Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ταξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2016.


Πλήρως συμμορφωμένος στο «πνεύμα» του «Καλλικράτη» και των μνημονιακών επιλογών είναι ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2016.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση του Δήμου όσο και αν προσπαθούσαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, δεν στάθηκε τελικά δυνατόν να κρύψουν την αντιλαϊκή τους κατεύθυνση αλλά και τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθούν για δύο τουλάχιστον δεκαετίες.
Χρόνο με τον χρόνο – την τελευταία τουλάχιστον τετραετία – μειώνονται σταθερά τα κονδύλια που δίνονται από τους κρατικούς πόρους προς τον Δήμο (ΚΑΠ), ενώ προωθείται η επιβολή επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών «ανταποδοτικότητας», για να καλύψουν τα κενά.
Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν καθαρά πως από το 2012 έως το 2015 οι ΚΑΠ μειώθηκαν από τα 10.430.869 στα 6.708.298 ευρώ. Δηλαδή μια μείωση της τάξης του 35,70% μέσα σε μια τετραετία. Οι ΚΑΠ βέβαια μειώνονταν σταθερά και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Αντί η διοίκηση του Δήμου να αντισταθεί σ’ αυτή τη συρρίκνωση των δημοτικών πόρων, προτιμούσε να προπαγανδίζει σαν «κατάκτηση» της Τοπικής Διοίκησης το «δικαίωμα επιβολής δημοτικών φόρων» (!!!), σαν «πρόοδο» τις βάρβαρες καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολείων και σαν «νοικοκυροσύνη» την πολιτική ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου με καταθέσεις των τεράστιων (για το μέγεθος του Δήμου) αποθεματικών αντί να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για την αντιμετώπιση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Κοινωνική πολιτική ελεημοσύνης
Την ίδια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια χτυπιόταν από κάθε πλευρά, η πολιτική της διοίκησης στόχευε στην εκτόνωση της δίκαιης αγανάκτησης του κόσμου δίνοντας ψίχουλα – που τα ονόμαζε «κοινωνική βοήθεια» – ακολουθώντας μία κοινωνική πολιτική ελεημοσύνης.
Σαν αντιμετώπιση της φτώχειας προπαγάνδιζε το κοινωνικό παντοπωλείο, που αυτό που χορηγούσαν όλο και όλο ήταν λιγότερο από μισό κιλό στερεή τροφή και 137 ml, υγρής τροφής, ανά μήνα για ελάχιστο αριθμό «ωφελουμένων» (όπως τους ονομάζει) !!!
Στα τέσσερα αυτά χρόνια (2012-2015), καταμεσής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, οι δαπάνες τους για το «κοινωνικό παντοπωλείο» δείχνουν ένα απόλυτο μηδέν για τις χρονιές 2012 και 2013 ενώ για το 2014 δείχνουν ένα ελάχιστο κονδύλι της τάξης των 24.041 το οποίο εξαφανίζεται σχεδόν το 2015 αφού μέχρι την ημερομηνία συζήτησης του προϋπολογισμού (16/11/15) ήταν μόλις 4.183 ευρώ.
Την ίδια περίοδο που σε λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας η ΔΕΗ προχωρούσε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης και άλλες ζούσαν σε παγωμένα δωμάτια γιατί δεν μπορούσαν να τα θερμάνουν, η διοίκηση του Δήμου μας αρνιόταν με διάφορες προφάσεις τον μηδενισμό των δημοτικών τελών σε αυτά τα νοικοκυριά.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια η οικονομική ενίσχυση του Δήμου προς την «ΠΥΞΙΔΑ» (Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων) ήταν επίσης μηδέν εξαιρουμένου μόνο το 2014 που δόθηκε και πάλι ένα πολύ μικρό κονδύλι της τάξης των 52 χιλιάδων ευρώ.
Την ίδια περίοδο κονδύλια αναγκαία για την υποστήριξη βασικών λαϊκών αναγκών είτε βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα είτε μειώνονταν σταθερά (π.χ. Δασική Προστασία, Λειτουργικές ανάγκες σχολείων, τεχνικά έργα, κλπ).


