Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 – Μακριά από τις Λαϊκές ανάγκες


Ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο



Προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου είναι να δείξει πως τάχα η πολιτική τους αντιστρατεύεται αυτή της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.
Γι αυτό ακούμε συχνά πυκνά να αυτο-υπερηφανεύονται  πώς διαμαρτυρήθηκαν στην τάδε συνάντηση με τον κύριο υπουργό και πόσες έγγραφες διαμαρτυρίες έχουν στείλει για το ένα ή άλλο θέμα.
Χαρτοπόλεμος γενικά και νά χαμε να λέγαμε για το θεαθήναι.

Σε ποιες όμως κατευθύνσεις διαφέρουν οι πολιτικές τους;
1.     Κατεύθυνση ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων, κεφαλαίου είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους με την ταυτόχρονη προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και τη διασύνδεση της – μέσω ΣΔΙΤ – με τους ΟΤΑ.
Ποια θέση παίρνει η Διοίκηση του Δήμου;
Διαλαλεί με κάθε τρόπο ότι είναι υπέρ της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, που σημαίνει τι;
Ποιοι θα είναι οι δικοί τους πόροι για να είναι αυτοδύναμοι οι Δήμοι;
Δημοτικοί φόροι, τέλη, πρόστιμα και κυρίως ανταποδοτικότητα στα πάντα.
Αντί να απαιτούν την κατάργηση του βάρβαρου ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε σε κάθε λαϊκή οικογένεια, αυτοί ζητούν να έρθει στην δικαιοδοσία των Δήμων ώστε με τους ελέγχους που θα κάνουν σε κάθε σπίτι να μη τους ξεφεύγει κανένα τετραγωνικό. Υπόσχονται δηλαδή στις κυβερνήσεις τους πως θα είναι οι καλύτεροι εισπράκτορες.
2.     Ιδιωτικοποίηση τομέων της τοπικής διοίκησης.
Με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις – σύμφυτες με το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα – ολοένα και πιο έντονο γίνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών να μπουν και να κερδοφορήσουν σε τομείς που χειρίζεται το ευρύτερο Δημόσιο Σύστημα.
Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πάμπολλα στην Υγεία, στο φάρμακο, στην ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εκπαίδευση, οδοποιία, σχολεία, κλπ.
Κομμάτι αυτής της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η ιδιωτικοποίηση τομέων της τοπικής διοίκησης, όπως τα απορρίμματα , το πράσινο, συντήρηση αυτοκινήτων, μελέτες, έργα, κλπ.
Ποια είναι η στάση της διοίκησης του Δήμου μας σε αυτά;
Πρόσφατα είδαμε με πόση άνεση δικαιολόγησαν τη συμφωνία τους – μαζί με τον κύριο Ζάχαρη της ΝΔ – στον νόμο, που χαρίζει τομείς της Τοπικής Διοίκησης σε μεγάλους επιχειρηματίες.
Βέβαια η διοίκησή μας τους φρόντιζε εδώ και καιρό, χαρίζοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εργασίες που θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος, αντί να τις δίνει σε ιδιώτες (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δόθηκαν πρόσφατα για κόψιμο χόρτων και συντήρηση πάρκων).
Ακόμη και το παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Ποτίδαια Χαλκιδικής που έχει ο Δήμος στην κατοχή του, αντί να το μεταμορφώσει σε έναν χώρο διακοπών, ξεκούρασης και αναψυχής για παιδιά και ηλικιωμένους του Δήμου μας, το δίνει σε ιδιώτη για εκμετάλλευση.
3.     Για να περάσουν τους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις και επιχειρηματίες, θέλουν εργαζόμενους λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μόνιμες σχέσεις εργασίας, με ολιγόμηνες συμβάσεις και γενικά συνθήκες γαλέρας.
Πρωτοστάτησαν σε όλες αυτές τις αντεργατικές διατάξεις οι Δήμοι με διοικήσεις σαν την δική μας.
Υπερηφανεύεται η διοίκησή μας ότι δεν έχει πια πολλούς μόνιμους εργαζόμενους και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δήμο είναι συμβασιούχοι με συμβάσεις κάποιων λίγων μηνών.
Χρησιμοποιεί μάλιστα σαν επιχείρημα την σημερινή έλλειψη εργαζομένων για να δίνει δουλειές στους επιχειρηματίες.
4.     Νύχι κρέας, προχωράει και η κοινή τους αντίληψη στην κοινωνική πρόνοια. Θέλουν να δίνουν βοήθεια ψίχουλα και μόνον όταν η λαϊκή οικογένεια έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.
Κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια που να συντηρούνται με εράνους, εθελοντικές προσφορές και με κονδύλια ψίχουλα (από το πλούσιο κατά τα άλλα ταμείο του Δήμου), περιμένοντας το πότε και αν έρθουν τρόφιμα από κάποιο πρόγραμμα της περιφέρειας, εξίσου ψίχουλα και αυτά.
Το ανεπαρκές σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας που   
υπήρχε, υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο – προς όφελος των  
επιχειρηματιών του κλάδου – από τις δικές τους κυβερνήσεις.
Αντί να ξεσηκώσουν τον λαό του Δήμου μας (όχι πως περιμέναμε κάτι τέτοιο) για το κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ σε Συκιές και Άγιο Παύλο, για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της πόλης μας (από αναλώσιμα υλικά μέχρι νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς) και να απαιτήσουν καλύτερες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, με όλες τις ειδικότητες, που καθημερινά και με πλήρες ωράριο να εξυπηρετεί όλους τους Δημότες, αυτοί διαφημίζουν τα Δημοτικά τους ιατρεία που εργάζονται με ωρομίσθιους γιατρούς, λίγες ημέρες και ελάχιστες ώρες την εβδομάδα και μόνο για ένα μικρό κομμάτι των δημοτών μας.
5.     Ματώνουν τις λαϊκές οικογένειες και εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτή είναι η κοινή πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης.
Έργα και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να γίνονται από τους Δήμους ή το κράτος, αντίστοιχα – στοιχίζοντας πολύ φτηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και δίνοντας εργασία σε νέους ανθρώπους – δίνονται σήμερα σε ιδιώτες, με διπλάσιο και τριπλάσιο πολλές φορές κόστος για να κερδοσκοπεί μια ολιγαρχία του πλούτου.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η σημερινή διοίκηση του Δήμου όχι μόνο κλείνει τα μάτια της σε τεράστιες οφειλές μεγαλο-επιχειρηματιών του Δήμου, αλλά προσπαθεί κιόλας να τα σβήσει.
Την ίδια στιγμή παίρνει νομικά μέτρα είσπραξης σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, για πολύ μικρότερα ποσά οφειλής.
Γνωστές οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που κλείνουν πεζοδρόμια, καταπατούν δημόσιους χώρους με την ανοχή και τη στήριξη της διοίκησης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν κατά 50% τα τέλη κοινόχρηστου χώρου σε καντίνες και μικροπωλητές.

