Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Δομές «Παροχής Βασικών Αγαθών» ή ανακύκλωση της εξαθλίωσης;


Πριν λίγες ημέρες (12 Ιούλη) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Κεντρικής Μακεδονίας» για παροχή βοήθειας σε άτομα που τα έχουν ανάγκη
Σύμφωνα με αυτά που διαφημίζει το πρόγραμμα, θα ενισχυθούν οι παρακάτω δομές:
Κοινωνικό Παντοπωλείο: αφορά στη διανομή τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών, κλπ σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Δομή Παροχής Συσσιτίου: αφορά στην παροχή συσσιτίων σε σταθερή και τακτική βάση. Κοινωνικό Φαρμακείο: αφορά στην παροχή δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό (ΕΣΠΑ) χρηματοδοτεί με 411.000 ευρώ όλες τις παραπάνω δομές για μια τριετία.
Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, από το παραπάνω κονδύλι τα 287.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τους μισθούς των 7 εργαζομένων που θα προσληφθούν ενώ τα εναπομείναντα 123.300 ευρώ θα καλύψουν τα υπόλοιπα γενικά έξοδα (ΔΕΗ, τηλέφωνα, γραφική ύλη, αναλώσιμα, κλπ) όπως και την αγορά των απαραίτητων αγαθών για τα «ωφελούμενα» άτομα (τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, είδη υγιεινής, φάρμακα, κλπ).

Σύμφωνα πάλι με τις εξαγγελίες της διοίκησης του Δήμου, το πρόγραμμα αυτό θα «βοηθήσει» για το διάστημα μιας τριετίας:
Κοινωνικό Παντοπωλείο       450 οικογένειες (αν υποθέσουμε μέσο όρο 3 άτομα ανά οικογένεια, σημαίνει 1350 άτομα)
Παροχή συσσιτίου          170 άτομα
Κοινωνικό Φαρμακείο    400 άτομα
Σύμφωνα λοιπόν με τις διακηρύξεις της διοίκησης θα ωφεληθούν περίπου 1920 άτομα στο βάθος μιας τριετίας.
Σε αυτή την τριετία το ΕΣΠΑ δίνει 123.000 ευρώ για να αγοραστούν τα αναγκαία αγαθά. Επομένως 41.000 ευρώ για κάθε χρόνο και αυτό σημαίνει 21,35 ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν από τους 1920 ωφελούμενους.
Και επειδή οι «ωφελούμενοι» πρέπει να τρώνε, να πλένονται, να ντύνονται και να παίρνουν τα φάρμακα τους και τις 365 μέρες του χρόνου, αυτό σημαίνει πως για κάθε έναν από αυτούς αντιστοιχεί το ποσό των λιγότερο από 6 λεπτά (0,06 ευρώ) την ημέρα.
Θυμηθείτε πως και αυτά δεν είναι «καθαρά» γιατί πρέπει από αυτά (τα ούτε 6 λεπτά) να αφαιρεθούν  και τα γενικά έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ)
Αναρωτιόμαστε:
-        Πως είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες με τα «ούτε 6 λεπτά» την ημέρα;
-        Πόσο θράσος πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ισχυρίζεται και να διαφημίζει ότι τέτοιου είδους προγράμματα αντιμετωπίζουν την φτώχεια;
Οι απολυμένοι του Μαρινόπουλου, της Ηλεκτρονικής, του ξενοδοχείου Athens Ledra και οι χιλιάδες άλλοι που έχασαν ή θα χάσουν αύριο τη δουλειά τους, θα είναι οι μελλοντικοί «ωφελούμενοι», τέτοιου είδους άθλιων προγραμμάτων.
Δεν πρέπει η λαϊκή οικογένεια να δεχτεί ένα καθεστώς συνεχιζόμενης και ανακυκλούμενης εξαθλίωσης.
Σήμερα ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό πως η φτώχεια και η δυστυχία για το λαό πάει πακέτο με την κερδοφορία και τη συσσώρευση του πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο.
Για να δει μια άσπρη μέρα ο λαός μας χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πολιτική που για να μπουκώσει με χρήμα εφοπλιστές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες πετάει κάποια ψίχουλα στο λαό που με θράσος μάλιστα τα παρουσιάζει και σαν «Πρόγραμμα Παροχής Βασικών Αγαθών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.