Στηρίζουν το κεφάλαιο – χτυπάνε τον λαό
Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση του Δήμου υποστήριξε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη», που φέρνουν την κύρια ευθύνη για την άθλια κατάσταση σε Δήμους και Περιφέρειες, που σήμερα την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Αντί η διοικούσα παράταξη να αντιταχτεί σ’ αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, προτιμούσε να λιβανίζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις (στις οποίες συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ) και να παρουσιάζει το μεγάλο ταμείο του Δήμου σαν … «φάρμακο δια πάσα νόσο και πάσα …»
Αυτό το μεγάλο ταμείο βέβαια (που προέρχεται από την λαϊκή φορολόγηση) σε τίποτα δε βοήθησε τα λαϊκά νοικοκυριά που βρέθηκαν με κομμένο ρεύμα ούτε αυτά με τα παγωμένα δωμάτια.
Η Διοίκηση του Δήμου ακόμη και σήμερα συνεχίζει να απαιτεί τα δημοτικά τέλη από άνεργες οικογένειες, από άπορα-φτωχά νοικοκυριά ακόμη και από αυτούς που αναγκάζονται – για να μπορέσουν να ζήσουν – να μπουν στο πρόγραμμα των συσσιτίων.
Την ίδια στιγμή ακολουθεί μια πολιτική αντιλαϊκών δημοτικών τελών και φόρων που δυσκολεύουν και εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.
Από τη μια επιβάλει δυσβάσταχτα τέλη σε μικροεπαγγελματίες (καφενεία, καντίνες, μικροπωλητές) για λίγα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να καλύψει ένας πάγκος ή ένα τραπέζι, ενώ την ίδια στιγμή σε μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια αλλά αρνείται ακόμη και να σταματήσει τις προκλητικά παράνομες ενέργειές τους.
Χαρακτηριστικά το παράδειγμα μεγαλοεργολάβου και ιδιοκτήτη Σουπερμάρκετ που κατέλαβε ολόκληρο τετράγωνο που ήταν χαρακτηρισμένο σαν χώρος πρασίνου και το μετέτρεψε σε παρκινγκ για τις ανάγκες τις επιχείρησης του, αλλά και γνωστής αλυσίδας καφέ που στο κεντρικότερο σημείο της Νεάπολης έχει κλείσει εντελώς το πεζοδρόμιο με τραπεζάκια και καρέκλες, αναγκάζοντας τους πεζούς – αν δεν θέλουν να περάσουν ανάμεσα από τους θαμώνες – να κατέβουν στο οδόστρωμα.
Η διοίκηση αρνείται επίμονα όχι μόνο να βάλει φρένο στις παρανομίες τους αλλά και να τους επιβάλλει και το παραμικρό πρόστιμο.
Ενώ επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη και στα υπόγεια ακόμη των σπιτιών, κυνηγώντας μη της ξεφύγει και το ελάχιστο τετραγωνικό μέτρο, αρνείται την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για επιβολή δημοτικών τελών στους ανοιχτούς χώρους παρκινγκ των Σούπερ Μάρκετ.
Το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει μία βιομηχανία επιδόσεων είσπραξης τελών σε παρόδιες κατοικίες για την είσπραξη χρεών από απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Καλεί φτωχά νοικοκυριά να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ στηριζόμενη σε βασιλικά διατάγματα του 30.

Προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών τους
«Όσοι πιστεύαμε σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας Ευρωπαϊκού επιπέδου, διαψευστήκαμε οικτρά».
Αυτή ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος, θέλοντας να δικαιολογήσει την άσχημη κατάσταση που έχουν βρεθεί οι Δήμοι της χώρας μας.
Από ποιους όμως διαψεύστηκαν και ποια πολιτική ήταν αυτή που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;
Δεν ήταν τα κόμματα του «Ευρωπαϊκού μονόδρομου» – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. ΛΑΟΣ και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – που υπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων οδήγησαν τον λαό μας στην εξαθλίωση;
Η συγκεκριμένη διοίκηση δεν στήριξε όλα αυτά τα χρόνια – και συνεχίζει να το κάνει – αυτή την πολιτική;
Υποκριτικά σήμερα μιλάνε για διάψευση του οράματος τους περί «Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρωπαϊκού επιπέδου».
Καμιά διάψευση δεν έχουν υποστεί τα «οράματα τους» γιατί αυτό ακριβώς υλοποιείται σήμερα.
Αυτή είναι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση Ευρωπαϊκού επιπέδου».
Η «Οικονομική αυτοτέλεια» των Δήμων που επιζητούν σημαίνει να σταματήσει η όποια χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να επιβληθούν νέοι δημοτικοί φόροι για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες, στόχος που η διοίκηση του Δήμου την επιζητά εδώ και πολλά χρόνια – προβάλλοντας την μάλιστα σαν «επιτυχία».
Από την άλλη τα σφιχτά πλαίσια του Καλλικράτη που ορίζουν την δράση και την λειτουργία των Δήμων δείχνουν πως χωρίς την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πλαισίων η όποια διοικητική αυτοτέλεια θα στρέφεται τελικά ενάντια στα λαϊκά στρώματα.
Αυτά υλοποιούνται σήμερα και μέσα σε αυτά τα βάρβαρα και αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα της ΕΕ-ΔΝΤ και κεφαλαίου κινούνται και οι προϋπολογισμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα τελευταία χρόνια.