Δεν μπορούμε βέβαια, στα πλαίσια της σημερινής μας συνεδρίασης να αναλύσουμε όλες τις πτυχές της κοινής πολιτικής έκφρασης διοίκησης Δήμου με το κεντρικό αστικό κράτος, με το οποίο θέλουν να δείξουν δήθεν τάχαμου πως διαφέρουν.

Έχουν όλα αυτά την έκφρασή τους στον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα;
Και βέβαια τον έχουν.

Την ίδια στιγμή που δεν βγάζετε άχνα διαμαρτυρίας για τις μειώσεις των ΚΑΠ – που την τελευταία μόνο πενταετία ξεκινώντας από το 2015 – χάθηκαν 6,7 εκατομμύρια ευρώ (τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν ακόμη περισσότερα)
Εσείς τι κάνετε;
Βάζετε έναν επιπλέον φόρο για τα λαϊκά νοικοκυριά (φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) και μαζεύεται την ίδια 5ετία ένα ίδιο σχεδόν ποσό 6,4 εκ. ευρώ.
Και μόνο από αυτό το φόρο, χωρίς να υπολογίσουμε και άλλους που υπάρχουν ή τα ανταποδοτικά τέλη.
Ότι δηλαδή σας έκοψε η κρατική επιχορήγηση το πήρατε από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών.
Να γιατί σας λέμε πως παίζετε το ίδιο παιχνίδι με τις αστικές κυβερνήσεις.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.
Πανηγυρίζετε για το ότι πετύχατε λέει να ενταχθείτε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για να γίνει το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων, που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μία δεκαετία.
Τι κονδύλι πετύχατε να εισπράξετε για αρχή; Στον προϋπολογισμό σας γράφετε 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Μα το κονδύλι που σας έκοψαν από τις ΚΑΠ είναι 6,7 εκατομμύρια
Ο φόρος που επιβάλατε στα λαϊκά νοικοκυριά είναι άλλα 6,4 εκατομμύρια.
Σύνολο 13,1 εκατομμύρια ευρώ.
Όχι ένα αλλά δύο και τρία σχολεία θα κάνατε με αυτά τα λεφτά.
Να πως λειτουργούν τέτοιου είδους προγράμματα. Δίνουν ένα και παίρνουν δέκα.

