Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Εμπορεύονται ρύπους … μέσω «αναδάσωσης»

 



Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (07/06/23), η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με τον StichtingLifeTerraFoundation, που παρουσιάζεται ως ένα ςμη κερδοσκοπικός φορέας με σκοπό «τη φύτευση δέντρων και την ευαισθητοποίηση για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Στόχος αυτής της συνεργασίας, όπως περιγράφεται στο πολυσέλιδο συμφωνητικό, είναι η φύτευση περίπου 25000 δενδρυλλίων σε μια έκταση 1200 περίπου στρεμμάτων, στην αναδασωτέα περιοχή που βρίσκεται στα όρια της δημοτικής κοινότητας Πεύκων.

 

Μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου είναι:

α. Η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί προς φύτευση,

β. Η παροχή κάθε είδους υλικών που κρίνονται απαραίτητα για τη διασφάλιση της επιβίωσης των φυταρίων (δηλ. προστατευτικά δενδρυλλίων, κλπ.)

γ. Η παροχή νερού, θρεπτικών στοιχείων και ότι άλλο χρειαστεί για τη διατήρηση του εδάφους και των φυτών σε βιώσιμη κατάσταση

δ. Η φροντίδα για όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις και άδειες που χρειάζονται για τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν

ε. Η διευκόλυνση στην πρόσβαση του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού του φορέα STICHTING, όπως και των εθελοντών που θα διεξαγάγουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διοργάνωση της φύτευσης.

 

Από την άλλη, οι υποχρεώσεις του φορέα STICHTING είναι:

α. Να παρέχει στον Δήμο τα δέντρα και θάμνους που απαιτούνται για τη φύτευση, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να καθυστερήσει την παροχή αυτή εάν ο αντίστοιχος χορηγός καθυστερήσει και αυτός με τη σειρά του για διάφορους λόγους (!!!)

β. Να επιβλέπει (προσωπικά ή εξ αποστάσεως) τις δραστηριότητες φύτευσης και τους εθελοντές που συμμετέχουν στη διοργάνωση,

γ. Να παρέχει διαρκή υποστήριξη και τεχνική συμβουλευτική για τη φύτευση, να προσφέρει κάθε είδους επεξηγήσεις (τεχνικές, οικονομικές, εμπορικές, νομικές, κ.λπ.).

 

Βλέπουμε δηλαδή ότι ενώ ο Δήμος αναλαμβάνει όλο το έργο της προετοιμασίας του εδάφους, της προστασίας, της λίπανσης και του ποτίσματος των μικρών δενδρυλλίων, της έκδοσης των απαιτούμενων εξουσιοδοτήσεων και αδειών και της πρόσβασης προσωπικού και εθελοντών στον χώρο της αναδάσωσης, ο φορέας STICHTING αναλαμβάνει μονάχα την επίβλεψη (ακόμη και εξ αποστάσεως), τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή δενδρυλλίων (όταν μπορέσει ο χορηγός).

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι ότι ο «μη κερδοσκοπικός» φορέας STICHTING ζητά

την μεταβίβαση προς αυτόν: «όλων των δικαιωμάτων από την πιθανή δέσμευση άνθρακα ως αποτέλεσμα των δέντρων που φυτεύτηκαν».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η Κομισιόν, στο όνομα μιας κάλπικης προστασίας του περιβάλλοντος, αντί να υποχρεώνει τις ρυπογόνες βιομηχανίες να μειώνουν την εκπομπή ρύπων, την εμπορευματοποιεί τελικά, δίνοντάς τες το δικαίωμα να αγοράζουν μεγαλύτερα «δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα» από άλλες πηγές που υπάρχουν «πλεονάζουσες μονάδες» (από άλλες βιομηχανίες που τις “περισσεύουν” μονάδες, από αναδασώσεις, κλπ.)

Τέτοιες βιομηχανίες που ενδιαφέρονται για την αγοραπωλησία «δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα» είναι τσιμεντοβιομηχανίες, κεραμοποιίες, ασβεστοποιίες και γενικά επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από καύση υλικών.

Αυτό το «δικαίωμα» - δικαίωμα μόλυνσης δηλαδή – έχει εμπορευματοποιηθεί και η τιμή ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί πια χρηματιστηριακή τιμή, ανεβοκατεβαίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών (να μολύνουν περισσότερο ή λιγότερο το περιβάλλον), ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

Τόσο οικολογικά δηλαδή!!!

Αν το συνδυάσει κανείς με την παρουσία της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, που χρησιμοποιεί την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, αλλά και με την κατάπτυστη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης να γνωμοδοτήσει θετικά την αδειοδότηση λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας (καύσης) υγειονομικών αποβλήτων στην Σίνδο, καταλαβαίνει ότι η πώληση των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της φύτευσης των δέντρων, θα δώσουν αρκετά λεφτά στον κατά τα άλλα «μη κερδοσκοπικό - φιλοπεριβαλλοντικό φορέα».

Από τη μια δηλαδή θα φυτεύουν δέντρα, με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα (χρήματα προερχόμενα από τη βαριά φορολόγηση του λαού) και από την άλλη θα πουλούν σε ρυπογόνες βιομηχανίες το «δικαίωμα της μόλυνσης»!!!

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύοντας το κάλπικο ενδιαφέρον Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δήθεν «μη κερδοσκοπικών-φιλοπεριβαλλοντικών φορέων» αλλά και της διοίκησης του δήμου πρότειναν να απαλειφθεί η παράγραφος για τα «δικαιώματα δέσμευσης του άνθρακα» ώστε κανείς να μην μπορεί να πουλήσει στην ουσία δικαιώματα παραπέρα μόλυνσης.

Διοίκηση του δήμου και ο «μη κερδοσκοπικός - φιλοπεριβαλλοντικός φορέας» αρνήθηκαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο πραγματικός σκοπός τους είναι η εξυπηρέτηση των ρυπογόνων βιομηχανιών και όχι η προστασία του περιβάλλοντος.

Για να δώσει μάλιστα εξήγηση στην στάση του αυτή, ο κ. Δήμαρχος, ισχυρίστηκε πως αν δεν πουλήσουμε εμείς αυτά τα “δικαιώματα” τότε οι ρυπογόνες επιχειρήσεις θα τα αγοράσουν από Σκόπια, Βουλγαρία ή Σερβία. Επομένως ας τους προλάβουμε πρώτοι!

Ψηφίζοντας την επαίσχυντη αυτή συμφωνία ανέφεραν στο τέλος – εντελώς υποκριτικά και περιπαίζοντας κυριολεκτικά τους δημότες – πως πριν υπογράψουν θα «διερευνήσουν αν μπορεί να αφαιρεθεί αυτός ο όρος», όταν πολύ καλά ξέρουν (οι ίδιοι το παραδέχτηκαν στην συζήτηση που έγινε) πως κάτι τέτοιο ούτε ο φορέας ούτε τα δήθεν φιλοπεριβαλλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα θα το δεχτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.