Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Οι ωραίες ζωγραφιές δεν αρκούν για να γίνει ένα σχολείο λειτουργικό!

 Πριν 4 περίπου χρόνια, το 9ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης ήταν στα φώτα της δημοσιότητας, λόγω των πολύ ωραίων τοιχογραφιών του. Σήμερα παρουσιάζει μία εικόνα εγκατάλειψης και σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που βάζουν ακόμη και σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού τους μικρούς μαθητές.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του σχολείου, όπως διαπίστωσαν σε επίσκεψη τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Βέλλης και Ρένα Τερζηβασιλειάδου, που έγινε ύστερα από καταγγελίες γονέων.

Στο σχολικό κτήριο στεγάζονται δύο Νηπιαγωγεία , το 3ο και το 9ο.
Στο 3ο Νηπιαγωγείο εγγεγραμμένα είναι 27 νήπια από τα οποία τα 13 παραμένουν στο πρόγραμμα του ολοήμερου, ενώ στο 9ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν δύο τμήματα με σύνολο παιδιών 42, ενώ λειτουργεί και τμήμα ένταξης.

Η μεγάλη στενότητα των χώρων είναι φανερή ακόμη και με την πρώτη ματιά.
Τα μικρά παιδάκια είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο της καθημερινής τους απασχόλησης και σαν χώρο σίτισης αλλά και σαν χώρο ύπνου (για τα παιδιά του ολοήμερου).

Ο χώρος της κουζίνας-τραπεζαρίας, είναι τόσο μικρός που αδυνατεί εκ των πραγμάτων να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό των παιδιών και των δύο νηπιαγωγείων.

Έτσι έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο όπου μεταξύ άλλων φυλάσσονται και τα κρεβατάκια των μικρών παιδιών, που κάθε μέρα πάνε κι’ έρχονται από την μία αίθουσα στην άλλη.

Η αίθουσα των 49 τ.μ. του 3ου Νηπιαγωγείου, μικραίνει ακόμη περισσότερο αφού στον ίδιο χώρο στριμώχνονται τα έπιπλα, το γραφείο και το φωτοτυπικό των νηπιαγωγών,  οι οποίες δεν έχουν δικό τους γραφείο.
Σε αυτόν τον χώρο πρέπει να παίξουν, να απασχοληθούν, να φάνε και να κοιμηθούν (αφού μεταφέρουν πρώτα τα κρεβατάκια τους) τα 27 νήπια!!!

Παρόμοια προβλήματα έχουν βέβαια και τα παιδάκια από το 9ο Νηπιαγωγείο.
Στην αυλή του σχολείου υπάρχουν παιδικά παιχνίδια που έχουν χρόνια να συντηρηθούν και είναι τόσο επικίνδυνα για τα παιδάκια που δημιουργούν μια επιπρόσθετη ευθύνη στις νηπιαγωγούς, να προσπαθούν να εμποδίσουν τα μικρά παιδιά να πλησιάσουν προς τα εκεί.

Σαπισμένα ξύλα που προεξέχουν καρφιά και βίδες, σανίδια που λείπουν και δημιουργούν κενά, σκουριασμένα σίδερα, κλπ είναι η εμφάνιση που έχουν τα «παιδικά παιχνίδια» του σχολείου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, τόσο των παιδικών παιχνιδιών όσο και της έλλειψης των απαραίτητων χώρων, η κατάσταση θα χειροτερέψει την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ήδη όπως μας πληροφόρησαν οι Νηπιαγωγοί, με τις αιτήσεις των γονέων έχουν καλυφθεί όλες οι υπάρχουσες θέσεις του ερχόμενου σχολικού έτους ενώ υπάρχουν και 20 περίπου υπεράριθμες αιτήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Μόνο με ζωγραφιές – όσο καλές και αν είναι – δεν μπορούν να λυθούν τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων.

Και να σκεφτεί κανείς πως λίγα μέτρα μακρύτερα από το συγκεκριμένο σχολείο, υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος για νηπιαγωγείο, εδώ και δεκαετίες, που όμως παρά τις υποσχέσεις Δήμου και κυβερνήσεων, το σχολείο δεν γίνεται.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», θα αναδείξει το πρόβλημα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και μαζί με γονείς και Νηπιαγωγούς θα παλέψει για τη λύση του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.