Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ για το θάνατο του Μιχάλη Σπυριδάκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης με βαθιά οδύνη ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους της, στους εργαζόμενους και ολόκληρο το φιλειρηνικό λαό της πόλης μας το θάνατο του συναγωνιστή και συντρόφου Μιχάλη Σπυριδάκη, Προέδρου της Επιτροπής μας.

 

Από τα πρώτα σκιρτήματα της νιότης του, φοιτητής στη Ιατρική Σχολή – αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη - εντάσσεται στο λαϊκό κίνημα. Γίνεται μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ και εντάσσεται δραστήρια στο Κίνημα της Ειρήνης την εποχή, που στην πόλη μας το 1963 δολοφονείται ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Στη συνέχεια γίνεται μέλος του ΚΚΕ και με την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση.

 

Από τότε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του βάδισε περήφανα στα βήματα του εκτελεσμένου στη Θεσσαλονίκη - το 1951 - ήρωα και πρωτομάρτυρα του κινήματός μας Νίκου Νικηφορίδη, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργη Τσαρουχά, των χιλιάδων και χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά έμειναν πιστοί στα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας όλων των ανθρώπων, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που το γεννά.
Αυτά τα υψηλά ιδανικά τον κράτησαν δυνατό και όρθιο μπροστά στους αποκτηνωμένους βασανιστές του μέσα στα μπουντρούμια της χούντας των συνταγματαρχών, μπροστά στο Στρατοδικείο και μετέπειτα στη φυλακή. Η βαθιά του πίστη στη θέληση και τη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εκμετάλλευση, τη φτώχια και την εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης τον καθοδηγούσε μέχρι την τελευταία του πνοή. Πιστός στρατιώτης του κόμματός του, του ΚΚΕ, συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες ακούραστος και ακλόνητος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Για τους αγωνιστές της ειρήνης στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα ο συναγωνιστής μας Μιχάλης θα μείνει φωτεινό παράδειγμα και καθημερινός μας σύντροφός στον μελλοντικούς μας αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων.
Η κηδεία του Μιχάλη Σπυριδάκη θα είναι πολιτική και η τελετή θα γίνει την Κυριακή, ώρα 12:00μ στην Αίθουσα Τελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει η ταφή στα Νέα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης (στο δρόμο Χαριλάου – Θέρμης).

 

Θεσσαλονίκη

06/01/2017

 

Το Προεδρείο της ΕΔΥΕΘ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.