Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γοργά βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων …

Με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» φάνηκε καθαρά πως η κυβέρνηση μαζί με τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης προχωράνε με γοργά βήματα στην ιδιωτικοποίηση του τομέα των απορριμμάτων.

Αυτό φανερώνει η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προχωράει στην υπογραφή συμβάσεων με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και την παράδοση (μέσω ΣΔΙΤ) σε αυτές, της διαχείρισης αυτού του τομέα.
Ήδη τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναλαμβάνει (μέσω ΣΔΙΤ) η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Το έργο αφορά στην κατασκευή και διαχείριση, για 27 χρόνια, τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με συνολική δυναμικότητα 150.000 - 200.000 τόνων ετησίως. Το έργο μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Στην Αττική, η κυβέρνηση αδειοδότησε μονάδα που θα προεπεξεργάζεται στο Θριάσιο 700.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, με τη μέθοδο της «βιολογικής ξήρανσης» προκειμένου αυτά, μετά την ξήρανσή τους και την αφαίρεση των αδρανών/άκαυστων υλικών, να οδηγούνται για καύση.
Στον Βόλο το εργοστάσιο που αδειοδοτείται θα λειτουργεί με εισαγόμενα σκουπίδια από την Ιταλία, τα οποία θα φτάνουν με ενδιάμεση στάση και επεξεργασία στον Αστακό, προκειμένου να οδηγούνται για καύση στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου ένα εκατομμύριο τόνοι το χρόνο ως «βιομάζα»!
Πριν λίγο διάστημα αποφασίστηκε η κατασκευή με ΣΔΙΤ δύο ακόμη εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, σε Ήπειρο και Κέρκυρα με 150.000 και 80.000 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο αντίστοιχα.
Ανάλογοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και για Αιτωλοακαρνανία, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες και Θράκη.
Ίδιοι ακριβώς σχεδιασμοί μέσω ΣΔΙΤ γίνονται και στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης όπως και στο ΧΥΤΥ του Αγίου Αντωνίου για την κατασκευή δύο εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, δυναμικότητας 250.000 τόνων στην Μαυροράχη και 150.000 τόνων στον Αγ. Αντώνιο.
Όλες αυτές οι συμβάσεις είναι πανομοιότυπες και παραδίδουν την διαχείριση των απορριμμάτων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για 27 περίπου χρόνια, δίνοντας μάλιστα σε αυτές το προνόμιο να επιλέξουν την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν (συμπεριλαμβανομένης και της καρκινογόνου καύσης)
Με την ιδιωτικοποίηση αυτή όμως μπαίνει και η ταφόπλακα στην παραπέρα ανακύκλωση στην πηγή, τόσο των ανακυκλώσιμων ξηρών υλικών (κύρια χαρτιών, χαρτονιών και πλαστικών), όσο και των βιοαποβλήτων (οργανικά και «πράσινα» απορρίμματα), αφού οι θηριώδεις αυτές μονάδες θα δουλεύουν με σύμμικτα απορρίμματα.
Με την ιδιωτικοποίηση τέλος του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι βέβαιο πως θα μπουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες «συμβασιούχοι» και μόνιμοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας ενώ στη λαϊκή οικογένεια θα εκτιναχτούν προς τα πάνω τα ανταποδοτικά τέλη.
Η διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να αποδεχτεί την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ανάμεσα στα άλλα πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ενάντια σ’ αυτή την πορεία.


… και το ενδιαφέρον Γερμανών επιχειρηματιών.

Οι πολυδιαφημιζόμενες «ελληνογερμανικές συνελεύσεις» και «κοινές πρωτοβουλίες» μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων (με τη συμμετοχή επιχειρηματιών) παρουσιάστηκε σαν μεταφορά δήθεν κάποιας «τεχνογνωσίας» από Γερμανούς εμπειρογνώμονες.
Αυτό που πραγματικά κάνουν τέτοιου είδους συναντήσεις είναι να στρώνουν το έδαφος για τις μπίζνες των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Από τις συναντήσεις αυτές φάνηκε πως ο προσανατολισμός Γερμανών και ντόπιων παραγόντων βρίσκεται κυρίως στους τομείς: συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Πρόνοια - υγειονομικός τομέας, εκπαίδευση - επιμόρφωση διοικητικών στελεχών, Πολιτισμός - Νεολαία - Εκπαίδευση - Αθλητισμός, Ύδρευση - Αποχέτευση, Τουρισμός, απορρίμματα - απόβλητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία - και κυρίως από το 2009 και μετά - οι δήμοι έχουν παραχωρήσει σε ιδιώτες: Ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, Ενέργεια, Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, Διαχείριση Πάρκων, Υποδομές αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού.
Αυτήν την «τεχνογνωσία της ιδιωτικοποίησης» θέλουν να μας προσφέρουν απλόχερα οι γερμανοί μπίζνεσμαν και σε αυτό στηρίζονται αμέριστα από τους δημάρχους του συστήματος.
Και αυτό συνδέεται άμεσα με την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους.
Επιδιώκουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί οδηγεί η διαθεσιμότητα. Εκεί οδηγούν οι περαιτέρω δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Για εκεί προετοίμαζε ο «Καλλικράτης».


Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι:
  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους.
  • Αποκλεισμός της ιδιωτικοποίησης και απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα.
  • Πρόληψη, με σκοπό τον περιορισμό της ποσότητας των απορριμμάτων με την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων.
  • Μηχανική ανακύκλωση των μη προδιαλεγμένων απορριμμάτων, των σύμμεικτων
  • Το μέρος των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων που δεν υπόκειται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας, οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
  • Ορθολογική διακίνηση των πιο πάνω φορτίων απορριμμάτων μέσω σταθμών μεταφόρτωσης.
  • Πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών με δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
  • Να μην επιτραπεί η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.