Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον δολοφονημένο κομμουνιστή Στ. Βελδεμίρη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση στη μνήμη του νεολαίου κομμουνιστή Στέφανου Βελδεμίρη, που φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη δολοφονία του, πραγματοποίησε  την Τετάρτη 2 Νοέμβρη η ΚΟ Συκεών  του ΚΚΕ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στη ζωή του αλύγιστου νεολαίου κομμουνιστή, ενώ υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού για τη ζωή και τη δράση του (δείτε εδώ το βίντεο).




«Είμαστε περήφανοι που μες στις γραμμές του Κόμματός μας ανδρώθηκαν ήρωες που θυσιάστηκαν για την πανανθρώπινη υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ήρωες όπως ο Στέφανος Βελδεμίρης, που τιμάμε με τη σημερινή μας εκδήλωση. Εμπνεόμαστε από τη ζωή τους και τους αγώνες τους και συνεχίζουμε στο δρόμο που μας χάραξαν μέχρι τη τελική νίκη του λαού μας», είπε στην ομιλία της η Μαρία Μαραγκού, γραμματέας της ΚΟ Συκεών και μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ .
«Σήμερα -πρόσθεσε- μπορεί η αστική τάξη να μη χρησιμοποιεί τέτοια μέσα για να πετύχει το λύγισμα των αγωνιστών, αλλά ο στόχος της δεν έχει αλλάξει. Υποταγή ή ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος θέλει να πετύχει. Σήμερα χρησιμοποιεί το καρότο εκμεταλλευόμενη τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ως δήθεν “αριστερή” κυβέρνηση καπηλεύεται τους ιστορικούς αγώνες των κομμουνιστών και ακολουθεί την ίδια ευρωνατοϊκή αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Χρησιμοποιεί όμως και το μαστίγιο της ρατσιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής όταν χρειάζεται να επιτεθεί απροκάλυπτα στην εργατική τάξη και στην οργανωμένη πρωτοπορία της, το ΚΚΕ.
Το επόμενο διάστημα, η επιθετικότητα κυβέρνησης - κεφαλαίου θα δυναμώσει κι άλλο, όχι μόνο στο πεδίο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αλλά και σ' αυτό της χειραγώγησης του λαού, με στόχο να τον κάνουν συμμέτοχο ή έστω παθητικό θεατή στα χειρότερα που του ετοιμάζουν.
Το δρόμο της υποταγής του λαού στις ορέξεις του κεφαλαίου ο λαός τον έχει δοκιμάσει. Αυτό που δεν δοκίμασε ακόμα είναι η μεγάλη του δύναμη, που όταν γίνει οργανωμένος ταξικός αγώνας και κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανοίξει δρόμους για την πραγματική λαϊκή ευημερία».

Αφοσιωμένος στο μαρξισμό - λενινισμό

Ο Στέφανος Βελδεμίρης για την πρωτοπόρα δράση του μπήκε στο στόχαστρο της αντίδρασης και δολοφονήθηκε στις 26 Οκτώβρη του 1961, πάνω στον ανθό της νιότης, καθώς ήταν μόλις 24 χρόνων. Δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 1961 (τις γνωστές ως «εκλογές βίας και νοθείας») από το χωροφύλακα Σπύρο Φιλίππου, στους Αμπελόκηπους, στην οδό Φιλιππουπόλεως, την ώρα που μαζί με τον συναγωνιστή του Μόρφη Στεφούδη πετούσαν στο δρόμο προκηρύξεις της ΕΔΑ. Ο δολοφόνος του Στέφανου Βελδεμίρη καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσάνδρας και αποφυλακίστηκε στα 2 χρόνια...

Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το 1937 στις Συκιές, καταγόμενος από οικογένεια αντιστασιακών. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη για να φροντίζει τα αδέρφια του, αφού οι γονείς του κυνηγήθηκαν με φυλακές και εξορίες.
Αφοσιωμένος στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού πάλευε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία και πήρε μέρος στις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Παρά το κυνηγητό και τις διώξεις (με συλλήψεις, καψώνια και τρομοκρατία στο στρατό κλπ.) ο Στέφανος Βελδεμίρης έμεινε αλύγιστος και βγήκε περήφανος και με ψηλά το κεφάλι.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.