Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Επιβεβαιώνεται η προβληματική κατάσταση των σχολείων του Δήμου


Με πρόσφατη επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των σχολικών υποδομών του Δήμου και πώς αυτά οξύνονται στη σημερινή κατάσταση με τα δεδομένα της πανδημίας.

Και με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται – δραματικά δυστυχώς – η ανακοίνωση-καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης-Συκεών προς την διοίκηση του Δήμου (16/5/20) που καταδικάζει τις προσπάθειές της να “κρύψει κάτω από το χαλί” τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του Δήμου.

·        Αίθουσες Χημείων και εργαστηρίων, ακόμη και διάδρομοι μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας, λόγω έλλειψης αιθουσών
·        Προκατ αίθουσες κλείνουν αύλειους χώρους και γυμναστήρια
·        Αίθουσες τυφλές που δεν αερίζονται
·        Μεγάλος αριθμός μαθητών στο ίδιο σχολικό συγκρότημα
·        Προβλήματα υλικοτεχνικών υποδομών (υπερχειλίσεις, δυσοσμία τουαλετών, κλπ)
·        Σχολεία που λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους (νοικιασμένα μαγαζιά, χωρίς αυλή, μπροστά σε λεωφόρους)

Και όλα αυτά να συνδυάζονται με τις γενικότερες ελλείψεις που υπάρχουν πανελλαδικά, όπως είναι:
·        Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος
·        Τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς και άλλο βοηθητικό προσωπικό (σχολικοί φύλακες)
·        Οι ελλείψεις σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων και
·        Η παντελής έλλειψη σχολικών δομών υγείας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης-Συκεών παλεύει όλα αυτά τα χρόνια για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των σχολικών δομών του Δήμου.
Καλούμε για μια ακόμη φορά τη διοίκηση του Δήμου να σταματήσει να κουκουλώνει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και να πάρει άμεσα μέτρα για τη λύση τους.
Βρισκόμαστε στο πλευρό των φορέων της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών) στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και παλεύοντας μαζί τους για τη λύση τους.

Η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών δεν είναι κόστος,
Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Παλεύουμε για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να πρέπει η λαϊκή οικογένεια – που έχει ματώσει όλα τα χρόνια της κρίσης – να ξαναβάλει ακόμη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη της.


Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του συλλόγου 


Σύλλογος Γονέων και
Κηδεμόνων των μαθητών του
5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών,
που εδρεύει εντός του Σχολείου και
εκπροσωπείται νόμιμα.
Προς :
1.     Δήμαρχο κ. Δανιηλίδη          
2.     Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Βουλγαρίδη
3.     Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Νεάπολης – Συκεών
4.     Τμήμα Παιδείας του Υπουργείου Μακεδονίας
Κοινοποίηση:
1.     Δημοτικούς Συμβούλους
2.     Τεχνική Υπηρεσία Νεάπολης Συκεών
3.     5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών

