Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Κυβέρνηση - Διοίκηση Δήμου: Κανένα μέτρο προστασίας με το άνοιγμα των σχολείων

Φωτογραφία από παλιότερες κινητοποιήσεις φορέων

 

Τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά παιδικοί-βρεφικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, χωρίς να έχει λυθεί ούτε ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν και που οδήγησαν στο κλείσιμό τους.

-        Συνεχίζουν να υπάρχουν οι ακατάλληλες μικρές αίθουσες διδασκαλίας με μεγάλο αριθμό μαθητών.

-        Καμιά εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων (με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά λεωφορείο), ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

-        Καμιά πρόσληψη-μονιμοποίηση εκπαιδευτικών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Η ουσία είναι ότι κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου εδώ και 10 μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εμπαίζοντας χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή, όλο αυτό το διάστημα, να απαιτεί με προτάσεις, υπομνήματα και κυρίως με τη συμβολή της στις λαϊκές κινητοποιήσεις, την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής παιδικών-βρεφικών σταθμών και σχολείων.

 

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, της νέας χρονιάς, έγκαιρα ζητήσαμε (19 Δεκέμβρη) να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο  μέτρα και προϋποθέσεις για το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων του δήμου μας.

Η δημοτική διοίκηση, φανερά ενοχλημένη και συρόμενη στην κυριολεξία, αναγκάστηκε τελικά να δεχτεί τη συζήτηση για να παίξει όμως το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Αρνήθηκαν, οι διοικούντες, να υλοποιήσουν ούτε μία από τις δεκάδες προτάσεις που τους κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», πετώντας το μπαλάκι στις – υπαρκτές βέβαια – ευθύνες της κυβέρνησης, αποποιούμενοι όμως τις δικές τους.

Για να ξεφύγουν μάλιστα από την πίεση των ευθυνών (αν υποτεθεί πως νιώθουν τέτοιου είδους πίεση) το «έστριψαν» δια της “δέσμευσης” να συγκαλέσουν τη βαρύγδουπη «Επιτροπή Διαχείρισης Επιδημιολογικής κρίσης», που έστησαν ειδικά γι αυτό το σκοπό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη που αντέδρασε, αρνούμενη να συμμετάσχει σε μία ακόμη παρωδία συνεδρίασης αυτής της επιτροπής, η οποία ακόμα δεν έχει καν συγκληθεί, όχι βέβαια ότι θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς η δημιουργία της ήταν καθαρά προσχηματική.

 

Οι προτάσεις που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και που όλες συνάντησαν την απόλυτη άρνηση της διοίκησης, ήταν:

·        Άμεση αξιοποίηση όλων των σημερινών διαθέσιμων αιθουσών του Δήμου σαν αίθουσες διδασκαλίας.

·        15άρια τμήματα μαθητών σε όλα τα σχολεία.

·        Καμιά κατάργηση και συγχώνευση σχολείων.

·        Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαζομένων στην καθαριότητα.

·        Μετατροπή των συμβάσεων των 19 σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης

·        Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας (Σχολίατρος)  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

·        Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

·        Δημιουργία σύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων, δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας), στον Δήμο μας.

 

Ειδικά για το ζήτημα της αξιοποίησης δημοτικών αιθουσών και τη μετατροπή τους σε σχολικές (για την περίοδο της πανδημίας) ώστε να μικρύνει ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

·        Το σχολικό συγκρότημα του «Θερμού» που πριν λίγο καιρό στέγαζε το 12ο Δημοτικό Νεάπολης (κλείνοντας ξανά τον δρόμο για όσο διάστημα επικρατεί η πανδημία).

·        Τις αίθουσες των ΚΑΠΗ που έτσι κι αλλιώς παραμένουν κλειστές.

·        Την παλιά αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό κτήριο των Συκεών.

·        Αξιοποίηση αιθουσών από το παλιό δημαρχείο Πεύκων.

·        Αίθουσα πρώην παιδικού σταθμού πάνω από το ωδείο του Αγ. Παύλου.

·        Το παλιό ΙΚΑ του Αγ. Παύλου.

·        Τα κλειστά αμφιθέατρα Συκεών και Νεάπολης.

·        Το ισόγειο (από την κάτω πλευρά) του κτηρίου της Πρόνοιας (δίπλα από το Δημαρχείο Συκεών).

·        Αίθουσες Δημοτικών βιβλιοθηκών.

·        Ακόμα και ενοικίαση χώρων που θα μπορούσαν ως ένα σημείο να μετατραπούν σε σχολικές αίθουσες αποκλειστικά γι αυτή την περίοδο.

Το ζήτημα βέβαια δεν ήταν αν υπήρχαν προτάσεις ή όχι.

Αυτοί, σαν διοίκηση του Δήμου, πιθανό να γνωρίζουν ακόμη περισσότερες λύσεις.

Το ζήτημα είναι αν ακολουθείς πολιτική αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων ή πολιτική εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων (ακόμη και σε εποχές πανδημίας).

Και μπορεί η διοίκηση του δήμου μας να μη βρήκε χρόνο, όλους αυτούς τους δέκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας, για να κάνει πράξη έστω μία από αυτές τις προτάσεις, βρήκε όμως τον απαραίτητο χρόνο – και κυρίως την πολιτική βούληση για:

-        Να καταργήσει, εν μέσω πανδημίας, δύο σχολεία (15ο Νηπιαγωγείο Συκεών και 3ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης), συγχωνεύοντας τα με άλλα.

-        Να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης σε σχολεία.

-        Να γίνει ντίλερ σε εταιρεία διαδικτύου, συμφωνώντας στην ανάρτηση διαφημιστικών αφισών και μπάνερ στο εσωτερικό των σχολείων!   

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί υποχρέωσή της για μια ακόμη φορά να επαναλάβει:

 

Ο αγώνας για ζωή και υγεία δεν μπορεί να περιμένει την “καλή θέληση” των αστικών κυβερνήσεων – και των στηριγμάτων τους στην τοπική διοίκηση – που χρόνια τώρα μας δείχνουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σήμερα χρειάζεται με κάθε τρόπο να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού

για την υγεία, την παιδεία και τα δικαιώματά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.