Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Επικίνδυνες αλλαγές στα προγράμματα παιδικών-βρεφικών σταθμών


Τον κίνδυνο παραπέρα συρρίκνωσης της χρηματοδότησης προγραμμάτων, βρεφικών-παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, έβαλε για συζήτηση η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο δημοτικό συμβούλιο (18/07/16).

Την τελευταία 5ετία, δίνοντας την σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής η μία κυβέρνηση στην άλλη, κατάφεραν να σπρώξουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτός αυτών των κοινωνικών δομών ή να τις αναγκάσουν να ξοδέψουν και τις τελευταίες τους οικονομίες.

Το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μειώνει τις χρηματοδοτούμενες
θέσεις σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει και το ύψος της επιχορήγησης ανά παιδί (κατά 20% στους παιδικούς και κατά 15% στους βρεφικούς σταθμούς).

Το 2014 η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μειώνει με οριζόντιο κούρεμα κατά 30% τις πιστοποιημένες θέσεις παιδικών-βρεφικών σταθμών, ώστε οι εγκεκριμένες πανελλαδικά θέσεις στις δομές να αγγίζουν μόλις τις 89.000, όταν οι υπάρχουσες αιτήσεις αφορούν 111.000 παιδιά χωρίς να υπολογιστούν τα δεκάδες χιλιάδες άλλα παιδάκια ή βρέφη που «κόβονται» εξ αρχής, λόγω κριτηρίων, από το πρόγραμμα.

Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (για να δικαιούται επιδότηση) το 2012 ήταν 40.000 ευρώ, το 2013 μειώθηκε στις 30.000 και το 2014 στις 27.000 ευρώ.
Φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, μειώνει κι’ άλλο την επιχορήγηση(φτάνοντας μαζί με την περσινή σε μείωση 10%). 

Το 2015 δόθηκαν 184 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 138 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα 46 από εθνικούς πόρους)  για 81.000 θέσεις παιδιών, αφήνοντας απέξω περίπου 45.000 παιδιά.

Φέτος μιλάνε για 175 εκατ. ευρώ (τα 95 εκατομμύρια προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους)  όταν οι εκτιμούμενες ανάγκες (σύμφωνα με την ΚΕΔΕ) είναι για τουλάχιστον 120.000 παιδιά.
Αυτό που επίσης προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι η επιδότηση (το λεγόμενο «voucher») να δίνεται απευθείας στο γονιό και όχι στις δομές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η όλη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ωφελούμενους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, ενώ είναι φανερό πως αυτός ο τρόπος πριμοδοτεί καθαρά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στην ανάγκη που πρόβαλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταδικαστεί αυτή η πολιτική που οδηγεί στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση τη λαϊκή οικογένεια, καμιά άλλη δημοτική παράταξη δεν ανταποκρίθηκε.
Οι παρατάξεις των: κ. Χατζησάββα (Αλληλεγγύη Πολιτών) και κ. Φασφαλή (Ανανέωση Τώρα), φρόντισαν – κατά την προσφιλή τους τακτική – να αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία, για να μην καταγραφεί η αρνητική τους ψήφος.

Ο κ. Χατζησάββας μάλιστα πριν αναχωρήσει, δήλωσε πως η φετινή μείωση του ΕΣΠΑ κατά 5% «δεν είναι και κάτι το … φοβερό» !!!
Η διοικούσα παράταξη μαζί με την ΑυΡΑ, του κ Γιαρένη, ψήφισαν το ψήφισμα χωρίς βέβαια να καταδικάσουν την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Από την πλευρά μάλιστα της ΑυΡΑ, δημοτική σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να απαλύνει την κατάσταση λέγοντας πως δεν θα μειωθούν οι πριμοδοτούμενες θέσεις αλλά το ποσό της επιδότησης ανά παιδί (προφανώς θα θεωρεί υψηλή την ήδη κουτσουρεμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επιδότηση) και πως οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ανάγκη της μονιμοποίησης των εργαζομένων στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, αποτελεί ένα ευχολόγιο και τίποτα παραπάνω !!! 

Αν μη τι άλλο, η ομιλία της δείχνει και το που θα στραφεί η κυβερνητική πολιτική.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, απαιτείται η πλήρη κάλυψη των αναγκών του προγράμματος, με χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ, να συνεχιστεί η επιδότηση στις δομές και όχι ατομικά και τέλος να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.