Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Συνεχίζουν την φορομπηχτική πολιτική τους


Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που περνάνε οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας, με την τεράστια ανεργία, τα κλειστά μαγαζιά, τη συρρίκνωση μισθών και μεροκάματου (όταν και όποτε βρεθεί), τη φτώχεια να σπάει κόκαλα, η διοίκηση του δήμου επιμένει στη συνέχιση των δυσβάστακτων ανταποδοτικών τελών και δημοτικών φόρων που επιβάλει και για το 2021.

Στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της «ανταποδοτικότητας», η διοίκηση του δήμου όχι μόνο αρνήθηκε να μειώσει τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και φόρους αλλά στην πράξη αυξάνει τις εισπράξεις της για τον ερχόμενο χρόνο αφού στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της για το 2021 έχει μία αύξηση της τάξης των 320.000 ευρώ (αύξηση 6%) στα ανταποδοτικά τέλη και των 60.000 ευρώ (4,3%) στο δημοτικό φόρο.

Οι ισχυρισμοί της για κάποια μέτρα προστασίας των εξαθλιωμένων νοικοκυριών (άτομα που ζουν με το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», κλπ) αποδείχτηκαν κούφια λόγια, αφού μόλις το 10% αυτών των ατόμων προσήλθαν στις υπηρεσίες του δήμου για να διεκδικήσουν την έκπτωση του 50% που δικαιούνται (κυρίως για λόγους ελλιπούς ενημέρωσης).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε τη μείωση κατά 30% όλων των δημοτικών τελών, σε μια πορεία μηδενισμού τους, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα αυτά από τους κρατικούς πόρους (ΚΑΠ).

Για το δημοτικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται καθαρά και μόνο από τη διοίκηση του δήμου (χωρίς να της το επιβάλλει κάποιος κεντρικότερος νόμος), η απαίτησή μας είναι η πλήρης κατάργησή του εδώ και τώρα.

Επιπλέον η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε:

Απαλλαγή των δημοτικών τελών σε:

·        Άπορες-φτωχές οικογένειες,

·        Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ (αυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί),

·        Άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ και

·        Δικαιούχους του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Επίσης:

·        Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους, για 6 μήνες.

·        Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων.

·        Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

·        Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, κλπ) των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω πανδημίας, μέχρι 30/6/2021

·        Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία, μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

Είναι καθαρό όμως ότι για να μπορέσουν να ισχύσουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν την δύναμή τους και ενωμένα και αγωνιστικά να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.