Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Tο «τεράστιο απόθεμα» του ταμείου του Δήμου …

Tο «τεράστιο απόθεμα» του ταμείου του Δήμου …


Αυτοδιαφημίζεται η διοίκηση του Δήμου για το «τεράστιο απόθεμα» που λέει πως έχει στα ταμεία του δήμου, μιλώντας μάλιστα για «οικονομικό θαύμα».
Ισχυρίζεται μάλιστα πως αυτό το «οικονομικό θαύμα» προέρχεται από την σωστή διαχείριση και την αξιοποίηση «ευρωπαϊκών και διεθνών πηγών».
Η πραγματικότητα βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τους ισχυρισμούς της διοίκησης και του δημάρχου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του «αποθέματος» (σε ποσοστό περίπου 80%) – σύμφωνα με τους δικούς τους ετήσιους προϋπολογισμούς – προέρχεται από τα «Τακτικά Έσοδα». «Τακτικά Έσοδα» είναι αυτά που προέρχονται από την Κρατική επιχορήγηση και τα έσοδα από δημοτικούς φόρους, τέλη, πρόστιμα, κλπ. Μέσα σε αυτά τα «Τακτικά Έσοδα» δεν υπάρχουν ούτε «ευρωπαϊκές» ούτε «διεθνείς» πηγές, όπως εντελώς παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος.

Ισχυρίζεται επίσης ο κ. δήμαρχος πως αυτό το «τεράστιο αποθεματικό» δημιουργήθηκε χωρίς να επιβληθεί ούτε ένα ευρώ φορολογίας στους δημότες.
Όμως ακόμη και αν εξαιρέσουμε τους δημοτικούς φόρους που χρεώνει η διοίκηση του δήμου, δεν μπορεί ο κ. δήμαρχος να “ξεχνάει” ότι για δύο ολόκληρες χρονιές (2011 και 2012) συνέχισε να εισπράττει από τους δημότες της Νεάπολης την «έκτακτη εισφορά» (που είχε επιβάλλει ο κ. Χατζησάββας) και που για αυτά τα δύο χρόνια έφτασε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.200.000 ευρώ.

Προφανώς ο κ. δήμαρχος δεν θα υπολογίζει σαν φορολόγηση ούτε και τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που είχε επιβάλλει, ειδικά στους δημότες των Συκεών, και που τα συνέχισε ατόφια για όλο το 2011. 

Θα “ξέχασε” τα εξοντωτικά πρόστιμα – της τάξης αρκετών χιλιάδων ευρώ – που επιβάλλει σε μικροεπαγγελματίες, γιατί βγάζουν κάποιο τραπέζι έξω, για τη χρήση ψυγείων από τα περίπτερα, κλπ.

Προφανώς ο κ. δήμαρχος θα ξέχασε και την επιστολή που έστειλε σε 250 οικογένειες των Πεύκων, απαιτώντας να μπει στα σπίτια τους για να ελέγξει (!!!) τα δηλωμένα τετραγωνικά. Αυτό το μέτρο θέλει να το επεκτείνει στο σύνολο του δήμου για να αυξήσει περισσότερο τα έσοδα του.

Αυτό λοιπόν το «Οικονομικό Θαύμα» αποκτήθηκε στραγγίζοντας τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στερώντας τους από έργα που έπρεπε να είχαν γίνει από τα κονδύλια της Κρατικής Επιχορήγησης, που έρχονται για αυτό τον σκοπό.

Όμως αυτό το «κομπόδεμα» – που φυλάει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών η διοίκηση του δήμου – σε τι άραγε βοήθησε τη λαϊκή οικογένεια και μάλιστα καταμεσής μιας σφοδρής ανθρωπιστικής κρίσης;
► Πως γίνεται να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι οικογένειες που ζουν από συσσίτια και η διοίκηση του δήμου να χαίρεται γιατί χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει το «κομπόδεμα»;
► Γιατί την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά, η διοίκηση του «Οικονομικού Θαύματος» αρνείται να απαλλάξει τα νοικοκυριά αυτά από τα δημοτικά τέλη;
► Γιατί την ίδια στιγμή που μαθητές λιποθυμάνε από την ασιτία, η διοίκηση με τα 30 εκατομμύρια ταμείου, αρνείται την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να χορηγήσει ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές;

Αυτά τα «γιατί» είναι ατέλειωτα για τη διοίκηση και μόνο μια απάντηση είναι αληθινή.
Η διοίκηση του δήμου αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Είναι συνυπεύθυνοι για την εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών και με αυτά τα χρήματα που μάζεψαν από τις τσέπες των δημοτών τόσα χρόνια, δεν ντρέπονται να τα χρησιμοποιούν σήμερα για την αυτοπροβολή τους, παρουσιαζόμενοι σαν “ικανοί”, “καπάτσοι” και “νοικοκυραίοι”.


… και οι υποσχέσεις για πληθώρα τεχνικών έργωνΣτην προσπάθεια τους να προβάλουν προς όφελος τους το μεγάλο αυτό «απόθεμα», το συνδέουν με υποσχέσεις για την κατασκευή πληθώρας τεχνικών έργων.

Κάθε χρόνο λοιπόν παίζουν αυτό το παιχνίδι, υποσχόμενοι στους προϋπολογισμούς τους πως θα υλοποιήσουν σειρά τεχνικών έργων που όμως στην πράξη υλοποιείται ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά.ΕΞΟΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΕΤΟΣ
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΑ
ΕΝΤΑΛΘΕΝΤΑ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ
2011
24.623.881
60.600.104
9.636.307
15,9
2012
26.398.843
64.378.998
9.661.807
15,0
2013
27.560.261
51.980.190
4.362.702
8,4


Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται πως το 2011 υποσχέθηκαν πως θα έκαναν έργα της τάξης των 60.600.104 ευρώ και τελικά πραγματοποίησαν έργα της τάξης των 9.636.307 ευρώ (δηλαδή ποσοστό κάλυψης 15,9%). Την ίδια στιγμή άφησαν ένα «κομπόδεμα» 24.623.881 ευρώ.

Αντίστοιχα το 2012 κάλυψαν μόλις το 15% από τα έργα που είχαν υποσχεθεί, αυξάνοντας το «κομπόδεμα» σε 26.398.843 ευρώ και το 2013 υλοποίησαν μόλις το 8,4% των υποσχόμενων τεχνικών έργων αφήνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο «κομπόδεμα» της τάξης των 27.560.261 ευρώ.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν δυόμιση μήνες από το 2014 και ήδη μιλάνε πως το «αποθεματικό» έφτασε κοντά στα 30 εκατομμύρια.

Πιστεύουμε τώρα πως είναι εύκολο να καταλάβει και ο πιο απλός αναγνώστης, πώς γίνονται αυτά τα «οικονομικά θαύματα».
Στραγγίζοντας την λαϊκή οικογένεια από φόρους και τέλη και ταυτόχρονα μη υλοποιώντας τους προϋπολογισμούς των τεχνικών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.