Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018 – Μακριά από τις Λαϊκές ανάγκες

Ο Προϋπολογισμός, που ψήφισε μόνη της η Διοίκηση του Δήμου, δεν ακουμπάει σε κανένα από τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας του Δήμου μας.
Αυτό ανέδειξαν στις ομιλίες τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ξεσκεπάζοντας τα ψεύτικα επιφωνήματα περί ενός δήθεν “δίκαιου”, “ρεαλιστικού” και “αναπτυξιακού” προϋπολογισμού.

Χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν τα χρήματα που έρχονται από την Κρατική Επιχορήγηση (ΚΑΠ), ενώ αντίθετα αυξάνουν τα ποσά που εισπράττει η διοίκηση του Δήμου από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες μέσω των δημοτικών ανταποδοτικών τελών και φόρων.
Για παράδειγμα  το 2016 οι ΚΑΠ προϋπολογίζονταν σε 11.782.631 ευρώ ενώ φέτος μόλις στα 10.364.050 ευρώ, μειωμένα δηλαδή κατά 1.418.580 ευρώ.
Αντίστοιχα τα έσοδα από την δημοτική φορολόγηση το 2016 ήταν 13.573.094 ευρώ, ενώ φέτος 13.977.935 ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 404.841 ευρώ.
Με άλλα λόγια, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων.

Τα τακτικά έσοδα μέσω των ΚΑΠ ίσα-ίσα που φτάνουν για να καλύψουν τους μισθούς των μονίμων και επ’ αορίστο εργαζομένων, χωρίς να υπολογίσουμε καμία άλλη μισθοδοσία (συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, υπερωρίες, αμοιβές τρίτων, κλπ) και κανένα άλλο πάγιο έξοδο που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου (όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευση, καύσιμα, συντηρήσεις, αναλώσιμα, κλπ).
Γι αυτό εξάλλου διοίκηση αλλά και υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου – πλην Λαϊκής Συσπείρωσης – σιγοντάρουν τα ανταποδοτικά τέλη και στηρίζουν την επιβολή του δυνητικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που στους τρεις τελευταίους προϋπολογισμούς  είχε την παρακάτω σταδιακή αύξηση:
2016                     1.100.000 ευρώ
2017                     1.180.000   ‘’
2018                     1.461.660   ‘’

Συνεχίζεται η απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί τεράστια προβλήματα, και που δεν  μπορούν να καλύψουν καλά-καλά ούτε τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων.

Το ίδιο ισχύει στο κονδύλι της επιχορήγησης για την πυροπροστασία όπου εδώ και χρόνια υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό (57.800 ευρώ) που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις ελάχιστες στοιχειώδεις ανάγκες πυροπροστασίας (π.χ. καθαρισμού χόρτων, κλπ).

Στους τελευταίους προϋπολογισμούς περιφέρονται διάφορα κονδύλια, εκατομμυρίων ευρώ, που ποτέ δεν εκταμιεύτηκε ούτε μισό ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοια αχρησιμοποίητα κονδύλια υπάρχουν για σχολεία, για προγράμματα αθλητισμού, για «Πράσινα Ταμεία», για απαλλοτριώσεις και για εκατοντάδες άλλα τεχνικά έργα που όλο επαναλαμβάνονται και ποτέ δεν γίνονται.
Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που το ποσοστό υλοποίησης των τεχνικών έργων βαίνει συνεχώς μειούμενο από χρονιά σε χρονιά, ενώ αντίθετα οι καταθέσεις των αποθεματικών του Δήμου στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών αυξάνουν.
Όλα αυτά γίνονται μάλιστα σε μια περίοδο που λαϊκές οικογένειες του δήμου μας αναγκάζονται να ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό και αρκετές χιλιάδες από αυτές να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και το φαγητό των παιδιών τους.

Επιτακτικά και οξυμένα προβλήματα που όφειλαν να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια, παραμένουν άλυτα και δεν προγραμματίζονται ούτε για το 2018.
Τέτοια είναι:
-        Μελέτη στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων (με προτεραιότητα παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς και σχολεία).
-        7ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης
-        Νηπιαγωγείο στην διασταύρωση των οδών Ομήρου-Ηπείρου, στις Συκιές
-        8ο και 15ο ολοήμερα νηπιαγωγεία Συκεών
-        1ο-5ο Δημοτικών Σχολείων Συκεών
-        2ο Γυμνάσιο Πεύκων
-        Έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και βασικών υποδομών αποχέτευσης-ύδρευσης

Την ίδια στιγμή τα ποσά που χορηγούνται στους αντίστοιχους κωδικούς για προστασία και βοήθεια των φτωχών και άπορων οικογενειών μοιάζουν με φτηνά φιλοδωρήματα.
Για παράδειγμα στον κωδικό για τη σίτιση απόρων ορίζεται το ελάχιστο ποσό των 57.675 ευρώ (το 2017 εκταμιεύτηκαν μόλις 14.000 ευρώ), ενώ για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες ορίζονται μόλις 60.000 ευρώ (το 2017 χορηγήθηκαν 11.500)
Στο κέντρο καταπολέμησης των ναρκωτικών «Πυξίδα», δεν δίνονται καθόλου ενισχύσεις εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και στις δράσεις του συμβουλίου μεταναστών.

Για μια ακόμη χρονιά δεν δίνεται λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες στην Ευαγγελίστρια που λόγω της πτώσης των βράχων κινδυνεύουν ακόμα και οι ζωές τους.

Τέλος παραμένει αναξιοποίητη η παραθαλάσσια έκταση των 23 στρεμμάτων που κατέχει ο Δήμος μας στην Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για Παιδικές Κατασκηνώσεις

Αυτός ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός έγινε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του κρατικού προϋπολογισμού και υπαγορεύτηκε από το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος λειτουργίας των Δήμων (Καλλικράτης).
Το νέο πλαίσιο που σήμερα επεξεργάζονται θα βαθαίνει ακόμη περισσότερο τον αντιδραστικό τους ρόλο.
Η Τοπική Διοίκηση συνείσφερε σημαντικά στις επιδιώξεις όλων των αστικών κυβερνήσεων όσο αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
Αυτή η πολιτική δεν στηρίχτηκε μονάχα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά και από Περιφερειάρχες, Δημάρχους και άλλα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης.
Αποτελεί την «εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.   

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκεται απέναντι σε αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και αναδιαρθρώσεις και είναι φανερό πως καταψηφίζει αυτόν τον προϋπολογισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.