Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Ο επικίνδυνος μεγαλοϊδεατισμός του κ. Δανιηλίδη

 



Με αφορμή διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών για να τιμήσει τον αντιιμπεριαλιστικό-αντιαποικιακό αγώνα του Κυπριακού λαού ενάντια στην Βρετανική κατοχή, ο κ. Δανιηλίδης βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει επικίνδυνους και αντιιστορικούς μεγαλοϊδεατισμούς.

Θέλοντας να συνδέσει τον αγώνα του Κυπριακού λαού με παλαιότερες ιστορικές περιόδους της χώρας μας, αναφέρθηκε στη Μικρασιατική εκστρατεία, παρουσιάζοντάς την ως συνέχεια της επανάστασης του 1821 (!!!).

Συγκεκριμένα είπε: «από το 1821 και μετά … επιτέλους απαλλάχτηκε ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού από την Οθωμανική κατοχή.

Ακολούθησε ο αγώνας για την ενσωμάτωση στον κορμό της πατρίδας τις επόμενες δεκαετίες, με εκείνη την μεγάλη Μικρασιατική εκστρατεία που έδωσε μεγάλη ελπίδα να ενσωματωθούνε στον εθνικό κορμό και άλλα στοιχεία και άλλες περιοχές.

Δυστυχώς λάθη στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή και περιορίστηκαν τα όρια της χώρας μας στα σημερινά δεδομένα».

 Ο κ. Δανιηλίδης ταυτίζει δηλαδή, εντελώς αντιιστορικά , τους στόχους της αστικής, εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821, με την ιμπεριαλιστική επίθεση των Αγγλογάλλων στην υπό κατάρρευση Οθωμανική Αυτοκρατορία, που στόχο είχε την κατάληψη πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών και τη λεηλάτηση τους.

 Σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική εκστρατεία συμμετείχε και η Ελληνική αστική τάξη (που μετά από ένα σχεδόν αιώνα, από το 21, είχε ισχυροποιηθεί), με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο, όχι βέβαια για κάποιους «εθνικοαπελευθερωτικούς στόχους» αλλά για να αρπάξει ένα κομμάτι της ιμπεριαλιστικής λεηλάτησης.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Η Μικρασιατική καταστροφή, η σφαγή του ελληνικού πληθυσμού, η προσφυγιά.

Αυτή την ιμπεριαλιστική εκστρατεία, ο κ. Δανιηλίδης την παρουσιάζει σαν «μεγάλη ελπίδα να ενσωματωθούνε στον εθνικό κορμό και άλλα στοιχεία και άλλες περιοχές» δηλώνοντας καθαρά επομένως τη συμφωνία του με τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μεγαλοϊδεατισμούς, αναθεματίζοντας «λάθη στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας» που «περιόρισαν τα όρια της χώρας μας στα σημερινά δεδομένα».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Δανιηλίδη είναι διπλά επικίνδυνη γιατί από τη θέση του Δημάρχου έχει – δυστυχώς – ευρύτερη απήχηση αλλά και από το γεγονός ότι ζητάει ο ίδιος τέτοιου είδους συμπεράσματα να διδάσκονται και στα σχολεία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» χαρακτηρίζει τέτοιου είδους αντιιστορικές αναφορές, ως εντελώς αντιδραστικές και επικίνδυνες.

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.