Τη «σιδερένια θέλησή» τους να μετατρέψουν τον δήμο σε ένα τεράστιο Big-Brother, αποφάσισαν τα στελέχη της διοίκησης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Κάμερες παρακολούθησης παντού.
Κολυμβητήρια, γήπεδα, θέατρα, σχολεία, παιδικές χαρές, ακόμη και σε παιδικούς βρεφικούς σταθμούς, στο όνομα της προστασίας από κλοπές και βανδαλισμούς.
Τρομολαγνεία, σκύλευση και
αχαλίνωτη λογοκοπία στην υπηρεσία αντιδραστικών επιλογών.
Για να επιβάλλουν την άποψή τους, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους λογοκοπίας και ψευτιάς.
Τα σχολεία του δήμου μας παρουσιάστηκαν σαν άντρα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών όπου βρίσκεις σύριγγες παντού, αλλά και σαν χώροι συγκέντρωσης «παραβατικών στοιχείων» τα οποία δεν διστάζουν να παρενοχλούν σεξουαλικά, να βιάζουν ακόμη και να δολοφονούν.
Προκειμένου δε να καταστήσουν αληθοφανείς τους ισχυρισμούς τους επικαλέστηκαν μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων, ακόμη και δύο δεκαετίες πίσω, τα οποία βέβαια θα μπορούσαν να είχαν συμβεί οπουδήποτε.
Δεν δίστασαν ακόμα και να σκυλεύσουν τη μνήμη του δολοφονημένου Άλκη, από τις οπαδικές-αλήτικες συμμορίες, για να οικοδομήσουν πάνω του τα επιχειρήματα υπέρ της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία. Η αχαλίνωτη λογοκοπία τους δεν τους επέτρεψε να σκεφτούν ούτε στιγμή ότι η ύπαρξη καμερών καθόλου δεν εμπόδισε τους δολοφόνους να προχωρήσουν στην αποτρόπαια πράξη τους.
Θα μπορούσε αυτό και μόνο το παράδειγμα, να ανατρέψει το ψεύτικο επιχείρημα που χρησιμοποιούν ότι δήθεν «η ύπαρξη καμερών εμποδίζει τα κακοποιά στοιχεία να προχωρήσουν σε κλοπές και βανδαλισμούς, αφού ξέρουν ότι παρακολουθούνται».
Το
λιγότερο σαν ανόητος μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνος που σκέφτεται με αυτόν τον
τρόπο.
Ας μας κάνουν όμως τη χάρη να απαντήσουν οι κύριοι αυτοί στα παρακάτω ερωτήματα:
· Η ύπαρξη και τοποθέτηση χιλιάδων καμερών στα μικρομάγαζα και τις επιχειρήσεις, εμπόδισαν μήπως να γίνονται ληστείες; Το μόνο που κατάφεραν είναι να γίνονται οι δράστες πιο προσεκτικοί και να δρουν πιο οργανωμένα.
· Σε χώρες όπου τα συστήματα καταστολής και βιντεοεπιτήρησης χρησιμοποιούνται κατά κόρον (όπως λόγου χάρη στην Αμερική), εδώ και πολλά χρόνια, μειώθηκε ή αυξήθηκε η εγκληματικότητα; Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά, δυστυχώς, συμμετέχει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών (με τη χρήση όπλων ακόμη και μέσα στα σχολεία).
Ακόμα και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι παρά την τοποθέτηση καμερών στο ανοιχτό θέατρο Συκεών, αυτό δεν εμπόδισε να συνεχίζονται οι βανδαλισμοί στον συγκεκριμένο χώρο.
Μόνο ένας πολιτικά τυφλός άνθρωπος δεν θέλει ή δεν μπορεί να καταλάβει ότι η εγκληματικότητα δεν αποτελεί ένα φυσικό αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο , που αναπτύσσεται και εκδηλώνεται στη βάση μιας βαθιά διαχωρισμένης κοινωνίας σε τάξεις όπου μια μικρή, ελάχιστη ομάδα ανθρώπων – που έχει στα χέρια της όλο τον πλούτο – εκμεταλλεύεται την τεράστια πλειοψηφία των λαών – που παράγουν αυτόν τον πλούτο –.
