Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Δήμος, μάνατζερ εργολάβων


Το τεράστιο ποσό των 2.105.624 € (δύο εκατομμύρια εκατόν πέντε χιλιάδες εξακόσια είκοσι τέσσερα ευρώ), ετοιμάζεται να δώσει η διοίκηση του δήμου (σε μια τριετία), σε ιδιώτες εργολάβους για «συντήρηση χώρων πρασίνου».

Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προηγούμενων ετών, για παρόμοιες εργασίες που έπρεπε να γίνονται από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου (συντήρηση πρασίνου, κόψιμο χόρτων, κλάδεμα δέντρων, κλπ).

Όμως τα ποσά αυτά αυξάνονται ιλιγγιωδώς καθώς η διοίκηση του δήμου δηλώνει «αδυναμία εκτέλεσης έργου με ίδια μέσα» και σε μια σειρά άλλους τομείς της ευθύνης της, όπως:

Στον τομέα καθαριότητας, όπου τον καθαρισμό και την απολύμανση των κάδων την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Το ίδιο γίνεται για την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων.

Στον τομέα των μελετών τεχνικών έργων, που τις αναλαμβάνουν εταιρείες εκτός της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Στη συντήρηση αυτοκινήτων αλλά και κάθε είδους μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί υπηρεσία με εξειδικευμένους τεχνίτες σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους.

 

Σκορπάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια, σε ενοικιάσεις ηχητικών εγκαταστάσεων, ενώ με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε δημοτικές.

Ακόμα και τις φωτοτυπίες, που κατά χιλιάδες βγάζει ο Δήμος, τις δίνουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Αυτή η διοίκηση που θέλει να παρουσιάζεται σαν «πρωτοπόρα» πανελλαδικά, δηλώνει «αδυναμία εκτέλεσης» σε μια σειρά τομείς που όφειλε να διεκπεραιώνει.

Οι ίδιοι μπορεί να φέρνουν μια σειρά δικαιολογίες για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να τους κρίνουμε ως «ανίκανους» (όπως συνηθίζουν να κάνουν, στην προσωπική τους αντιπαράθεση, οι άλλες παρατάξεις).

Η παράδοση όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών εγκαταστάσεων (δημοτικά παρκινγκ, αναψυκτήρια, δημοτική κατασκήνωση, κλπ) σε ιδιώτες επιχειρηματίες, δεν είναι ένδειξη ανικανότητας αλλά υλοποίηση συγκεκριμένης πολιτικής, υποστήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Είναι απόλυτα ικανοί να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα ποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ).

Μπορεί, μπροστά στα κανάλια, να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, στη διαχείριση όμως της αντιλαϊκής πολιτικής, «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το σύστημα».

Τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι, κάθε λαϊκή οικογένεια, από τέτοιου είδους διοικήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται μια βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική, που όχι μόνο δεν την αντιπαλεύουν (όπως θέλουν να δείχνονται) αλλά αντίθετα την στηρίζουν με νύχια και με δόντια.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.