Αγαπητοί κύριοι,
Το τελευταίο διάστημα, όλοι μας βιώσαμε την πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία, η οποία επηρέασε – και συνεχίζει να επηρεάζει – τις ζωές μας, ενώ είναι πέρα από βέβαιο ότι τα αποτελέσματά της πανδημίας, αλλά και των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή της, θα επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την κοινωνία μας για πολύ καιρό ακόμα.
Στο πλαίσιο αυτό, γονείς και εκπαιδευτικοί κληθήκαμε να «κρατήσουμε» τα παιδιά μας στο σπίτι, για ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών, αφού κατά τις δηλώσεις των ειδικών «τα παιδιά είναι ατομική βόμβα  για την εξάπλωση του ιού». Στο διάστημα αυτό, σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, γονείς και εκπαιδευτικοί κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στην παροχή ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των παιδιών μας, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, e mail και όποιου τρόπου μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να επινοήσουν για να φτάσουν στους μικρούς μαθητές. Εκτός από την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών μας, που επιβαρύνθηκε σημαντικά από την απώλεια της καθημερινότητάς τους, της αποστασιοποίησης από το σχολικό και κοινωνικό τους περίγυρο (αλλά και την – γνωστική - αδυναμία πολλών γονιών να συνδράμουν στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» του παιδιού τους), πολλοί γονείς συνάντησαν επιπρόσθετες δυσκολίες, αφού πολλά σπίτια δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet, ή ακόμα – ακόμα σύνδεση ίντερνετ!
Εδώ και μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να «ανοίξει» και πάλι τα σχολεία, παρόλο που τα κρούσματα της εξάπλωσης του ιού δεν έχουν μηδενιστεί (και με το ενδεχόμενο, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, να έχουμε νέο επιδημικό κρούσμα από το φθινόπωρο). Στα πλαίσια αυτά, και ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επιλογή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων υγιεινής, απαραίτητων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ανάμεσα σε αυτά, πολύ σημαντικά είναι : η απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους μαθητές μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ο διαφορετικός χρόνος διαλειμμάτων, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των παιδιών, ο καλός και φυσικός αερισμός των αιθουσών διδασκαλίας και ο καθαρισμός των τάξεων δύο φορές την ημέρα(!!), η καθημερινή και συνεχής απολύμανση πόμολων, κουπαστών, και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από τους μαθητές (σχολικός εξοπλισμός, εξοπλισμός γυμναστικής), η καλή υγιεινή στις τουαλέτες, με χρήση αντισηπτικών, σαπουνιού κλπ.. Καλά όλα αυτά, αλλά σε ποιο σχολείο μπορούν να εφαρμοστούν;; Αφού, όσο γνωρίζουμε εμείς, τα παραπάνω προβλήματα τα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σχολεία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, και όχι υπό συνθήκες επιδημίας.
Εν προκειμένω, τα προβλήματα του δικού μας σχολικού κτιρίου τα γνωρίζετε πολύ καλά, αφού έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις, αναφορές από τους διευθύνοντες των σχολείων 1ου και 5ου, αλλά και από τις ΔΥΟ φορές που η σχολική μας μονάδα έχει ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου (η τελευταία δε, ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ τον Οκτώβριο του 2019, με το με αρ.πρωτ. ΔΔΥ&ΚΜ ΜΕΘ:602638 έγγραφο της Υπηρεσίας, και καμία διορθωτική ενέργεια δεν έχετε κάνει από αυτές που σας υπέδειξαν οι αρμόδιοι ελεγκτές!!!).    
Το σχολικό κτίριο του 1ου-5ου Δ.Σ. είναι πληθυσμιακά υπερφορτωμένο, αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες ΔΥΟ σχολείων, παρόλο που χτίστηκε για να στεγάσει ΕΝΑ σχολείο. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, από το 2003
-        ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ η αίθουσα του Χημείου,
-        μέρος του διαδρόμου του 1ου ορόφου ΚΛΕΙΣΤΗΚΕ για να γίνουν αίθουσες, ενώ
-        ο χώρος δίπλα από το γυμναστήριο ΚΛΕΙΣΤΗΚΕ με προκατ αίθουσες και σκεπάστηκε με λαμαρίνες.
Οι δύο από τις αίθουσες αυτές είναι «τυφλές», δηλαδή τα παράθυρά τους δεν βλέπουν προς τα έξω, αλλά στο διάδρομο, συνεπώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΣΜΟΥ.
