Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

59 χρόνια από τη δολοφονία του πρωτοπόρου κομμουνιστή Στέφανου Βελδεμίρη

 

59 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του πρωτοπόρου κομμουνιστή Στέφανου Βελδεμίρη.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το 1937 στις Συκιές, καταγόμενος από οικογένεια αντιστασιακών. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη για να φροντίζει τα αδέρφια του, αφού οι γονείς του κυνηγήθηκαν με φυλακές και εξορίες.

Αφοσιωμένος στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού πάλευε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία και πήρε μέρος στις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Παρά το κυνηγητό και τις διώξεις (με συλλήψεις, καψώνια και τρομοκρατία στο στρατό κλπ.) ο Στέφανος Βελδεμίρης έμεινε αλύγιστος και βγήκε περήφανος και με ψηλά το κεφάλι.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης για την πρωτοπόρα δράση του μπήκε στο στόχαστρο της αντίδρασης και δολοφονήθηκε στις 26 Οκτώβρη του 1961, πάνω στον ανθό της νιότης, καθώς ήταν μόλις 24 χρόνων. Δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 1961 (τις γνωστές ως «εκλογές βίας και νοθείας») από το χωροφύλακα Σπύρο Φιλίππου, στους Αμπελόκηπους, στην οδό Φιλιππουπόλεως, την ώρα που μαζί με τον συναγωνιστή του ΜόρφηΣτεφούδη πετούσαν στο δρόμο προκηρύξεις της ΕΔΑ. Ο δολοφόνος του Στέφανου Βελδεμίρη καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσάνδρας και αποφυλακίστηκε στα 2 χρόνια...

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά τα πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε ο Στέφανος Βελδεμίρης παραμένουν ανεκπλήρωτα. Σήμερα ειδικά, με την επίθεση του αστικού κράτους και των κάθε λογής υπερασπιστών του να εντείνεται απέναντι στους λαούς, σκορπώντας φτώχεια, ανεργία και πόλεμο, το πρωτοπόρο παράδειγμά του εμπνέει τους καθημερινούς μας αγώνες, μέχρι την τελική νίκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.