Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης-Συκεών: "Μια ζωγραφιά για την Ειρήνη".



Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ειρήνη

Η πρόσκληση της εκδήλωσης.



Η Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης-Συκεών – μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) – ζήτησε από γονείς και εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τα παιδιά, να εμπνευστούν από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη», και να κάνουν ζωγραφιά το περιεχόμενο του.


Η συμμετοχή των παιδιών – για μια εκδήλωση που οργανώθηκε για πρώτη φορά – ήταν ιδιαίτερα θετική. Εβδομήντα εφτά παιδάκια συμμετείχαν με τις ζωγραφιές τους από τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου μας – 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (Τμήμα ένταξης Ε’ Τάξης) – αλλά και από το Δημοτικό Σχολείο Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου.


Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα των παιδιών είναι πως μέσα από τις λέξεις, τα σχήματα και τις πολύχρωμες ζωγραφιές τους, προβάλλει το νόημα της Ειρήνης, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις αθώες παιδικές συνειδήσεις τους. Στις ζωγραφιές των παιδιών προβάλλει πεντακάθαρα η ανάγκη των παιδιών να γευτούν ανεμπόδιστα τις χαρές της ζωής, μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το παιχνίδι, την εκπαίδευση, μέσα σε ένα ανθρώπινο και ειρηνικό περιβάλλον


Η Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης-Συκεών ευχαριστεί και συγχαίρει όλα τα παιδάκια που πήραν μέρος σε αυτή την εκδήλωση. Ευχαριστούμε θερμά επίσης τους δασκάλους και τους γονιούς για την πολύτιμη βοήθεια τους


Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία αν σκεφτεί κανείς πως γύρω από τη χώρα μας και πολύ κοντά σε αυτήν, μαίνονται σήμερα μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις. Τις διεξάγουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη κι έχουν ως στόχο να ληστέψουν τον ορυκτό πλούτο άλλων κρατών, να ελέγξουν τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου (αλλά και άλλων μορφών ενέργειας), να υποδουλώσουν οικονομικά τους λαούς.


Γι αυτό γίνονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις στο ΙΡΑΚ, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Για τους ίδιους λόγους, με το πρόσχημα του «Ισλαμικού Κράτους» και των τζιχατζιστών (που είναι δικό τους δημιούργημα) προετοιμάζονται τώρα να επέμβουν στην Συρία. Ο πόλεμος τους, δημιουργεί αμέτρητες καταστροφές, δυστυχία και ένα τεράστιο κύμα μεταναστών – καθημερινών ανθρώπων σαν και μας – που πριν λίγο καιρό οι γονείς είχαν τις δουλειές τους, τα παιδιά πήγαιναν στα σχολεία τους, γυμνάζονταν, σπούδαζαν και έπαιζαν ξέγνοιαστα.


Τέτοιου είδους εκδηλώσεις διδάσκουν, με τον δικό τους τρόπο, σε παιδιά και γονιούς ποια είναι η αιτία που δημιουργεί τους πολέμους - που δεν είναι άλλη από την ασίγαστη δίψα του κεφαλαίου να αρπάξει τον πλούτο των λαών όπου γης.


Γι αυτό η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, δίνει έναν ασταμάτητο αγώνα για έξι δεκαετίες τώρα – φέτος συμπληρώνουμε το 60 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ – για να σταματήσουν αυτοί οι  άδικοι και καταστρεπτικοί για τους λαούς, πόλεμοι. Γι αυτό και ζητάμε η χώρα μας να μην πάρει με κανένα τρόπο μέρος στους πολέμους αυτούς και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατευμένοι που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας και συμμετέχουν σε αυτές τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Γι αυτό αγωνιζόμαστε να φύγει η χώρα μας απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - το ΝΑΤΟ και η ΕΕ - που είναι πολιτικοί και στρατιωτικοί μηχανισμοί, που σκορπούν τη φρίκη και την καταστροφή


Γι αυτό απαιτούμε να φύγουν οι στρατιωτικές βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ από την χώρα μας (Σούδα, Άκτιο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Νέα Σάντα του Κιλκίς κτλ), όπου γίνεται ο σχεδιασμός και η υποστήριξη αυτών των δολοφονικών επεμβάσεων. Για αυτό απαιτούμε να μην γίνει καμία νέα εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο και πουθενά αλλού.


Τον πλούτο όμως των λαών δεν τον αρπάζουν μόνο σε περιόδους πολέμου.


Τον αρπάζουν καθημερινά και σε περιόδους ειρήνης, όταν κλείνουν τα εργοστάσια τους για να τα μεταφέρουν σε χώρες με μικρότερα μεροκάματα και μεγαλύτερη κερδοφορία.


Τον αρπάζουν όταν μειώνουν τους μισθούς, απαιτώντας από τον εργαζόμενο να δουλεύει 10ωρα και 12ωρα με απλήρωτη πολλές φορές εργασία


Τον αρπάζουν όταν διαλύουν τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, οδηγώντας τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία, στις τσέπες των δανειστών μας ή στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών.


Τον αρπάζουν όταν μειώνουν την φορολογία από τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους (στο όνομα της δικής τους ανάπτυξης) και την ίδια στιγμή απαιτούν άγρια χαράτσια από τον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον μεροκαματιάρη.


Τον αρπάζουν επίσης όταν και για τις λίγες κοινωνικές παροχές που έχουν μείνει – όπως παιδικοί βρεφικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο σπίτι, αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα – μειώνουν ολοένα και περισσότερο τα κρατικά κονδύλια, ζητώντας από τη λαϊκή οικογένεια να βάλει, για μια ακόμη φορά, βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη συνδέει απόλυτα τον αγώνα που δίνει για την Ειρήνη, με τον αγώνα να σταματήσει αυτή η βάρβαρη εκμετάλλευση του κόπου και του ιδρώτα του εργαζόμενου λαού. Για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Για να μπορεί να γευτεί τον πλούτο που ο ίδιος παράγει με την εργασία του και να μην τον κλέβουν ούτε Έλληνες ούτε ξένοι άρπαγες. Για να μπορεί να ζήσει μια Ειρηνική και πραγματικά αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες της σημερινής οικογένειας.


Η ΕΕΔΥΕ, τα μέλη και οι φίλοι της, γι αυτό αγωνιζόμαστε και θέλουμε όλους εσάς συμπαραστάτες και συναγωνιστές σε αυτόν τον ωραίο αγώνα.


Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης Νεάπολης-Συκεών, στα γραφεία της που βρίσκονται στην οδό Αγ. Δημητρίου 37 (κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου) στις Συκιές, την Τρίτη 16 Ιούνη και ώρα 7:30 μ.μ.


Στην εκδήλωση θα βραβευτούν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και θα δοθεί παράσταση «το σχολείο του Καραγκιόζη» από το θέατρο σκιών του Αγάπιου Αγαπίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.