Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ενημερωτικό δελτίο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης Συκεών. (4/6/2014)

Στο χθεσινό (3/6/14) δημοτικό συμβούλιο η διοικούσα παράταξη αρνήθηκε να βάλει για συζήτηση ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καταδικάζει τις νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
Σημειώνουμε πως ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης παρουσίαζε τις προηγούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις, δύο χιλιάδων σχολείων ως «πρόοδο»!!
Το ψήφισμα που κατατέθηκε έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ, Εργαστηριακών κέντρων) σε όλη τη χώρα! Σηματοδοτεί και με αυτόν τον τρόπο νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.
Μετά τις 2000 καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων που έγιναν πριν λίγα χρόνια, προχωρά και πάλι σε μαζικές μεταβολές σχολείων, στοιβάζοντας τα παιδιά σε 28-30άρια τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση και τη ζωή τους στο σχολείο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΦΕΚ 1329/26.5.2014:
            Α. 128 Δημοτικά σχολεία συγχωνεύονται σε 64. Τα 92 εντός Αττικής και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μονοθέσια και διθέσια σχολεία (όπως θέλει να ισχυρίζεται η κυβέρνηση), αλλά για κανονικά σχολεία, εξαθέσια και πάνω!
            Β. Καταργούνται 15 Δημοτικά, που τα περισσότερα είναι στην επαρχία και είναι μονοθέσια, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και τρία εξαθέσια (σε Ασπρόπυργο, Πάτρα και Φλώρινα).
            Γ. 77 νηπιαγωγεία θα συγχωνευθούν σε 37 και 30 νηπιαγωγεία  καταργούνται! Όλα στην περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, ιδρύονται μόλις 5 Δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, κυρίως στην περιφέρεια. Αριθμοί που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά προνήπια μένουν κάθε χρόνο εκτός νηπιαγωγείων και ότι πολλά παιδιά στην περιφέρεια διανύουν χιλιόμετρα για να πάνε στο κοντινότερο σχολείο
Η πολιτική των συγχωνεύσεων αποτελεί τμήμα της συνολικότερης πολιτικής στο χώρο της παιδείας, η οποία έχει έναν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο, προαποφασισμένο από την ΕΕ. Γίνεται με μια σειρά εξειδικεύσεις, την οικοδόμηση του πολυδύναμου νέου σχολείου της αγοράς, του σχολείου των επιχειρήσεων, όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετάνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι ακόμα και το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών.

Με τη νέα επίθεση:
·      Θα υποβαθμιστεί παραπέρα η εκπαιδευτική διαδικασία με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
·      Θα δυσκολέψει η ζωή των μαθητών, θα αυξήσει τους κινδύνους ατυχημάτων και ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
·      Θα δυσκολέψει την ήδη προβληματική μετακίνηση των μαθητών, αφού θα υποχρεούνται να διανύουν χιλιόμετρα!
·      Θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε δεξαμενή διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Ταυτόχρονα, με βάση τις χιλιάδες διαφαινόμενες συνταξιοδοτήσεις και τους μόλις 212 (!) διορισμούς (95 νηπιαγωγών, 17 δασκάλων και 100 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων!) θα υπάρχουν χιλιάδες κενά καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς! Παράλληλα θα προωθούνται η απλήρωτη και η ελαστική εργασία.

Αυτό είναι το νέο σχολείο της ΕΕ, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων!

Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να μπλοκάρουν τη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση!
·      Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
·      Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·      15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.
·      Χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·      Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.