Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η νέα κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίστηκε από όλες τις μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις, και είναι λογικό να υπάρχουν προσδοκίες από έναν πολιτικό χώρο που ανέκαθεν στήριζε έμπρακτα τον παλαιστινιακό λαό, όχι μόνο στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στους δρόμους, σε αποστολές στα κατεχόμενα, σε διεθνείς αποστολές για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας κ.α.
Δυστυχώς οι πρώτες κινήσεις της νέας συγκυβέρνησης αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα είναι αναντίστοιχες των προσδοκιών μας, καθώς κινούνται προς την εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, με τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο να σπεύδει να συναντήσει την πρέσβειρα του Ισραήλ, να ανακοινώνει συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών και κοινές ασκήσεις. Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Κώστας Ήσυχος κράτησε αποστάσεις επιφυλασσόμενος να εξετάσει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για υιοθέτηση μίας εξωτερικής πολιτικής στο παλαιστινιακό ζήτημα, χωρίς βασικές αρχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζαν ανελλιπώς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζουμε ότι στην εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, όταν η χώρα επίσης βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης διεκδίκησε την εξουσία, αναφερόταν ρητά η «Διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ». Από τη θέση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δυόμισι χρόνια διολίσθησε μέχρι τη σημερινή απόφαση για συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Σε απόφαση της Κ.Ε. του 2013 αναφερόταν ότι:
«[…] η επιλογή αναβάθμισης της στρατιωτική (sic) συνεργασίας με το Ισραήλ, βλάπτουν τα εθνικά θέματα της χώρας μας και ακινητοποιούν τις δυνατότητες αναβάθμισης του διεθνούς της ρόλου ως χώρας ευρωπαϊκής, βαλκανικής και μεσογειακής. »

Σε κείμενο για την εξωτερική πολιτική, με ημερομηνία 15/9/2014 που είχε τεθεί προς διαβούλευση, αναφερόταν ότι: «Είμαστε σε στρατιωτικές συνεργασίες που καθιστούν την χώρα δορυφόρο των επιθετικών αμερικανικών και ισραηλινών στρατηγικών επιλογών στη Μέση Ανατολή.  Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράν ή άλλα κράτη της περιοχής. Θα υποστηρίξουμε όμως την ανάπτυξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων στο εμπόριο, την επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.»
Τελικά στο κείμενο όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, και βρίσκεται ακόμααναρτημένο στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αυτή η αναφορά έχει απαλειφθεί.
Πάγια θέση του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ», για λόγους αρχής, είναι ότι το Ισραήλ ως καθεστώς απαρτχάιντ θα πρέπει να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα (επομένως και από την Ελλάδα) σε όλα τα επίπεδα, μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης,συνυπέγραψαν την έκκληση προς την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, για αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαράδεκτη η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με αυτό το κράτος-τρομοκράτη που σφαγιάζει αμάχους, και ιδιαίτερα παιδιά, σε μαζική κλίμακα και συστηματική βάση. Πρόσφατη έκθεση ιατρικής αποστολής αποκάλυψε πλήθος εγκλημάτων πολέμου το περασμένο καλοκαίρι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων σκόπιμες δολοφονίες αμάχων, βομβαρδισμούς ασθενοφόρων και σκόπιμες επιθέσεις σε νοσοκομεία, χρησιμοποίηση ανθρώπινων ασπίδων κ.α.
Η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ:
-Είναι απαράδεκτη για λόγους αρχής, αφού η εκπαίδευση και οι ασκήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, κάνουν τη χώρα μας συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν πρόσφατα, διαπράττουν καθημερινά και θα συνεχίσουν να διαπράττουν εάν δεν τους σταματήσει η διεθνής κοινότητα. Μέλη και ηγετικά κλιμάκια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που έρχονται στην Ελλάδα θα έπρεπε να διώκονται για πιθανή συμμετοχή στα εγκλήματα αυτά, αλλά και σε επιθέσεις κατά Ελλήνων ακτιβιστών για τις οποίες, θυμίζουμε, στα ελληνικά δικαστήρια εκκρεμούν μηνύσεις κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, και μάλιστα με μάρτυρες κατηγορίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον είναι σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης.
-Είναι επιζήμια γιατί αδυνατίζει την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για επίκληση του διεθνούς δικαίου, όταν η Ελλάδα συνεργάζεται ακόμα και στρατιωτικά με το κατεξοχήν κράτος που το κουρελιάζει.
-Είναι εν δυνάμει επικίνδυνη γιατί εμμέσως, αν όχι και άμεσα, μπορεί να εμπλέξει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή.
-Είναι ζημιογόνα από οικονομικής άποψης για τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα, γιατί –εν γένει- οι αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε να μειώνονται στο ελάχιστο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντί να σπαταλούνται χρήματα για να πηγαίνουν τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας για ασκήσεις στο Ισραήλ.
Καλούμε τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Καλούμε το σύνολο του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος στη χώρα, και βέβαια τα πολυάριθμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που επί χρόνια συμμετέχουν σε αυτό, ανεξάρτητα από τις κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις που τυχόν κατέχουν σήμερα, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας: Η νέα κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.
Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.