Δεν θα μείνουμε όμως μόνο σε αυτό
Πάνω από μια 5ετία γυροφέρνετε στους προϋπολογισμούς σας ένα κονδύλι 2,4 εκ. ευρώ που δήθεν θα παίρνατε από τον ΟΣΚ για σχολεία.
Άλλο ένα κονδύλι των 600 χιλ ευρώ από τον ΟΣΚ γυροφέρνει επίσης όλα αυτά τα χρόνια.
Ούτε μισό ευρώ δεν έχετε εισπράξει.
Αυτά γιατί δεν τα γράφετε στο περιοδικό σας;

Την ίδια τύχη έχουν και διάφορα άλλα κονδύλια:
-        146 χιλ από τη ΓΓΑ
-        2,5 εκατ από το πράσινο ταμείο, που τόσο διαφημίσατε εσείς και η κυβέρνησή σας
Πάνε κι έρχονται πάνω από μία 5ετία και δεν εισπράττετε φράγκο.
Απλά τα επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς σας.

Για να μη μιλήσουμε για τα ψίχουλα που υπάρχουν – και που μειώνονται μάλιστα – για τα κοινωνικά παντοπωλεία: 132 χιλ το 2018, 119 χιλ το 2019, μόλις 86 χιλ για το 2020.

Αξίζει να σταθούμε στο αστείο ποσό των 57.800 ευρώ για την πυροπροστασία του Δήμου, ειδικά μάλιστα σε ένα δήμο που γειτνιάζει με το δάσος του Σέιχ Σου.
Εδώ όχι μονάχα δεν τσοντάρετε και σεις από το ταμείο σας κάποιο ποσό για καθαρισμό, φροντίδα, προστασία, δάσους και αναδασωτέων περιοχών (και όχι μόνο), αλλά και αυτό το ελάχιστο ποσό παραμένει ανέπαφο σχεδόν στα ταμεία σας – ή να πούμε καλύτερα στα ταμεία των τραπεζιτών – μεγαλώνοντας χρόνο με το χρόνο, λόγω των ελάχιστων εκταμιεύσεων που έχετε κάνει.


Τι άλλο δείχνουν οι προϋπολογισμοί σας;
Τα ποσοστά υλοποίησης του τεχνικού σας προγράμματος τα έχουμε θίξει και άλλες φορές:

ΕΡΓΑ (02.30.73)
2.015
2.016
2.017
2.018
2.019
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
24.361.849
14.918.409
17.267.390
15.570.784
9.949.802
ΕΝΤΑΛΘΕΝΤΑ
2.891.528
1.524.590
874.135
2.400.384
1.997.062
ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
11,87%
10,22%
5,06%
15,42%
20,07%
Εκτός από τα χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των τεχνικών σας προγραμμάτων, εδώ παρατηρούμε και το πόσο – χρόνο με τον χρόνο – μειώνεται και το ίδιο το ποσό των
έργων.
Το 2015 είχατε ένα προϋπολογισμό της τάξης των 24,3 εκ ευρώ για να καταλήξετε το 2020
σε λιγότερο από 10 εκ ευρώ (9.949.802).
Μείωση από 2016 έως 2020,  60%

Όσο για το ταμείο σας το ότι παραμένει ακόμη και σήμερα υψηλό δεν οφείλεται στην δήθεν «νοικοκυροσύνη» σας, όπως σας αρέσει να λέτε, αλλά στα απόλυτα χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των τεχνικών σας προγραμμάτων και στην μη αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά του Δήμου μας.

Όσο συνεχίζετε να προβάλετε αυτό το μεγάλο ταμείο του Δήμου – που μόνο τους τραπεζίτες βοήθησε στα χρόνια της ανέχειας και της οικονομικής κρίσης – τόσο θα αποδεικνύετε πως έχουμε ένα πλούσιο Δήμο με φτωχούς Δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.