Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ερώτηση για τον αποκλεισμό παιδιών λαϊκών οικογενειών από τους παιδικούς σταθμούς

Με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πριν από έναν περίπου χρόνο είχε επισημάνει τα προβλήματα, προβλέποντας τις συνέπειες από την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με πόρους κρατικούς και από το ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι η χρηματοδότηση απευθείας στον κάθε ωφελούμενο και όχι στους δημοτικούς σταθμούς θα οδηγούσε τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στο να αποκλειστούν παιδιά λαϊκών οικογενειών από τις δομές. Η Επιτροπή στην απάντησή της στήριξε τη συγκεκριμένη πρακτική.
Σε νέα Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη για το ίδιο ζήτημα προς την Ευρωπαϊκή τονίζεται:
«Ένα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προέκρινε την επιλογή του ιδιωτικού σταθμού, με συνέπειες στη χρηματοδότηση των δημοτικών, με ορατό τον κίνδυνο της ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης των δημοσίων δομών αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Αντί της ολοκληρωμένης φροντίδας και της αγωγής για το παιδί, έχουμε ευκαιριακές και φτηνές δομές για “πάρκινγκ” του παιδιού. Επιπλέον, περίπου 10.000 κουπόνια έμειναν αδιάθετα, επειδή οι γονείς δεν έβρισκαν θέση στις δομές που απευθύνθηκαν.
Η Έκθεση του 2016 του ΣτΠ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μητέρες με υψηλή μοριοδότηση έμειναν εκτός, επειδή οι θέσεις καλύφθηκαν νωρίτερα από μητέρες με πολύ χαμηλότερη, δομές, κυρίως ιδιωτικές, ζητούσαν προκαταβολή ή εγγύηση για εξασφάλιση θέσης, μητέρες παιδιών με αναπηρίες απορρίπτονταν, εφόσον οι δομές έχουν πλέον τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν.
- Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα παιδιά ευάλωτων ομάδων και λαϊκών οικογενειών να αποκλείονται από τις δομές και να πρέπει οι γονείς να πληρώσουν για υπηρεσίες που δικαιούνται δωρεάν;».
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.