Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι δήμοι και οι διαθεσιμότητες

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων. Σχετική με το θέμα ήταν και σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι σημαίνει αυτό; Πως, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στην οποία πρωτοστατεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Χιλιάδες απολύσεις, που συνεπάγονται την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων. Επιπλέον, η αξιολόγηση των δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο για παράδειγμα ενός νομικού προσώπου δήμου που έχει την αρμοδιότητα για προγράμματα πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, με αποτέλεσμα αυτόματα να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, διαθεσιμότητα και απολύσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμΕΑ, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, με κίνδυνο ακόμα και στη δημόσια υγεία, υπολειτουργία του τομέα πυροπροστασίας στους δήμους, που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.


Υπάρχει ήδη εμπειρία για το ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές στο προσωπικό των δήμων.

-- Πολλοί δήμοι της χώρας εδώ και δύο χρόνια κλείνουν τον έναν παιδικό σταθμό μετά τον άλλο με αιτιολογία ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τους λειτουργήσει, επειδή η κυβέρνηση έχει παγώσει τις προσλήψεις. Οι δημοτικές αρχές λοιπόν απλά δέχονται αυτήν την πραγματικότητα και προχωρούν στο κλείσιμο των σταθμών. Για τα νέα ζευγάρια αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για να στείλουν αναγκαστικά τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό (σ.σ. και στον δημοτικό επιβάλλονται τροφεία, αλλά χαμηλότερα). 'Η ακόμα χειρότερα, να μην μπορούν καν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, κάτι που έχει επιπτώσεις και στους γονείς που δυσκολεύονται να βγουν στο μεροκάματο αλλά και στα ίδια τα βρέφη και τα νήπια που στερούνται την προσχολική αγωγή.

-- Πολλοί δήμοι έχουν «παγώσει» τα Προγράμματα Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας. Προγράμματα που είναι στελεχωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς... Οι άνθρωποι που ωφελούνταν από τις παραπάνω υπηρεσίες είναι άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, άνοια), άνθρωποι που μένουν μόνοι με νόσημα που χρήζει εντατικής ιατρικής παρακολούθησης. Άτομα με κινητικά προβλήματα. Ηλικιωμένοι που πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. Άτομα με ειδικές ανάγκες. Άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες. Τώρα, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα.

-- Πολλοί δήμοι έχουν μειώσει τη συχνότητα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες, με σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, κάτι που θα επιδεινωθεί από τον Οκτώβρη με τις διαθεσιμότητες, αλλά και τις απολύσεις συμβασιούχων. Και την ίδια στιγμή, μεθοδεύεται η παράδοση της Καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του κοινό μέτωπο εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση εργαζόμενου σε δήμους, κανένα κλείσιμο υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.