Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Νεάπολης-Συκεών για την εκδήλωση "Λαικός Δρόμος - Παναγιώτης Αφαλής"


Η Λαϊκή Συσπείρωση Νεάπολης-Συκεών δηλώνει πως δεν συμμετέχει στην εκδήλωση του «Λαϊκού δρόμου» που διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση (στις 22 Μάη) και που μόνο κατ’ επίφαση γίνεται στο όνομα του αγωνιστή δημάρχου Παναγιώτη Αφαλή.

Ο Παναγιώτης Αφαλής συνέδεσε το όνομα του όχι μόνο με τις Συκιές αλλά με το εργατικό κίνημα όλης της Θεσσαλονίκης, αγωνιζόμενος μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα δίκια του λαού.

Ο σύντροφος Παναγιώτης ήταν από τους πρωτεργάτες του ηρωικού ξεσηκωμού του Μάη του 36 στην πόλη μας, παλεύοντας για το 8ωρο, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για ανθρώπινα μεροκάματα και μισθούς.

Ο Παναγιώτης Αφαλής δεν ξεχώριζε τους εργαζόμενους ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, ή με το αν ψήφιζαν εκείνο ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη παράταξη. Πάλευε συνολικά για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές.

Ο ίδιος ήταν άλλωστε γνήσιο τέκνο της εργατιάς.
Γι αυτό στηρίχτηκε από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου μας και εκλέγονταν – μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ – για πολλές τετραετίες Δήμαρχος.

Η θητεία του δεν «διακόπηκε – απλά – εξαιτίας του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.
Ο Παναγιώτης Αφαλής κυνηγήθηκε από το αστικό κράτος της εποχής – ακριβώς επειδή ήταν κομμουνιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής – που τον έστειλε σε φυλακές και εξορίες και πριν και κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου, κρύβοντας και αποσιωπώντας την πραγματική ιστορία του συντρόφου μας.
Δεν μπορεί να τιμήσει κανείς τον Π. Αφαλή, αποσυνδέοντας τον από αυτούς τους αγώνες και πολύ περισσότερο από το κόμμα του – το ΚΚΕ – μέσα στο οποίο ανδρώθηκε και ολοκληρώθηκε σαν άνθρωπος και σαν αγωνιστής.
Όποιος το κάνει, τότε στην πράξη δε θέλει να τιμήσει τον αγωνιστή-κομμουνιστή-άνθρωπο Παναγιώτη Αφαλή αλλά αντίθετα θέλει «ταριχεύοντας» τον να τον εναποθέσει “τιμητικά” στο μουσείο της λήθης.

-        Οι όποιες εκδηλώσεις τιμής προς τον Π. Αφαλή θα έπρεπε να περάσουν μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από τη Δημοτική Επιχείρηση (στην οποία δεν συμμετέχουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις) και εν αγνοία μάλιστα της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων.
-        Στη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, καθοριστικό λόγο θα έπρεπε να έχει το ΚΚΕ γιατί η ιστορία του Αφαλή είναι αναπόσπαστα δεμένη με αυτήν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας και με τους αγώνες και τις θυσίες χιλιάδων άλλων συντρόφων του.

Τέλος θεωρούμε εντελώς υποκριτική τη στάση της διοίκησης του Δήμου, που όσο ο Π. Αφαλής ήταν εν ζωή, τον συκοφαντούσαν αισχρά μέσα από το περιοδικό του Δήμου – μην επιτρέποντας τον μάλιστα να απαντήσει σε αυτές τις συκοφαντίες – και σήμερα, μετά θάνατο, να προσποιούνται τους τιμητές του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους αυτούς που θέλουν να τιμήσουν πραγματικά τον αγωνιστή Παναγιώτη Αφαλή, στις 22 του Μάη να πάρουν μέρος μαζικά στην μεγάλη πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ).

Η ΕΔΥΕΘ για πολλές δεκαετίες διοργανώνει αυτή την πορεία, τιμώντας τον μεγάλο αγωνιστή της Ειρήνης – και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη – Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά ταυτόχρονα και όλους αυτούς που με τους αγώνες τους πάλεψαν, μάτωσαν και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για να βάλουν φραγμό στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γενούν.
Αυτό θα ζήταγε απ’ όλους μας και ο Π. Αφαλής

Υ.Γ. Η Πορεία Ειρήνης γίνεται την Κυριακή 22 Μάη και ξεκινάει από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) στις 11.00 π.μ. με κατάληξη το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη (Βενιζέλου με Ερμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.