Άσφαιρα τα … “πυρά” των άλλων παρατάξεων
Όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις – με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση – προχώρησαν σε μία άσφαιρη κριτική, αφού στην πράξη συμφωνούσαν και αυτές με τα «Ευρωενωσιακά οράματα» της διοίκησης.
Η παράταξη του κ. Χατζησάββα «Αλληλεγγύη Πολιτών», επικέντρωσε την κριτική της στους χειρισμούς της διοίκησης για τις καταθέσεις και το ύψος των επιτοκίων στις τράπεζες, αλλά στα ζητήματα της δημοτικής φορολόγησης προς τους δημότες ταυτίστηκε απόλυτα με τη διοίκηση (δηλώνοντας μάλιστα και περηφάνια για τους φόρους που είχε επιβάλλει ο ίδιος όσο ήταν δήμαρχος), παζαρεύοντας μονάχα το ύψος των φόρων.
Η παράταξη του κ. Γιαρέννη «ΑυΡΑ», για πολλοστή φορά ασχολήθηκε με διαδικαστικά θέματα (διαβουλεύσεις, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, κλπ), αφήνοντας άθικτες στην ουσία τις αιτίες και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Η δε παράταξη του κ. Φασφαλή «Ανανέωση Τώρα», δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση.
Η στάση των άλλων παρατάξεων δεν μας εκπλήσσει καθόλου αφού σε βασικά ζητήματα πολιτικής συμφωνούν απόλυτα με τη διοικούσα παράταξη.
Γι αυτό το λόγο αναγκάζονται να περιοριστούν σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και προσωπικές αντεγκλήσεις, που τις «εμπλουτίζουν» με φωνές και προσωπικές προσβολές για να τις προβάλουν σαν «διαφορετική άποψη».
Οι παρατάξεις αυτές βολεύονται να ρίχνουν την ευθύνη για τα υπάρχοντα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας, σε «άστοχες ενέργειες» και «κακούς χειρισμούς» της διοίκησης, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να ακουμπήσουν την αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλουν χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο.
Επειδή ακολουθεί κατά γράμμα αυτή την πολιτική η διοίκηση του Δήμου μας – πρωτοστατώντας μάλιστα κάποιες φορές – ακριβώς γι αυτό φέρνει την ευθύνη της εξαθλίωσης της ζωής δεκάδων χιλιάδων συνδημοτών μας και όχι για κάποιους άστοχους ή κακούς χειρισμούς.

Θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Πλήρως ταυτισμένος με τη Δημοσιονομική πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ- κουαρτέτου είναι και αυτός ο προϋπολογισμός, γι αυτό εξάλλου είναι και αντιλαϊκός», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ο προϋπολογισμός αυτός:
  • Δέχεται – θεωρώντας το μάλιστα σαν «επιτυχία» – την τοπική φορολόγηση στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Δέχεται και υιοθετεί πλήρως την άκρατη ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του προσώπων
  • Ακολουθεί μια ταξική πολιτική επιβαρύνοντας τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά ενώ ευνοεί προκλητικά τα συμφέροντα τοπικών μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών
  • Ακολουθεί μια πολιτική ελεημοσύνης προς τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας που την ονομάζει «κοινωνική»
  • Δεν προωθεί δομές και προγράμματα που θα μπορούσαν να καλύψουν βασικές λαϊκές ανάγκες (π.χ. συσσίτιο για όλους τους μαθητές)
  • Συνεχίζει να επιβαρύνει με δυσβάστακτα τέλη καθαριότητας και δημοτικούς φόρους τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Συνεχίζει να αρνείται τη δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του Δήμου όπως και στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς.
Η διοίκηση του Δήμου, αλλά και οι άλλες παρατάξεις, έχουν την ευθύνη γιατί όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, λιβανίζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις και προβάλλοντας σαν μονόδρομο για τον λαό τη πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Η μόνη λύση για τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή ακολουθούμενη πολιτική.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών κάθε μεροκαματιάρη για να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας.
Ένας-ένας μόνος του τίποτα δεν μπορεί να κάνει. Όλοι μαζί όμως μπορούμε όχι μόνο να τους σταματήσουμε αλλά και να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις τύχες της ζωής τους και των οικογενειών τους στα χέρια τους, σταματώντας την εκμετάλλευση και επιβάλλοντας μια λαϊκή εξουσία που δεν θα επιτρέπει να κλέβουν τους καρπούς του μόχθου και της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.