Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης - Συκεών καταδικάζει κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης ναρκωτικών ουσιών μετά από πρωτοβουλία της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Συζητήθηκε – μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης – στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης Συκεών, το θέμα της καταδίκης κάθε προσπάθειας που στοχεύει στη νομιμοποίηση της κάνναβης αλλά και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η συνεδρίαση προκλήθηκε με αφορμή την διοργάνωση στην Αθήνα (για δέκατη συνεχή χρονιά) από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και μια ΜΚΟ, του λεγόμενου ναρκω –φεστιβάλ που προπαγανδίζει την απελευθέρωση της χρήσης της κάνναβης.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Γεωργάκας Παναγιώτης – διδάκτορας Νευρολόγος - Ψυχίατρος και για πολλά χρόνια υπεύθυνος Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ» – και ο Καλοτεράκης Φαίδων – Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ.
Από την όλη συζήτηση φάνηκε καθαρά πως μια σειρά ιδεολογήματα των υποστηρικτών της ελεύθερης χρήσης της κάνναβης, όχι μόνο δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρό αλλά έρχονται και σε αντίθεση με τα αποτελέσματα ερευνών διεθνών οργανισμών.
Παραθέτουμε μερικά από αυτά:
  1. Η κάνναβης είναι φυσικό προϊόν και ως τέτοιο ακίνδυνη. Υπάρχουν και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες που είναι φυσικά προϊόντα (π.χ. το όπιο) αλλά που όλοι αναγνωρίζουμε την επικινδυνότητα τους. Η κάνναβης δημιουργεί σοβαρά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα και διαταραχές ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε εφηβική ηλικία.
  2. Όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της υπήρξε μείωση των χρηστών. Είναι ένας επικίνδυνος μύθος που έχει καταρριφτεί εδώ και χρόνια από πολλές επιστημονικές μελέτες. Όχι μόνο δεν μειώθηκε ο αριθμός των χρηστών αλλά αντίθετα αυξήθηκε, με τη χρήση πολλών νέων εξαρτησιογόνων ουσιών. Την ίδια στιγμή μειώθηκε η ηλικία που για πρώτη φορά δοκιμάζουν οι νέοι άνθρωποι εξαρτησιογόνες ουσίες και αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών στις νεαρές ηλικίες και μέσα στον μαθητικό πληθυσμό.
  3. Υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Η δράση διαφορετικών ουσιών έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση των ουσιών είναι κοινές. Από αυτή την άποψη το χασίς μπορεί να μην οδηγεί σε στερητικό σύνδρομο (όπως δεν οδηγεί και η κοκαΐνη και άλλα), αλλά σίγουρα προκαλεί ψυχολογική, κοινωνική κλπ εξάρτηση.

Στο τέλος της συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης Συκεών ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «Νέα Αυτοδιοίκηση» ενώ το καταψήφισαν η δημοτική παράταξη ΑυΡΑ (που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ένας δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Αλληλεγγύη Πολιτών».


ΨΗΦΙΣΜΑ ενάντια στην νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών:

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και στέκεται απέναντι σε όσους με τη δράση τους και την ανοχή τους υπερασπίζονται την αντεπιστημονική θέση για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».
Καταδικάζει όσους πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. 
Σε μια περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα τους, κάποιοι έχουν το θράσος να «διεκδικούν» το «δικαίωμα» στη χρήση της δήθεν αθώας κάνναβης.
Θέλουν το λαό και τη νεολαία στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής ειδικά σε μια περίοδο, που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης (εκθέσεις ESPAD, INCB, EMCDDA). 
Στη χώρα μας η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει 3πλασιάσει τη χρήση στους μαθητές και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη. 
Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών «ελεύθερη επιλογή», η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι μας στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, την διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε:


  • Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους. 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας. 
  • Τη δημιουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα.
  • Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, στους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία.
  • Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Προγράμματα για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των απεξαρτηθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.