Οι
ρίζες της λεγόμενης «παραβατικότητας» βρίσκονται στην φτώχεια και στην
εξαθλίωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων του πληθυσμού, στην τεράστια ανεργία,
στη διάλυση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και της
παιδείας.
Η μεθοδευμένη ελαχιστοποίηση των όποιων κοινωνικών μέτρων υπάρχουν, συνοδεύεται από αύξηση των ποινικών και κατασταλτικών μέτρων.
Στα φαινόμενα «αποξένωσης» και «αλλοτρίωσης» μιας μερίδας νέων, απάντηση δεν μπορεί να είναι η καταστολή και η ηλεκτρονική παρακολούθηση (που στις περισσότερες φορές εντείνουν το πρόβλημα) αλλά η δημιουργία μιας κοινωνίας που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στην εργασία, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Αυτά
όμως χλευάζονται περιφρονητικά από τον κύριο δήμαρχο, που τα ονομάζει
«κομματικές ιδεοληψίες» και «αγκυλώσεις»!!!
Η “σύγχρονη” πραγματικότητα που οραματίζονται οι κύριοι της διοίκησης είναι ένας δήμος Big-Brother, που θα εξοικειώνει τους νέους από μικρή ηλικία να δέχονται ως απόλυτα φυσιολογικό την παρακολούθησή τους από ηλεκτρονικές κάμερες σε όποιον χώρο και αν βρίσκονται σχολείο, γυμναστήριο, θέατρο, κλπ.
Να τι αναφέρει όμως η «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», όσον αφορά την τοποθέτηση καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους που δραστηριοποιούνται ανήλικοι:
·
Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε
σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί
σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν
είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να
έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να
περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή
ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών.
· Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται ακόμα και αν οι κάμερες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, διότι δημιουργείται το αίσθημα ότι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο πολίτης υπό παρακολούθηση (βλ. Απόφαση 77/2009).
· Η βιντεοεπιτήρηση δεν είναι εξ ορισμού αναγκαία εφόσον υπάρχουν άλλα μέσα για την επίτευξη του υποκείμενου σκοπού. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβληθούν οι πολιτισμικοί κανόνες και επομένως να εδραιωθεί ως γενική αρχή η έλλειψη της ιδιωτικότητας
· Αντί για εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, μπορούν να ληφθούν εναλλακτικά μέτρα ασφάλειας, όπως π.χ. περιφράξεις, πρόσληψη φυλάκων, βελτίωση του φωτισμού, τοποθέτηση κλειδαριών ασφαλείας, απαραβίαστων παραθύρων και πορτών, κάλυψη των επιφανειών με επιστρώσεις ή μεμβράνες προστασίας από γκράφιτι. Αυτά τα μέτρα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης για την αποτροπή περιστατικών ληστείας, κλοπής και βανδαλισμού.
Οι παραπάνω οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, όχι μόνο δεν προβλημάτισαν στο ελάχιστο τα στελέχη της διοίκησης, αλλά τουναντίον, και για να επιτύχουν το στόχο τους, προσπάθησαν να τις διαστρεβλώσουν ισχυριζόμενοι ψευδώς πως «δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη εκπαιδευτικών, συλλόγου γονέων και μαθητικών συμβουλίων (όπου αυτά υπάρχουν)».
Εκπαιδευτικοί,
γονείς και μαθητές δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζωή μας σε ένα ατελείωτο Big-Brother.
· Καμιά τοποθέτηση ηλεκτρονικών καμερών παρακολούθησης σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, πολύ περισσότερο στα σχολεία, παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς.
· Άμεση απομάκρυνση (απεγκατάσταση) όσων καμερών έχουν ήδη τοποθετηθεί.
· Πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων σχολικών φυλάκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.