Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μειώθηκαν πραγματικά τα Δημοτικά τέλη;

Μειώθηκαν πραγματικά τα Δημοτικά τέλη;



Η διοίκηση του Δήμου προπαγανδίζει ότι έχει κάνει μια πολύ μεγάλη μείωση των Δημοτικών τελών. Είναι έτσι και κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι όποιες αλλαγές στα Δημοτικά τέλη;

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ (Ε/τμ)
ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑ / ΕΤΟΣ
2010
2011
2012
2013
2014
ΣΥΚΙΕΣ
1,80
1,80
1,60
1,45
1,38
ΝΕΑΠΟΛΗ
1,63
1,63
1,60
1,45
1,38
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ
1,51
1,51
1,60
1,45
1,38
ΠΕΥΚΑ
1,46
1,46
1,60
1,45
1,38

Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται καθαρά πως ο τέως δήμος Συκεών – δήμαρχος ήταν και τότε ο κ. Δανιηλίδης – είχε τα υψηλότερα ανταποδοτικά τέλη από κάθε άλλο Δήμο παρόλο που ο συγκεκριμένος δήμαρχος είχε φροντίσει να απαλλαχθεί από όλο σχεδόν το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, αντικαθιστώντας τους με πιο «φτηνούς εργαζόμενους» με συμβάσεις.

Συγκρινόμενος μάλιστα με τον δήμο Πεύκων, είχε κατά 23,3% αυξημένα τέλη παρότι το κόστος περισυλλογής των απορριμμάτων – όπως και το κόστος φωτισμού των δημοτικών οδών – στα Πεύκα, αντικειμενικά είναι μεγαλύτερο (λόγω της πιο αραιοκατοικημένης περιοχής).

Όπως βλέπουμε από τον πίνακα, στον πρώτο χρόνο διοίκησης (2011) του ενιαίου δήμου, ο κ. δήμαρχος κράτησε τις ίδιες υπέρογκες χρεώσεις.
.
Τον δεύτερο χρόνο (2012) και παρά την όξυνση της οικονομικής κρίσης και των τεράστιων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας, η συνολική εικόνα δεν άλλαξε ουσιαστικά αφού μονάχα στις Συκιές (που ήταν ήδη υπέρογκα τα δημοτικά τέλη) μειώθηκαν μόλις κατά 11%. Στην Νεάπολη παρέμειναν σχεδόν στα ίδια (μείωση 1,8%) ενώ στον Αγ. Παύλο αυξάνουν κατά 6% ενώ στα Πεύκα γίνεται μια σημαντική αύξηση της τάξης του 9,6%.

Μόλις τον τρίτο χρόνο (2013) και κάτω από την πίεση της αγανάκτησης του κόσμου, η διοικούσα παράταξη αναγκάζεται να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 9,37%.
Για δε το 2014 και πάλι πιεσμένοι από τις αντιδράσεις του κόσμου (αλλά και λόγω προεκλογικής περιόδου) προχωράνε σε νέα ελάχιστη μείωση της τάξης του 4,8%.

Βέβαια με κάθε ευκαιρία ο κ. δήμαρχος δεν ξεχνάει να επαναλαμβάνει πως τα έξοδα καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και αν δεν καλύπτονται θα … “αναγκαστεί” πάλι να τα αυξήσει (όσο γι αυτό δεν έχουμε καμιά αμφιβολία) !!!

Θέση της παράταξης είναι πως η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τόσους πολλούς έμμεσους και άμεσους φόρους, τόσα άλλα τέλη και χαράτσια, που θα έπρεπε τουλάχιστον κάποιες βασικές παροχές (όπως αυτή της καθαριότητας) να είναι δωρεάν.

Όμως ακόμα και με βάση τα δικά τους «ανταποδοτικά» κριτήρια, η μείωση των δημοτικών τελών θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Σαν βάση υπολογισμού ο κ. δήμαρχος επέλεξε – όχι τυχαία – να πάρει τα διογκωμένα τέλη που είχε επιβάλλει στις Συκιές, γι αυτό σήμερα μιλάει για “μείωση”. Όμως αφού ο πρώην δήμος Πεύκων, μπορούσε να καλύψει τα ανταποδοτικά του τέλη με την τιμή των 1,46 Ε/τ.μ. και αφού η δημοτική ενότητα Πεύκων είναι η πιο αραιοκατοικημένη του ενιαίου δήμου Νεάπολης-Συκεών, αντικειμενικά θα όφειλε ο νέος δήμος να μπορεί να έχει πολύ μικρότερη χρέωση και από αυτήν των Πεύκων, για τους παρακάτω λόγους:

1.     Σαν μεγαλύτερος δήμος θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα και οικονομικότερα την περισυλλογή των σκουπιδιών
2.     Στον νέο δήμο υπήρξε μια σημαντική μείωση του αριθμού των χρησιμοποιούμενων φορτηγών αυτοκινήτων απ ότι το άθροισμα του συνόλου των φορτηγών που χρησιμοποιούσε κάθε παλιός δήμος ξεχωριστά.
3.     Υπήρξε μια μεγάλη επίσης μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
4.     Αυτά τα χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση στους μισθούς των εργαζομένων στην καθαριότητα.
5.     Υπήρξε σημαντική μείωση (υπολογίζεται της τάξης του 30%) στον όγκο των σκουπιδιών που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ.

Επομένως κάτω από αυτές τις συνθήκες η πολύ μικρή μείωση της τιμής των δημοτικών τελών – και μόνο τα δύο τελευταία χρόνια – όχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος των οξυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας αλλά κρίνεται και σαν ελάχιστη, ακόμη και με βάση τα δικά τους «ανταποδοτικά» κριτήρια.

Πολύ περισσότερο που έγινε κάτω από την κατακραυγή και την αγανάκτηση των δημοτών όπως και με συνεχείς αναφορές – από την πλευρά της διοίκησης – για την πιθανότητα πάλι να αυξηθούν.


Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν ότι τα δημοτικά τέλη θα έπρεπε να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% από την τιμή που είχαν τα Πεύκα (δηλαδή από 1,46 να γίνουν 1,00 Ε/τ.μ.), σε μία πορεία μηδενισμού τους, αφού ήδη η λαϊκή οικογένεια είναι υπερφορτωμένη από φόρους και χαράτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.