Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Νικηφορίδη.

Παρά τον άσχημο καιρό και την βροχή, μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών της Ειρήνης που παραβρέθηκαν στην προγραμματισμένη (7 Μάρτη) εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο νεολαίος Μάριος Αθανασιάδης, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ.  
«Πριν από 64 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη μαζί με άλλους 6 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν ένα μόλις 23χρονών παλικάρι, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ.
Για τη δράση του αυτή αρχικά εξορίστηκε στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δε λύγησε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του.
Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο.

Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».
Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας.
Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών.
Σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς.

Η ΕΔΥΕΘ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική! Απαιτούμε:
          Να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς,
          Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα  Στρατού στη Θεσσαλονίκη
          Να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,

          Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.