ) συρρικνώνονται χρόνο με τον χρόνο, εκτινάσσονται τα δημοτικά τέλη και οι φόροι και αυξάνεται η «ανταποδοτικότητα» προς τους δημότες, σε κάθε υπηρεσία του Δήμου.

Φιλέτα γης παραδίνονται σε ιδιώτες προς “αξιοποίηση” ενώ μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροκυνηγητού τα λαϊκά νοικοκυριά.
Πιο συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεσκονίζοντας κυριολεκτικά τον προϋπολογισμό, ανέδειξε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Στα Έσοδα:
-        οι ΚΑΠ, χρόνο με τον χρόνο μειώνονται και από 12.173.835 που ήταν το 2015, οδηγήθηκαν το 2019 στo ελάχιστο ποσό των 9.435.767 που καλά-καλά δεν μπορεί να φτάσει ούτε για τους μισθούς.

Αντίθετα εκτοξεύονται τα ποσά που έχουν να κάνουν με τους φόρους και τα τέλη
-        Το τέλος κοινόχρηστων χώρων εκτοξεύεται από τις 86.500 που ήταν φέτος στις 735.000 (!!!) για το 2019.
-        Ο δυνητικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων ανεβαίνοντας χρόνο με τον χρόνο από 1.100.000 που ήταν το 2016, έφτασε στα 1.474.000 για το 2019.

Την ίδια στιγμή για:
-        Πυροπροστασία δίνονται 57.800, που δεν φτάνουν ούτε για καθαρισμό των χόρτων
-        Μαζικό αθλητισμό, μεταφέρεται εδώ και χρόνια ένα κονδύλι 145.972 ευρώ (από την ΓΓΑ), που όπως φαίνεται ποτέ δεν θα εισπραχθεί.
-        Κοινωνική πολιτική. Μειώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη ισχνό κονδύλι για το σύνολο των αναγκών του κοινωνικού παντοπωλείου-φαρμακείου και των συσσιτίων. Πέρσι ήταν μόλις 132.600 ευρώ και για το 2019 κατεβαίνει στα 119.340 ευρώ

Από την άλλη μεριά μπαίνουν στον στόχαστρο τα λαϊκά νοικοκυριά που λόγω της φτώχειας και της ανέχειας δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Η διοίκηση φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο – που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – για να μαζέψει φόρους και χρέη ακόμα και από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ).
Ας μην ξεχνάμε πως ο νόμος τους δίνει πλέον το δικαίωμα να βγάζουν στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία ακόμα και για χρέη των 500 ευρώ.
Γι αυτό το λόγο τα έσοδα ΠΟΕ είναι ανεβασμένα κατά 764.183 ευρώ από το 2015.
Επίσης συνεχίζεται και για το 2019 η απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Στα έξοδα:
Η «κοινωνική πολιτική με ψίχουλα» επιβεβαιώνεται και στο σκέλος των εξόδων.

Για όλο το 2018 δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι των 200.000 που υπήρχε για την προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, για δε τη σίτιση των απόρων κατοίκων εκταμιεύτηκαν για όλο το χρόνο μόλις 13.203 ευρώ.

Στο κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Πυξίδα» δεν εκταμιεύεται, εδώ και πολλά χρόνια, ούτε ένα ευρώ από το αντίστοιχο κονδύλι που υπάρχει. Την ίδια αντιμετώπιση έχει και το δίκτυο ROM.

Η καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες γίνεται πραγματικά με το σταγονόμετρο και μετά από “βασανιστική” διαδικασία. Για το 2018 εκταμιεύτηκαν μόλις 5.150 ευρώ (από τις 60.000 ευρώ που είχαν ψηφιστεί) και για το 2019 το κονδύλι αυτό μειώθηκε στο μισό.

Τεχνικά έργα
Συνεχόμενες χρονιές έχει αναδειχτεί το γεγονός ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί αλλά κυρίως η υλοποίηση των τεχνικών έργων οδεύει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο και μάλιστα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δεκάδες κωδικοί που αφορούν κατασκευές, επεκτάσεις, ανεγέρσεις, απαλλοτριώσεις-αποζημιώσεις οικοπέδων, κλπ επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με την ίδια ακριβώς διατύπωση – ακόμη και με τα ίδια προτεινόμενα ποσά – και ποτέ δεν υλοποιούνται.

Για την ανέγερση νέων παιδικών-βρεφικών σταθμών όπως και νέων σχολικών συγκροτημάτων (αν εξαιρέσουμε το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων που κατασκευάζεται από πρόγραμμα της Περιφέρειας), δεν προγραμματίζεται τίποτα για το 2019.

Για Αποχέτευση, ύδρευση, άρδευση προτείνεται το αστείο ποσό των 59.330 ευρώ, όταν υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που ακόμα δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αποχέτευσης, όταν δρόμοι ολόκληροι πλημυρίζουν με την πρώτη βροχή.

Παρά τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γενικά οι δημότες, από υπέργηρα και ακατάλληλα κτήρια που ακόμα λειτουργούν για δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ Νεάπολης) αλλά και για σχολικές αίθουσες, δεν προχωράει η αναγκαία μελέτη στατικής επάρκειας και αντισεισμικής αντοχής όλων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων.

Για μια ακόμη χρονιά δεν αντιμετωπίζεται ο μεγάλος κίνδυνος που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια αρκετών οικογενειών στην Ευαγγελίστρια λόγω της πτώσης των βράχων, που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Τέλος η διοίκηση είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει σε ιδιώτη την παραθαλάσσια έκταση των 23 στρεμμάτων που κατέχει ο Δήμος μας στην Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο για Παιδικές Κατασκηνώσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2019 αποτυπώνει στην πράξη τους κυβερνητικούς στόχους για τη μεγαλύτερη δυνατή απεμπλοκή του κεντρικού κράτους από τη χρηματοδότηση προς την τοπική διοίκηση, ωθώντας την στην περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των δημοτών.

Εξάλλου η διοίκηση του Δήμου, όπως και οι άλλες – δήθεν ανεξάρτητες – παρατάξεις (εκτός φυσικά της «Λαϊκής Συσπείρωσης») δεν κρύβουν τη συμφωνία τους με αυτή την πολιτική.

Αυτός ήταν φυσικά και ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αυτής της “αντιπολίτευσης”  δεν παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Αλλά ακόμη και οι δύο σύμβουλοι που ήταν παρόντες (ανάμεσα και ο φέρελπις υποψήφιος Δήμαρχος) δεν έβγαλαν άχνα ούτε στις πρωτομιλίες ούτε στις δευτερομιλίες.
Απόλυτα φυσικό θα σχολιάζαμε εμείς, αφού στην πολιτική τους ταιριάζουν απόλυτα.
Για τα προσχήματα των (προεκλογικών) καιρών βέβαια, δεν ψήφισαν τελικά τον προϋπολογισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.