Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δημοτικές Α.Ε. …

Δημοτικές Α.Ε.

Περίπτωση πρώτη
Πριν 12 περίπου χρόνια οι πρώην δήμοι Νεάπολης, Μενεμένης και η Νομαρχιακή Επιχείρηση Θεσσαλονίκης «ΝΕΘ Α.Ε.», ίδρυσαν μία ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κέντρο Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων Θεσσαλονίκης Α.Ε.».
Μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έβαλαν το ποσό των 60000 ευρώ. Η εταιρεία στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ. Ενώ ήταν υποχρεωμένη να κρατάει επίσημα βιβλία και να δημοσιεύει τον ισολογισμό της, αυτό έγινε μόνο τον πρώτο χρόνο. Στον ισολογισμό αυτού του χρόνου διαβάζουμε πως ο τζίρος της εταιρείας ήταν μηδέν αλλά τα έξοδα λειτουργίας της ήταν 25.000 ευρώ (προφανώς κάποιοι πληρωνόταν για ένα μηδενικό έργο).
Στο τέλος του 2013 η σημερινή διοίκηση του δήμου Νεάπολης Συκεών έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν θέμα να αποφασίσει το ζήτημα του κλεισίματος της εταιρείας χωρίς όμως να υπάρχει ο παραμικρός απολογισμός για το πως ξοδεύτηκαν αυτά τα λεφτά, που βρίσκεται το υπόλοιπο κεφάλαιο της εταιρείας, γιατί δεν δημοσιεύτηκαν άλλοι ισολογισμοί, κλπ.
Η διοίκηση του Δήμου ζήτησε (δύο φορές μάλιστα) να κλείσει αυτό το θέμα και μόνο κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναγκάστηκε να το πάρει πίσω για να φέρει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.
Περίπτωση δεύτερη
Από το 1994 φαίνεται να έχει ιδρυθεί η πολυμετοχική/διαδημοτική εταιρεία με τίτλο τότε «Φυσικό Αέριο Μακεδονίας Α.Ε.» η οποία όμως πριν λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.» με αντικείμενο εργασίας «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών».
Στην εταιρεία αυτή μέτοχοι ήταν 21 δήμοι της Θεσσαλονίκης (πριν «Καλλικράτη») ανάμεσα στους οποίους και οι πρώην δήμοι Νεάπολης, Συκεών και Αγ. Παύλου.
Από τα λίγα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν φαίνεται πως η εταιρεία αυτή ξεκίνησε με ένα μετοχικό κεφάλαιο σημερινής αξίας 720.000 ευρώ και πως στην διάρκεια της λειτουργίας της δημιούργησε ζημιές 974.766 ευρώ.
Στον τελευταίο μάλιστα ισολογισμό (ο μοναδικός που μας παρουσιάστηκε) φαίνεται καθαρά πως το 2011 η εταιρεία αυτή είχε μηδενικό τζίρο (δηλαδή στην ουσία ήταν ανενεργή) με έξοδα όμως λειτουργίας 93.813 ευρώ, ενώ το 2012 παρουσίαζε παρόμοια εικόνα.
Παρόλο που η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να ξαναέρθει ο φάκελος με τα πλήρη στοιχεία, η διοίκηση του δήμου θεώρησε το θέμα «εντελώς τυπικό» και έκλεισε την υπόθεση ψηφίζοντας την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

… και εταιρείες … «εθελοντισμού»

Στην ίδια συνεδρίαση που αποφάσισαν να κλείσουν την υπόθεση της «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.», αποφάσισαν επίσης να ιδρύσουν μια νέα εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να εκπαιδεύει εθελοντικές ομάδες για την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές.
  • Σε μια περίοδο που το κράτος ψηφίζει δασοκτόνους νόμους, που χαρίζει απλόχερα δασικές, προστατευμένες περιοχές και αιγιαλούς στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Σε μια περίοδο που το κράτος κόβει κονδύλια από τη δασοπροστασία και τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Σε μια περίοδο που το κράτος αφήνει τεράστια κενά και δεν προχωράει στην πρόσληψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού
Αυτή την περίοδο οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις (και οι βαστάζοι τους) προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα μόνιμα σώματα δασοπυροσβεστών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τον «εθελοντισμό».
Το πόσο εθελοντικά το βλέπουν το ζήτημα φαίνεται και από το καταστατικό της εταιρείας που θεωρεί σαν αμειβόμενες θέσεις αυτές του προέδρου, του αντιπροέδρου, του επιστημονικού συντονιστή όπως και των μελών της επιστημονικής επιτροπής!!!
Προφανώς ο «εθελοντισμός» δεν αφορά αυτούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.