Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Συνεχίζουν να φορτώνουν βάρη στις πλάτες του λαού

Συζητήθηκε (9/11/16) στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών το θέμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας όπως και του δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να απαλλάξει από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που ούτε ένα πιάτο φαί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφούσα παράταξη – ήταν:
-        Να απαλλαχτούν από τα δημοτικά τέλη οικογένειες που είναι μακροχρόνια άνεργες, οικογένειες που σιτίζονται από συσσίτια, φτωχές πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες ΑμΕΑ.
-        Να γίνει γενική μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30%, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, καλύπτοντας μέρος των εξόδων από τους ΚΑΠ, με την προοπτική τη συνολική κάλυψη τους μέσα σε ένα χρονικό διάστημα.

Η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρίσκοντας ένθερμο υποστηρικτή την δημοτική παράταξη ΑυΡΑ, που εκφράζει την κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο εκπρόσωπος της ΑυΡΑ, κ. Γιαρένης, χαρακτήρισε «αδιανόητο να μιλάμε σήμερα για μειώσεις των ανταποδοτικών τελών», προτείνοντας «διαστρωμάτωση της επιβάρυνσης».
Με άλλα λόγια ο εκπρόσωπος της ΑυΡΑ, ζητά να βάλει στο «καντάρι» – ζυγιάζοντας – την εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών, και να μεταφέρει τα οικονομικά βάρη από τα περισσότερο στα λιγότερο εξαθλιωμένα νοικοκυριά.

Η όλη συζήτηση γίνονταν μάλιστα, κάτω από τη «δαμόκλεια σπάθη» της τεράστιας αύξησης που επιβάλει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προετοιμάζοντας στην ουσία το έδαφος για μεγάλες αυξήσεις και των δημοτικών τελών

Η λογική της επέκτασης των δημοτικών φόρων, φάνηκε καθαρά στο θέμα της φορολόγησης ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όπου, παρόλο που ο φόρος αυτός δεν είναι υποχρεωτικός, η διοίκηση του δήμου επέμενε στη συνέχισή του.
Στο όνομα μάλιστα της «ισοτιμίας», τον αύξησε στις δημοτικές ενότητες Νεάπολης, Αγ. Παύλου και Πεύκων κατά 40% (μέσα σε δύο χρόνια), ενώ στη δημοτική ενότητα Συκεών τον μείωσε (για το ίδιο χρονικό διάστημα) μόλις κατά 14%.

Η «αξιωματική αντιπολίτευση» του κ. Χατζησάββα συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, παζαρεύοντας μονάχα το ύψος του ποσού. Πως θα μπορούσε να διαφωνήσει άλλωστε όταν η παράταξη του πρωτοστάτησε στην επιβολή δημοτικών φόρων, την περίοδο της δημαρχίας του.
Στην προσπάθειά τους μάλιστα να αντιμετωπίσουν τις τεκμηριωμένες θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Χρυσαυγίτης δημοτικός τους σύμβουλος, ξεστόμισε πως: «… στη χώρα μας χρειάζονται οι εφοπλιστές αλλά δεν έχουν θέση οι κομμουνιστές» μεταφέροντας προφανώς τα μηνύματα του «μέντορα» του, Άδωνη Γεωργιάδη.


Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η πλήρης κατάργηση αυτού του δημοτικού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.