Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Με επιτυχία ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

«Αγώνα Δρόμου» προς τιμή του δολοφονημένου το 1963 στη Θεσσαλονίκη, αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Σημείο εκκίνησης ήταν η πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τερματισμός στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου απονεμήθηκαν βραβεία στους συμμετέχοντας στον αγώνα δρόμου. Ακριβώς στο σημείο του Μνημείου ο Μιχάλης Σπυριδάκης πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης. (Δείτε εδώ το βίντεο).
Νωρίτερα και λίγο πριν από την εκκίνηση μίλησε ο Μπάμπης Βέλης, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ που μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σήμερα, 53 χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζουμε πιστά στα βήματά του, για την εκπλήρωση των ιδανικών και του οράματος για το οποίο θυσιάστηκαν αυτός ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές του λαού μας.
Η κατάσταση στην περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας, να κατοχυρώσουν, ο καθένας για πάρτη του, περιοχές εκμετάλλευσης ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών όπως και τους δρόμους μεταφοράς και διανομής τους.
Η κάθε πλευρά επιχειρεί να κυριαρχήσει προς όφελος των δικών της μονοπωλίων και όλοι μαζί φορτώνουν τους λαούς με βαρύ φόρο αίματος, φτώχειας και προσφυγιάς. Στο μεταξύ ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, ενώ προχωρούν οι σχεδιασμοί για νέα επέμβαση στη Λιβύη.
Σε αυτό το παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συμμετέχει ενεργά και η ελληνική αστική τάξη, ώστε να διεκδικήσει τη λεία που της αναλογεί, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους θανάσιμους ανταγωνισμούς.
Τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας πολεμικής εμπλοκής.
Αποτέλεσμα αυτών των στρατιωτικών επεμβάσεων αλλά και της ληστρικής εκμετάλλευσης ολόκληρων λαών από λίγες πολυεθνικές, είναι ο ξεριζωμός εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από τις πόλεις και τα σπίτια τους που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες». (Δείτε εδώ το βίντεο).
 
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.