Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ο θιασώτης της καύσης των σκουπιδιών … και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

 


Από όποια πλευρά κι αν πιάσεις το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, «βγάζει μάτι» η προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να την μετατρέψει σε χρυσοφόρο κοίτασμα για την αύξηση των κερδών του.

Με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αφού μετονόμασαν τα σκουπίδια σε «εναλλακτικά καύσιμα», προωθούν με εξπρές διαδικασίες, την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, που την ονομάζουν «ενεργειακή αξιοποίηση».

Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών ξεκίνησε ήδη με τη δημιουργία τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) οι οποίες θα επεξεργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σύμμικτων σκουπιδιών.

Προϊόν των ΜΕΑ είναι τα γνωστά RDF/SRF, που αποτελούνται κατά 95% από χαρτί και πλαστικό, και που ενώ κανονικά θα έπρεπε να ανακυκλώνονται, αυτά θα οδηγούνται προς καύση.

Μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ και ΤΙΤΑΝ, αλλά και νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που σχεδιάζονται από μονοπωλιακούς ομίλους, θα βρίσκουν ένα φτηνό καύσιμο για τις εγκαταστάσεις τους, αδιαφορώντας για την τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους στην υγεία του πληθυσμού.

Από τους φανατικότερους υποστηρικτές της καρκινογόνου καύσης είναι και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Δανιηλίδης.

Δεν χάνει ευκαιρία για να διαφημίζει τα “καλά” της.

Πόσο καθαρά είναι τα εργοστάσια αυτά, πόσο σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιούν, ότι οι ανεπτυγμένοι ευρωπαίοι (καπιταλιστές) τα έχουν τοποθετήσει στο κέντρο των πόλεων τους χωρίς αυτά να βγάζουν τον παραμικρό ρύπο, και πολλά άλλα.

Για να αποδείξει μάλιστα το “αλάθητο” των απόψεών του (που είναι “αλάθητο” και των ευρωπαίων καπιταλιστών) δεν δίστασε … να φάει λαχανάκια Βρυξελλών σε εστιατόριο που λειτουργούσε στην ταράτσα ενός τέτοιου εργοστασίου (σύμφωνα με τη δική του αφήγηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο)!!!

Την ίδια στιγμή βέβαια κατακεραύνωνε για «δογματική προσέγγιση» και «φορείς ιδεοληψιών», τους ειδικούς επιστήμονες και τον ιατρικό σύλλογο Μαγνησίας, που τόλμησαν να χαρακτηρίσουν επικίνδυνη για την υγεία του λαού την καύση των απορριμμάτων.

Ο κ. Δανιηλίδης βέβαια δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τα παρακάτω αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία:

·         Η καύση των απορριμμάτων αποδεδειγμένα παράγει, ανάμεσα σε πολλές άλλες τοξικές ενώσεις, διοξίνες και φουράνια.

·         Με κάθε σταμάτημα και νέο ξεκίνημα της λειτουργίας των φούρνων αυτών (συντηρήσεις, βλάβες, ατυχήματα, κλπ), η παραγωγή διοξινών και φουρανίων αυξάνεται σε τρομακτικά επίπεδα.

·         Για έναν μέσο ενήλικα άνθρωπο αρκεί μια ποσότητα διοξίνης της τάξης του ενός δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου (0,000000001 gr) για να του προκαλέσει κάποια μορφή καρκίνου (στοιχεία από Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF), και Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

·         Ένας τόνος RDF παράγει από 4.000 έως 7.000 κυβικά μέτρα απαερίων.

·         Μόνο η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης, που προχωράει η κατασκευή της, θα παράγει περί τους 300.000 τόνους RDF τον χρόνο.

 

Χωρίς να υποτιμούμε στο ελάχιστο την μεγάλη πράγματι ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά χωρίς επίσης να υποτιμούμε και την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου να βγάζει κέρδη τσαλαπατώντας νόμους και εγκληματώντας πάνω στο περιβάλλον και στην υγεία των λαών (είναι οι ίδιοι που πριν 20 χρόνια σκόρπιζαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην γειτονική μας Γιουγκοσλαβία) βάλαμε στους θιασώτες της καύσης και τα παρακάτω ερωτήματα:

·         Η ανεπτυγμένη πράγματι τεχνολογία των καπιταλιστών, εμπόδισε στο να συντελούνται μια σειρά περιβαλλοντικών εγκλημάτων που ανάμεσα στα άλλα στοιχίζουν και τη ζωή χιλιάδων αθώων πολιτών;

·         Γιατί, εδώ στην πόλη μας, αυτή η ανεπτυγμένη τεχνολογία δεν εμποδίζει τα ΕΛΠΕ να μολύνουν με επικίνδυνους αέριους ρύπους για πολλά χρόνια – συνεχίζουν μέχρι και σήμερα – όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη;

 

Βέβαια για τον κ. Δανιηλίδη, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, μπροστά στο “ατράνταχτο επιχείρημα” του με τα λαχανάκια Βρυξελλών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.