Ομοίως, στο διάδρομο του ισογείου, έχει δημιουργηθεί «τυφλή» αίθουσα, που εξυπηρετεί το τμήμα ένταξης, και η οποία ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΕΡΙΖΕΤΑΙ. Επανειλημμένα δε, σας έχουμε θέσει το ζήτημα ότι τα παράθυρα στις υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου ανοίγουν μόνο στην ανάκληση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καλός αερισμός των αιθουσών. Τα παραπάνω τα έχουμε θέσει επανειλημμένα, αλλά τα έχουν διαπιστώσει και οι αρμόδιοι του Δήμου, σε συναντήσεις και συζητήσεις, στα σχολικά συμβούλια, μας έχετε δε υποσχεθεί επανειλημμένα να το φροντίσετε.
Ενόψει των οδηγιών του Υπουργείου για καλές συνθήκες υγιεινής, για μία ακόμη φορά γίνεται ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ το θέμα της αντικατάστασης των σωληνώσεων των τουαλετών του σχολείου. Το πρόβλημα αυτό χρονίζει, ενώ έχετε δεχθεί όχληση εδώ και έξι χρόνια από τους διευθυντές των δύο σχολείων και το σύλλογο γονέων. Έχουμε κάνει συναντήσεις και συζητήσεις επ’ αυτού, και εσείς αδιαφορείτε. Πέρσι και μόνο προβήκατε στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ανακαίνιση των τουαλετών, χωρίς να διορθώσετε το πρόβλημα των σωληνώσεων, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με υπερχειλίσεις και αφόρητη δυσοσμία, για την οποία παραπονούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Πως λοιπόν η σχολική μονάδα θα υποδεχθεί τους μαθητές, με τα παραπάνω προβλήματα;
Τέλος, σας είναι γνωστό ότι το σχολείο του 1ου και 5ου  Δ.Σ. δεν έχει μόνιμη καθαρίστρια στο πρωινό ωράριο, παρά μόνο μία εργαζόμενη με σύμβαση έργου για το απογευματινό ωράριο (μετά τη λήξη των μαθημάτων) και δύο εργολαβικές καθαρίστριες, έκτακτες (επίσης με ωράριο μετά τη λήξη των μαθημάτων), των οποίων η σύμβαση λήγει στο επόμενο διάστημα.
Το ζήτημα της ανάγκης για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας επανειλημμένα έχει τεθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από το γονεϊκό κίνημα, αλλά μέχρι τώρα, το μόνο που βιώνουμε είναι η συνταξιοδότηση των παλαιών καθαριστριών και η μη αντικατάστασή τους από νέες. Είναι λοιπόν και πάλι επιτακτικό και επίκαιρο το αίτημα για ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ στα σχολεία που θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.
Η κατάσταση που παρατηρείται στη σχολική μας μονάδα ούτε άγνωστη σας είναι ούτε ανεξήγητη, αλλά ούτε και αποτελούμε εξαίρεση. Οφείλεται στην συνεχή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, στην τακτική των κυβερνήσεων για μείωση του κόστους σε τομείς που δεν αποφέρουν κέρδος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες, τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητα, σχολικοί φύλακες, σχολικές δομές υγείας), οι ελλείψεις σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων, κλπ.
Η μόρφωση όμως των παιδιών μας δεν είναι κόστος,
είναι δικαίωμα, και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Σας καλούμε με την παρούσα – διοίκηση του Δήμου και Κυβέρνηση – να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, και συγκεκριμένα :
-        Να μεριμνήσετε για την παρουσία, καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, για τον καθαρισμό και απολύμανση των χώρων και εξοπλισμού. Για εμάς αυτονόητο είναι ότι το προσωπικό αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμο, με πλήρη δικαιώματα, αφού οι ανάγκες καθαριότητας δεν είναι πρόσκαιρες.
-        Να μεριμνήσετε για την επάρκεια των σχολικών μονάδων σε εξοπλισμό μέτρων προστασίας ,γαντιών, αντισηπτικών, προϊόντων καθαρισμού, κλπ.
-        Να μεριμνήσετε για την παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες.
-        Να μεριμνήσετε για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν στη διδασκαλία, λόγω της απουσίας εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
-        Να μεριμνήσετε για την εκπαίδευση των μαθητών, από ειδικούς επιστήμονες, για την λήψη και τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής.


Περαιτέρω, καλούμε τη διοίκηση του Δήμου μας, για μία ακόμη φορά :
-        Όπως μεριμνήσετε για την ανακατασκευή των παραθύρων των αιθουσών διδασκαλίας, ώστε να εξασφαλίζουν τον επαρκή και καλό αερισμό των τάξεων.
-        Όπως φροντίσετε ΑΜΕΣΑ (το αργότερο εντός του καλοκαιριού) για τη ΡΙΖΙΚΗ ανακατασκευή των τουαλετών και την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των σωληνώσεων, αλλά και για τη συμμόρφωση με τις ενέργειες που σας υπέδειξε η Διεύθυνση Υγιεινής.
-        Για μία ακόμη φορά, σας καλούμε να πιέσετε και να δρομολογήσετε την ανέγερση της σχολικής μονάδας πίσω από την εκκλησία των Αγιών Θεοδώρων, για να αντιμετωπιστούν οριστικά πλέον τα προβλήματα από τη λειτουργία των δύο σχολείων.

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.