Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Κυβέρνηση και Διοίκηση Δανιηλίδη στρώνουν τον δρόμο για Πανεπιστήμια της «αγοράς».

 




Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων. Σύμμαχός της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ακροδεξιά, που επί της ουσίας συμφωνούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση.»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαστε θετικοί για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό.»

Αλέξης Τσίπρας: «Αν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχουν εδώ μη κρατικά πανεπιστήμια τύπου Harvard, είμαι έτοιμος να το συζητήσω.»

 

Η διοίκηση Δανιηλίδη, αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην ουσία του νομοσχεδίου και να το καταδικάσει μένοντας στα διαδικαστικά και στην «έλλειψη διαβούλευσης»!

Στην ομιλία του μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης υπερθεμάτισε στην επιβολή διδάκτρων στα Δημόσια Πανεπιστήμια (επομένως μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν), όπως και στη λειτουργία τους με βάση «τις ανάγκες της αγοράς», (δηλαδή τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου).

Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή – παρά τις αντικυβερνητικές κορώνες που πετάει – βάζει πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία των σημερινών φοιτητών καθώς και στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων και σημερινών εργαζόμενων.

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Τελικά όσοι λίγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον... χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα ωφεληθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ύπαρξη ιδιωτικών μόνο ως αστεία ακούγονται. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν, θα είχαν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δε θα φτάναμε στο 2024 να έχουμε πτυχία χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, μειωμένη κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία 15ετία, Αν ήθελαν θα είχαν στηρίξει και το Δημόσιο Σχολείο με αύξηση της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.

Με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία και των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά. 

Και ενώ η συκοφάντηση και η επικοινωνιακή λαίλαπα στοχοποίησης των κινητοποιήσεων πέφτουν στο κενό, η κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει στη μάχη την απροκάλυπτη τρομοκράτηση προς κάθε κατεύθυνση. Επιστρατεύει απειλές, εκβιασμούς, αυταρχισμό και καταστολή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων, η απόπειρα επιβολής διενέργειας εξεταστικής με ψηφιακά μέσα, η διαταγή που εξέδωσε για άμεση συνεδρίαση των πρυτάνεων υπό τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να τους υποδειχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές καταστολής.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι η μαζική, πλειοψηφική εναντίωση στο αντιδραστικό και άδικο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχει ήδη στριμώξει την κυβέρνηση.

Να μην καταθέσει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών.
  • Πτυχία με αξία - μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.